Metalo menininkų darbų parodoje – Klaipėdos identiteto ženklai

  • Teksto dydis:

„Klaipėdos galerijoje“ (Bažnyčių g. 6) penktadienį 17.30 val. – tarptautinės šiuolaikinio metalo meno laboratorijos parodos „Mazgas – jūra 2017“ atidarymas.

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius jau antrą kartą įgyvendino projektą, kurio programoje buvo numatyta sukviesti profesionalius menininkus, kad jie, vadovaudamiesi šiuolaikiniais meno principais, kurtų, pažintų ir skleistų Klaipėdos miesto jūrinę kultūrą. Šių metų laboratorijos formatas suteikė galimybę menininkams lankytis Klaipėdoje, pasirenkant individualiai sau tinkantį ir patinkantį metų laiką. O darbų įgyvendinimui ir pristatymui parodoje jie susibūrė rudenį.

Šių metų projekto dalyviais pasirinkti menininkai neatsitiktinai turi sąsajų su Klaipėda. Kiekvienas savo patirtį ir pastebėjimus perkėlė į kūrybinį procesą, stebėjimą, mąstymą, bendravimą. Generuodami idėjas, jie plušėjo savo dirbtuvėse, kad atvežtų į Klaipėdą kūrinius, kuriuos lyg mozaiką projekto laboratorijoje nuo lapkričio 6 iki 9 dienos sudėliotų, sukonstruotų. Kiekvieno kūrinio istorija pasakojama gyvai per sąlytį su medžiaga, instrumentais, miesto atmosfera, prisiminimais. Projekto pavadinime neatsitiktinai įkoduotas kūrybinės medžiagos formatas. Viena iš projekto esmių – menininkus provokuoti, paleisti, nevaržyti, bet ir vėl sugrąžinti prie metalo, o žiūrovams priminti, jog šiuolaikinis metalo menas yra ne tik kalvystė ar juvelyrika, bet ir objekto kūrimas, instaliacija, skulptūra ir kt.

„Siekėme kalbėti, pajusti, pastebėti, diskutuoti apie metalą ne tik kaip kūrybinę medžiagą, bet ir kaip inspiracijų šaltinį. Jūrine kultūra alsuojantis miestas, Klaipėda, labai tiesiogiai formuoja medžiagiškumo patirtis ir vizualųjį įtaigumą. Suvokdami šiuolaikinio meno principus, menininkai provokacijoms pasidavė, jie jas priėmė taip natūraliai, kaip kartais net neįtikėtina. Įgyvendintos idėjos atskleidžia skirtingas projekte dalyvaujančių menininkų kūrybos strategijas. Turėdami vienokių ar kitokių sąsajų su metališkumu, menininkai provokuos publiką. Kviečiame apsilankyti parodoje ir tai patirti“, – kalbėjo projekto kuratorė ir dalyvė Neringa Poškutė. Be jos, projekte ir parodoje dalyvauja Albinas Jukumas, Andrius Janulis (Lietuva), Oksana Vronska ir Edgaras Vronskis (Latvija).

Paroda vyks iki gruodžio 8 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių