Neringoje prasideda Švyturių dienos: įsižiebs Nidos švyturys, vyks muzikinė eisena

  • Teksto dydis:

Neringoje ketvirtadienį prasideda Švyturių dienos, skirtos Nidos švyturio 150 metų istorinei sukakčiai paminėti.

Anot Neringos savivaldybės, rugpjūčio ketvirtadienio iki sekmadienio vyksiančiose Švyturių dienose numatyta per dvi dešimtis įvairių renginių.

Šventės centru taps Urbo kalnas ir čia esantis Nidos švyturys, tačiau renginiai vyks ir kitose Neringos vietose: Nidoje bus organizuojama mugė, koncertai, žygis, edukacijos, Pervalkoje – švyturių temai skirta ekskursija, o Preiloje vyks Užupio filmų festivalio seansai.

Nidos uosto kaimynystėje įsikurs tautodailininkų ir prekybininkų mugė, užsukti į Nidos žvejo etnografinę sodybą kvies tradicinės bei menininkų ir svečių iš kitų vakarų Lietuvos kultūros įstaigų vedamos edukacijos.

Muzikinę ciklo programą ketvirtadienį atidarys Lietuvos nacionalinės filharmonijos kamerinės muzikos ansamblio „Musica Humana“ koncertas Nidos švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčioje.

Per Žolinę vyks tradicinė švyturio įžiebimo ceremonija. Klaipėdoje kuriantis menininkas, ambient muzikos kompozitorius Donatas Bielkauskas pristatys naujai sukurtą industrinių ir gamtos garsų bei šviesų instaliaciją „Švyturio širdis“.

Penktadienio vakarą prie švyturio vyks pianisto, žurnalisto ir visuomenininko Šarūno Meškio koncertas „EUSA/NIDA“, skambės kūrinių ciklas apie švyturius.

Tuo metu šeštadienį vyks Nidos senojo švyturio vietos archeologinių žvalgymų rezultatų pristatymas ir radinių ekspozicija kurorto savivaldybės pastate, taip pat kolektyvo „Los Secretos De Pablo“ koncertas, muzikinė žvakių, žibintų ir ritmo eisena.

Paskutinę renginio dieną rašytojo Thomo Manno (Tomo Mano) memorialiniame muziejuje Nidoje vyks pianisto Viktoro Paukštelio rečitalis.

1874 metais pastatytas Nidos švyturys buvo svarbus Kuršių nerijos navigacinis objektas. Jo reikėjo siekiant padidinti laivininkystės saugumą Baltijos jūroje, ypač dėl sudėtingų navigacijos sąlygų ir dažnų rūkų.

Iškilęs raudonų plytų aštuonkampis švyturys buvo mėgstamas vietos gyventojų ir svečių, tarpukariu vadinamas Raudonuoju Kristupu. Statinys buvo sugriautas baigiantis Antrajam pasauliniam karui kaip strateginis objektas. Dabartinis švyturys yra jo „palikuonis“, iškilęs pokariu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip faina,

kaip faina, portretas
tai dabar tikriausiai, visa Nida drebės iki kokių keturių ryto, nes vakar, dar net neįžiebus švyturio, miestelio svečiai, už nakvynę jasaičio monake sumokėję didžiausiua pinigus, klaikių bumčikų buvo priversti klausytis iki pirmos nakties. Aū-ū, jasaiti,aū-ū ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių