Pajūryje gastroliuos Panevėžio J. Miltinio dramos teatras

Juozo Miltinio dramos teatro gastrolės pajūryje – Klaipėdoje ir Palangoje šią vasarą – išskirtinės. Klaipėdiečiams ir miesto svečiams uostamiesčio Dramos teatre bus parodyti du spektakliai: monospektaklis „Moterims ir jų vyrams“ ir nuo scenos jau septynerius metus nenueinantis, žiūrovų labai mėgstamas „Visada tavo. Ana Frank“. O į Palangą panevėžiečiai atveš nuotaikingą dviejų dalių komediją „Prancūziškos skyrybos“.

Linksma ir įtraukianti pjesė

Monospektaklis „Moterims ir jų vyrams“ – tai moters gyvenimo ir savęs atradimo istorija. Kaip teigia spektaklio režisierė ir aktorė Ligita Kondrotaitė: „Spektaklyje gvildenama situacija dažnai moteriai atpažįstama ir dar dažniau neigiama: esą, jau joms taip tikrai neatsitiks. Galima vadinti tai komedija, bet ši komedija išspaus ir ašarą, o gal net ką nors nuliūdins. Ir vis dėlto, tai drama su labai gera pabaiga ir subtiliu humoru.“

Ši neįtikėtinai linksma ir įtraukianti pjesė, jau įvardijama kaip modernioji klasika, tapo tikra sensacija Londono ir Niujorko teatrų scenose, o aktorei Pauline‘ai Collins pelnė Oskaro nominaciją už pagrindinės aktorės vaidmenį Lewiso Gilberto filme „Širlė Valentain“ (1989).

Willy‘o Rusello, vieno sėkmingiausių savo kartos anglų dramaturgų, karjera apima daugiau nei keturis dešimtmečius. Jo pjesės statomos pagrindinėse pasaulio teatrų scenose, yra ekranizuojamos, pelnė įvairiausių prizų ir apdovanojimų. Žinomiausi darbai: „Ritos mokslai“ (Educating Rita, 1980), „Kraujo broliai“ (Blood Brothers, 1983) ir „Širlė Valentain“ (Shirley Valentine, 1986). Rusellas gimė 1947 m. Liverpulyje (Jungtinė Karalystė), darbininkų šeimoje, mokyklą metė 15-os, tapo moterų kirpėju, dirbo kitus įvairiausius darbus, tarp kurių – sandėlininku, dainininku/dainų autoriumu. 20-ies nusprendė tęsti mokslus ir įgijo mokytojo kvalifikaciją. Pjeses pradėjo rašyto 8 deš. pradžioje, išgarsėjo parašęs libretą miuziklui apie vieną garsiausių visų laikų roko grupę „The Beatles“ (John, Paul, George, Ringo ... and Bert,1974).

Vaidina: Ligita Kondrotaitė. Spektaklio trukmė – 2 val. Premjera – 2016 m. sausio 24 d. Scenografija ir kostiumai – Margaritos Misiukovos.

Monospektaklis „Moterims ir jų vyrams“ Klaipėdos dramos teatre – rugpjūčio 17 d. 18.30 val. Bilietus platina „Bilietai.lt“.

Sukrečianti žydaitės istorija

Panevėžio J.Miltinio dramos teatre 2008-aiais pastatyta F.Goodrich ir A.Hacket pjesė „Visada tavo. Ana Frank“ vis dar populiari ir labai mėgstama žiūrovų. Dviejų dalių dramą į sceną atvedė režisierius ir aktorius Valerijus Jevsejevas.

Pjesės pagrindas – sukrečianti 15-metės istorija – realus paaugės žydaitės Anos Frank dienoraštis. Yra jame vilties ir svajonių, suskamba vienišumo motyvai, atsiveria slapčiausios bundančios meilės kertelės... Viskas būtų natūralu, nes tai – 15-mečiams būdingi išgyvenimai. Tačiau... Mergaitės svajonės skleidžiasi ne mokyklos suole, pavasarinių gėlių nusėtoje pievoje ir ne šiltuose tėvų namuose. Ana dvejus gyvenimo metus – nuo 1942-ųjų birželio 12-osios iki 1944-ųjų rugpjūčio 1-osios – leidžia slėptuvėje, bijodama mirties. Vienintelė paauglės kaltė – jos tautybė. Ana – žydaitė, kurios vaikystę paženklino Antrojo pasaulinio karo siaubas – nacių užmačia sunaikinti visus žydus.

Aštuoneri skirtingo amžiaus ir charakterių žmonės priversti egzistuoti uždaroje erdvėje – keliolikos kvadratinių metrų palėpėje. Kyla konfliktai, kartais rimti, kartais graudžiai juokingi. Akistatoje su didžiule pasaulio grėsme Ana dienoraščiui patiki savo jaunatviškas mintis ir dar nežino, kad slėptuvė bus išduota naciams... Anos užrašai – vienas iškalbingiausių ir labiausiai jaudinančių Holokausto liudijimų – po karo išversti į 55 pasaulio kalbas ir išleisti 25 mln. egzempliorių tiražu.

Anos Frank dienoraštis, jaudinamai perteikiamas Juozo Miltinio dramos teatro aktorių, – ne apie karą ar stulbinamą dėl tautybės sunaikintų žmonių skaičių, didesnį nei dvi Lietuvos... Tai priminimas, kad nėra didesnių vertybių už žmoniškumą, tikėjimą, meilę ir viltį.

Spektaklyje vaidina Ligita Kondrotaitė, Laimutis Sėdžius, T.Razmislavičiūtė-Juodė, J.Tamošiūnas, Donatas Kalkauskas, Jolita Skukauskaitė-Vaišnienė, Vidmantas Fijalkauskas, Vita Šiaučiūnaitė, Regina Kairytė, Petras Kežys.

Spektaklis „Visada tavo. Ana Frank“ Klaipėdos dramos teatre – rugpjūčio 18 d. 18.30 val. Bilietus platina „Bilietai.lt“.

Lengva ir smagi komedija

Palangiškiams ir kurorto svečiams Panevėžio J.Miltinio dramos kitą savaitę teatras atveš dviejų dalių komediją „Prancūziškos skyrybos“ pagal italų kilmės prancūzo Marco Camoletti pjesę. Nuotaikingo spektaklio režisierius – Dainius Kazlauskas. Vaidina aktoriai Andrius Povilauskas, Laimutis Sėdžius, Asta Preidytė, Gabrielė Malinauskaitė, D.Kalkauskas, V.Šiaučiūnaitė, E.Pavilionis.

Kaip teigė spektaklio režisierius D.Kazlauskas, M.Camoletti pjesė „Prancūziškos skyrybos“ yra tikra, gryna komedija. Nuotaikinga, rafinuota, lengva ir žaisminga. Tai gera pramoga, nes nesunkiai suprantama, neturi jokių paslėptų prasmių.

Kaip sakoma, viskas joje – iš gyvenimo. Advokatas Bernaras Belmanas (akt. L.Sėdžius) ir jo žmona stomatologė Žaklin Belman (akt. A.Preidytė) – ant skyrybų slenksčio. Butas padalytas į pono ir ponios zonas, kirsti linijos nevalia. Pora nesikalba. Kartais teikiasi bendrauti per liokajų Viktorą (akt. A.Povilauskas). Žinoma, pasirodo ir abiejų pusių „atsarginiai variantai“ (o kaipgi prancūziškose skyrybose be jų?). Ponios bičiulis – aktorius Roberas (akt. E.Pavilionis ir D.Kalkauskas). Pono širdies dama – modelis Mimi (akt. G.Malinauskaitė)...

Tokį tipišką gyvenimišką siužetą prancūzai įvardija la comedie. Gal tikrai komiška byrančios šeimos situacija, kai vyras ir moteris beprotiškai pavyduliauja, bet nė vienas nebando aiškintis, ar tikrai abi pusės nori skirtis? Atsakymas bus. O ar spektaklis juokingas, ar ne – lai sprendžia žiūrovai.

Komedija „Prancūziškos skyrybos panevėžietiškai – rugpjūčio 16 d. 19 val. Palangos senojoje gimnazijoje (Jūratės g. 13). Bilietus platina „Bilietai.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių