Muzikinė kelionė į Prancūziją ir Ispaniją

  • Teksto dydis:

Klaipėdos koncertų salė tęsia pavasarį pradėtą įvairių pasaulio šalių kompozitorių vokalinei muzikai skirtą koncertų ciklą „Pasaulio dainų naktis“ ir su trečiąja jo programa muzikos garsų keliais kitą savaitę kviečia nukeliauti į Prancūziją ir Ispaniją – senomis ir savitomis kultūrinėmis tradicijomis pasižyminčias Vakarų Europos šalis.

Šiame koncerte skambės dainos, taip pat smuiko ir fortepijono dialogai. Programą parengė jaunosios kartos atlikėjos: iš Klaipėdos kilusi Dovilė Kazonaitė (sopranas), Milda Umbrusevičiūtė (fortepijonas) ir Silvija Vaitkevičiūtė (smuikas). Jaukus koncertas spalio 16 d. 18.30 val. vyks Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė.

D. Kazonaitė daugiau nei dešimtmetį gyvena Vilniuje, tačiau save laiko tikra klaipėdiete: „Visuomet labai laukiu pasirodymų Klaipėdoje, nes turiu ten būrį ištikimiausių klausytojų, kurie ateina į kiekvieną koncertą. Ir kiekvieną kartą su džiaugsmu lekiu prie jūros.“ Ji mokėsi Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijoje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA). Dažnai solistę galima matyti ir girdėti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje atliekančią vaidmenis operose ir operetėse. 2017 m. teatre Dovilė įvertinta kaip Metų operos viltis. Perspektyvią solistę taip pat galima išgirsti įvairiose kamerinės muzikos programose.

Pianistė M. Umbrusevičiūtė baigė LMTA, tobulinosi Brno Janačeko muzikos ir teatro akademijoje, Sibelijaus akademijoje Suomijoje. Kelių tarptautinių pianistų konkursų laureatė ir diplomantė yra surengusi rečitalių, aktyviai dirba ir kaip koncertmeisterė įvairiuose konkursuose bei projektuose. Ji yra nuolatinė dainininkės D.Kazonaitės scenos partnerė, o pernai jos su smuikininke S. Vaitkevičiūtė sukurtas duetas „Arte Sonora“ jau spėjo surengti koncertus įvairiose Lietuvos vietose.

Kelių tarptautinių pianistų konkursų laureatė ir diplomantė yra surengusi rečitalių, aktyviai dirba ir kaip koncertmeisterė įvairiuose konkursuose bei projektuose.

S. Vaitkevičiūtė smuiko atlikimo meno mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio meno mokykloje, LMTA, o magistro laipsnį įgijo Leipcigo Felixo Mendelssohno-Bartholdy aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. Tarptautinių ir nacionalinių konkursų laureatė aktyviai koncertuoja kaip solistė ir kamerinių ansamblių narė. Smuikininkė yra pasirodžiusi festivaliuose Lietuvoje, Vokietijoje, Olandijoje, Austrijoje.

Nuostabiai gaivi prancūzų muzika geriausiai išreiškiama fortepijono garsais. Prancūziškos dainos užburia savo žavesiu, o jų skambesys pamalonina bet kurios šalies muzikos gerbėjų ausis – ne veltui prancūzų kalba laikoma viena gražiausių pasaulyje. Koncerte skambės įvairių prancūzų autorių dainos, o pianistės ir smuikininkės duetas pakvies pasimėgauti ispaniškomis liaudies melodijomis, ugninga Maurice’o. Ravelio muzika, spalvinga ir paslaptinga Olivier Messiaeno kūryba. Kartu jos ištrins ribą tarp ispaniškos ir prancūziškos muzikos, mat pastaroji savo temperamentu nė kiek nenusileidžia ispaniškiems ritmams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių