XXVII Klaipėdos pilies džiazo festivalis: gera muzika – geriems žmonėms

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 5–7 dienomis uostamiestyje, Kruizinių laivų terminale, vyks XXVII Klaipėdos pilies džiazo festivalis. Jau seniai tradicine tapusi džiazo muzikos šventė klausytojams dovanos pasaulinio ryškumo džiazo žvaigždžių pasirodymus. Visi festivalio koncertai – nemokami.

Tapo metų įvykiu

Pirmasis Klaipėdos pilies džiazo festivalis buvo surengtas 1994-aisiais. Nuo vietinės reikšmės renginio mažame Laikrodžių muziejaus kiemelyje per 27 metus jis išaugo į tarptautinio lygio džiazo muzikos festivalį, žinomą visoje Europoje ir už jos ribų. Festivalio devizas: gera muzika – geriems žmonėms. Tūkstantinės minios į jį plūsta kasmet.

„Rengiant festivalį, svarbu turėti bendraminčių, su kuriais žvelgiame viena kryptimi ir galime įgyvendinti pašėlusias idėjas, drauge įveikti sunkumus ir džiaugtis rezultatais. Mūsų komandai šis festivalis yra ne paprastas renginys, o vienas laukiamiausių metų įvykių, kuriam atiduodame visą širdį“, – sakė festivalio organizatorė Inga Grubliauskienė.

XXVII Klaipėdos džiazo festivalio scenoje pasirodys atlikėjai, kurių kūryba ir atlikimo technika puikiai įvertinta daugelio šalių muzikos kritikų, kuriuos garsiausių džiazo festivalių organizatoriai su pasididžiavimu pristato publikai, o gerbėjai pasitinka ir išlydi ovacijomis.

Rugpjūčio 5 d. 19 val. festivalį atidarys viešnia iš Odesos – vokalistė, multiinstrumentalistė Juli Zaporozhets su grupe „Julinoza“ (Ukraina). Šį projektą – kaip ilgametės draugystės ženklą – Klaipėdai dovanoja „Odessa Jazz Fest“.

Vėliau scenoje pasirodys Klaipėdos pilies džiazo festivalio simboliu tituluojamas klaipėdietis saksofonininkas Laimonas Urbikas su orkestru „Mirage Jazz Orchestra“, kuris vienija geriausius Latvijos džiazo muzikantus ir įstabaus balso vokalistę Dianą Pirags.

Pirmąjį vakarą užbaigs daugeliui pažįstami džiazo „chuliganai“ – grupė „Gin’Gas“ (Lietuva). Šie pašėlę vyrukai moka išjudinti net rimčiausiai nusiteikusią publiką, kuri akimirksniu įsitraukia į nevaldomą fanko šėlsmą.

Skirtingų kultūrų dermė

Rugpjūčio 6 d. 19.30 val. pasirodymų seriją pradės jaunatviškas, energingas kvintetas „21st Century Quintet“ (Lietuva). Jo atliekamos kompozicijos su armėnų folkloro elementais tarsi panardina į nepažintos kultūros gelmes ir leidžia pajausti unikalią skirtingų kultūrų dermę muzikoje.

Vėliau publikos širdis virpins saksofono virtuozas Petras Vyšniauskas, jam pritariant Kauno bigbendui. Šio muzikanto improvizacijose tobulai atsiskleidžia praeities tradicijų ir džiazo avangardo dermė. Instrumentas jo rankose tarsi atgyja ir improvizacijų keliamas virpulys persmelkia iki sielos gelmių.

Toliau programoje – „Amber hunters“. Tai jungtinis Lietuvos, JAV, Vokietijos, Italijos, Nyderlandų ir Kazachstano muzikantų projektas. Grupė atlieka originalias funk, fusion stilių kompozicijas ir improvizacijas. „Muzikoje rasti sprendimą, kuris skamba geriausiai, užtrunka tiek pat, kiek paryčiais rasti gintarą jūroje“, – sakė grupės lyderis Kasparas Petkus, paklaustas apie grupės pavadinimo kilmę. Šis jaunas, tačiau neabejotinai perspektyvus kolektyvas festivalio publikai žadėjo puikią nuotaiką ir judėti skatinantį ritmą.

Penktadienio vakarą užbaigs „Labai šaunūs žmonės“ iš Rygos. Tai džiazo-fanko grupė „Very Cool People“ (Latvija), kuri tiesiog užkrečia pozityvumu ir gera nuotaika. Ji groja modernią muziką, kurioje susipina fanko, soulo, džiazo, roko, hiphopo, surf, klezmer skambesiai. Jie tiki, kad pasitelkus modernų skambesį, pavyks fanko-džiazo muziką padaryti patrauklią šiuolaikinei publikai ir sugrąžinti ją į šokių aikšteles. Grupės lyderis Elvijas Grafcovas tikino, kad privers „broliukus“ ir „sesutes“ šokti kaip pašėlusius.

Atmosferą kaitins žvaigždės

Rugpjūčio 7 d. programos pradžia – 18.30 val. Šį vakarą pradės ekspresija ir žaismingumu kerinti, nuoširdžia šypsena pavergianti ir išskirtiniu vokalu užburianti atlikėja Monika Liubinaitė, geriau žinoma kaip Monika Liu (Lietuva). Ji nevaržo savęs muzikos stilių rėmais, nepaiso klišių, nepataikauja susiformavusiam skoniui, tačiau savo kūryba, vokalu ir charizma geba pavergti daugelio klausytojų širdis. Festivalio programoje skambės jos dainos iš didelės sėkmės sulaukusio debiutinio albumo „Melodija“.

Toliau programoje – Karlas Friersonas ir „Bedroom Music Orchestra“ (JAV, Vokietija, Ukraina). K.Friersonas yra žinomas kaip legendinės „De Phazz“ vokalistas, sodraus, gilaus, jaudinančio, virtuoziškai valdomo balsas savininkas, kuris pasirodymų metu kartais elgiasi tiesiog beprotiškai, panardindamas klausytojus į muzikinę ekstazę. Šį kartą scenoje jis pasirodys su geriausių Ukrainos muzikantų grupe iš vieno Odesos miegamojo – „Bedroom Music Orchestra“. Šis jungtinis projektas žada nepamirštamus įspūdžius.

Po jo scena atiteks užburiančio balso atlikėjai Nino Katamadzė (Sakartvelas). Šios vokalistės pasirodymas neabejotinai bus vienas įsimintiniausių festivalio momentų. N.Katamadzės su grupe atliekami kūriniai yra unikalūs ir saviti. Juose susipina džiazo, roko, lounge ir etnografinės muzikos stiliai. Jos stulbinamas vokalas, magiškos improvizacijos, nepakartojama džiazo ir folkloro motyvų sintezė ir neprilygstama atlikimo technika negali nežavėti.

Šeštadienio vakarą vainikuos džiazo uraganas, svingo karalienė, moteris orkestras – vokalistė, multiinstrumentininkė Gunhild Carling su grupe „Carling family band“ (Švedija). Charizmatiška, kerinčio balso savininkė G.Carling savo pasirodymų metu groja daugybe muzikos instrumentų – trombonu, lūpine armonikėle, trimitu, arfa, dūdmaišiu, fleita, bandža, fortepijonu ir net trimis trimitais vienu metu. Sunku pamiršti, kokį furorą G.Carling ir jos grupės pasirodymas Klaipėdos pilies džiazo festivalio scenoje sukėlė prieš trejus metus. Entuziazmu, pozityvia nuotaika ir pašėlusia energija jie pakerėjo publiką. Tikimasi, kad ir jų sugrįžimas bus efektingas.

Finalinis renginio akordas

Rugpjūčio 8 d. 19 val. prasidėsianti finalinė festivalio dalis skirta dvasingo chorinio meno gerbėjams. Renginių programą užbaigs choras „Sonantem“, koncertuosiantis išskirtinėje erdvėje, kurioje kaip niekur kitur lengva pajausti sielų bendrystę ir visa širdimi pasinerti į muziką, – Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje. Dvasinga, teikiančia daugiau vilties, tikėjimo ir šviesos nata, choras „Sonantem“ iš Kalvarijos užbaigs XXVII Klaipėdos pilies džiazo festivalio programą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Ai, užkimkit jau..Kokia Klaipėda be Džiazo festivalio? Man kaip ir daugumai patinka o jei jums ne tai sėdėkit ir kentėkit. Ne ištisus metus vyksta gi - nepasiusit

jo

jo portretas
Grubliauskų verslui karantinas neveikia...

Tik tiek

Tik tiek portretas
Ployvkla, prievartinis, pritemptas ir išpūstas renginys, juk džiazo festivalius rengia daug Lietuvos miestų. Mero šeimo verslas po kakalu pakabintas Klaipėdai .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Klaipėdoje liepsnos tango aistros
    Klaipėdoje liepsnos tango aistros

    Po savaitės Klaipėdoje galėsime išvysti vieną garsiausių šių dienų Argentinos tango šokėjų ir jo suburtą grupę. Pasaulio tango čempionu pripažintas šokėjas Marcos Ayala kitą penktadienį kaitins žiūrovų kraują ant...

  • Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas
    Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas

    Gegužės 3 d. 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdos žiūrovų lauks režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis „Atžalynas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pastatytas prieš daugiau nei dešimt metų. ...

    1
  • Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai
    Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai

    Kultūros dienos išvakarėse Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. ...

  • „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei
    „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei

    Šeštadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre prieš prasidedant Dmitry Krymov spektakliui „Fragmentas“, aštuntąjį kartą vyko tradicija tapusi „Mūzos“ apdovanojimo įteikimo ceremonija. Apdovanojimą &scaro...

    3
  • Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje
    Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje

    Klaipėdai šiemet minint Švyturių metus, uostamiestyje šiandien vyksta įvairūs renginiai. Vienas jų – ekskursija po Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus erdves, kuriose jau dešimtys klaipėdiečių turėjo galimybę susi...

  • Kare – laikantis Dievo įsakymo?
    Kare – laikantis Dievo įsakymo?

    Bėgant tretiems karo Ukrainoje metams, Lenkijos menininkai susivienijo ir sukūrė parodą „Penktasis Dievo įsakymas“. Joje dėmesys skiriamas ne tik karo žiaurumams išryškinti, bet ir priminti, ką reiškia Dekalogo įsakyma...

  • Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe
    Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe

    Viena populiariausių šių dienų tradicinės lietuviškos pop muzikos grupių „Žemaitukai“ kviečia į savo geriausių ir naujausių dainų koncertą Klaipėdoje. ...

  • Sakurų parke – koncerto repeticija
    Sakurų parke – koncerto repeticija

    Antradienio vakarą daugybė klaipėdiečių skubėjo į Sakurų parką. Šioje erdvėje pirmą kartą nuo jos atvėrimo žmonėms suskambo giesmės – čia vyko Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ koncerto repeticija. ...

    2
  • Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus
    Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus

    Rytoj Baroti galerijoje bus atidaryta kelių knygų autoriaus, humanitarinių mokslų daktaro Vido Poškaus tapybos ir piešinių paroda. Dailininko darbus inspiravo įvairiausi tekstai. Kartais prasilenkiantys su tikrove, neretai paremti realiais ...

  • Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato  „Džiazo miestą“
    Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato „Džiazo miestą“

    Balandžio 17 d., Klaipėdos koncertų salėje, festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ metu, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas pristatys intriguojančią muzikinę programą, kurioje susipins d...

    1
Daugiau straipsnių