Naujojoje Klaipėdos galerijoje – tapytojo S. Žaltausko „Kelionės laike“

  • Teksto dydis:

Klaipėdietis tapytojas Simas Žaltauskas Naujojoje Klaipėdos galerijoje ketvirtadienį pristatė savo naują tapybos darbų parodą „Kelionės laike“.

„Kelionės mus veda į tolius, į plačius vandenynus, neatrastus horizontus, į siekius ir norus dar kažko neregėto, nepajausto ir neištyrinėto. Žmogaus gyvenimas – kelionė, kiekvienas žingsnis – kažko link, rutinos suspaustas, kasdienybės rūpesčių vejamas, o gal svajingai panardinantis į svajones ir gundantis nukeliauti mintimis į Tolimuosius Rytus, o gal nuskristi ten, kur...

Šioje parodoje eksponuojamas mano darbų ciklas „Kelionės laike“ susideda iš aplankytų šalių, kuriose gyvai tapiau miesto peizažus, dykumas, jūras, tolimus horizontus, vaizdų. Tapymas iš natūros „čia ir dabar“ darbams suteikia daugiau gyvumo, kiekvienas potėpis, spalvų gama, kompozicija turi būti pasverti profesionaliai. Visas dailininko patyriminis pasaulis, jo pasaulėjauta, kaip jis mato daiktus, kaip supranta peizažo motyvą, jo turinį, viskas atsiskleidžia drobėje per liniją ir spalvą.

Tai akimirkos, kai bandai užkonservuoti drobėje to peizažo kvapą, orą.

Kelionės įspūdžiai man asmeniškai palieka įsimintiniausius pojūčius, kai perteikti per spalvą, tos vietos būdingiausius bruožus, charakterį. Tai akimirkos, kai bandai užkonservuoti drobėje to peizažo kvapą, orą. Kas neapsigyvena drobėje, ant popieriaus lapo netikėtai virsta eilėraščiu“, – dalijosi mintimis apie savo kūrybą tapytojas S. Žaltauskas.

S. Žaltauskas (gim. 1980 m. Klaipėdoje) Vilniaus dailės akademijoje (VDA) 2007 m. įgijo tapybos magistro laipsnį. 2004 m. dalyvavo Erasmus mainų programoje Castilla La Mancha universitete, Vizualiųjų menų fakultete (Cuenca, Ispanija). Nuo 2008 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys, nuo 2011 m. – VDA Klaipėdos fakulteto dėstytojas. Aktyviai dalyvauja jungtiniuose projektuose, rengia personalines parodas Lietuvoje ir kitų šalių parodinėse erdvėse – Stokholme, Londone, Kardife ir kt., dalyvavo 29 bendrose meno parodose. Už kūrybą menininkas yra pelnęs įvairių stipendijų, premijų, apdovanojimų Lietuvoje ir užsienyje. Už lietuvių koloristinės tapybos tradicijos tęstinumą ir plėtrą 2003 m. tapytojas apdovanotas Viktoro Vizgirdos premija, buvo įvertintas Antano Gudaičio premija ir garbės diplomu. Šis kūrėjas atviras iššūkiams: 2018 m. gegužę kartu su pianistu iš JAV Alexanderiu Paley dalyvavo aštuonias valandas trukusiame klasikinės muzikos maratone. Keturių koncertų metu žiūrovų akivaizdoje jis nutapė penkis įspūdingo dydžio paveikslus. Menininkas yra išleidęs ne vieną poezijos rinkinį.

S. Žaltausko tapybos paroda „Kelionės laike“ Naujojoje Klaipėdos galerijoje (Herkaus Manto g. 22) vyks iki rugpjūčio 10 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na ...koki ,,,mokytojai,,, toki ir mokiniai

na ...koki ,,,mokytojai,,, toki ir mokiniai portretas
tragedija ......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių