Joninės pajūryje pažers staigmenų

Norintieji smagiai praleisti trumpiausią metų naktį ir ilgiausią dieną turės ne juokais paplušėti, nes šiais metais uostamiestyje netrūks Joninių (Rasų) šventės renginių. Triukšmingą startą jiems duos jau šiandien vakare Jono kalnelį nušviesiantis laužas, o laisvadienį miestą užlies poezija, muzika ir kariliono garsai.

Norintieji smagiai praleisti trumpiausią metų naktį ir ilgiausią dieną turės ne juokais paplušėti, nes šiais metais uostamiestyje netrūks Joninių (Rasų) šventės renginių. Triukšmingą startą jiems duos jau šiandien vakare Jono kalnelį nušviesiantis laužas, o laisvadienį miestą užlies poezija, muzika ir kariliono garsai.

Magiška vieta

Šiemet Klaipėdoje net išrankiausieji ras ką nuveikti Joninių (Rasų) šventės metu.

Trumpiausios metų nakties ir ilgiausios dienos renginius šiandien pradės tradicinis vakaras Jono kalnelyje.

Ši vieta, organizatorių teigimu, pasirinkta ne tik todėl, kad yra pačioje miesto širdyje, bet dar ir dėl to, jog yra savotiškai magiška – nepaprastą naktį čia susijungia pagrindiniai elementai: ugnis, vanduo, žolynai.

Nušvies laužas

Šiandien 21 val. startuosiančiame renginyje bus minima Saulėgrįžos šventė, skambės sveikinimai Jonams ir Janinoms, dainos, žemė dundės nuo šokių ir besisukančių ratelių.

Organizatoriai užtikrino, kad gerą nuotaiką ir pašėlusius šokius įsups būrys linksmiausių folkloro ansamblių ir kapelų.

Nenorintieji trypti iki paskutinių jėgų laiką galės praleisti ir ramiau, daugiau sužinoti apie senuosius Joninių papročius, pinti ir plukdyti vainikus, įsijungti į įvairias estafetes bei žaidimus.

Šventę vainikuos ir svarbiausiu jos akcentu taps prieš pat laikrodžiams mušant vidurnaktį uždegtas Joninių laužas bei dar didesnį šviesos pliūpsnį padovanosianti skulptūra ant vandens "Ugninis paparčio žiedas".

Visos šventės mietu Danės upėje, prie Jono kalnelio patruliuos gelbėtojai.

Naujovė – jomarkas

Šiemet tradicinė Joninių šventė klaipėdiečius kvies atsinaujinusi. Šiandien dar priešpiet Turgaus gatvės ruože nuo Tiltų gatvės iki Jono kalnelio užvirs Joninių jomarkas.

Nuo 11 val. iki pat vakaro šurmuliuosiančioje mugėje dalyvaus žolininkai, vainikų pynėjai, tradicinių amatų meistrai bei sertifikuoti kulinarinio paveldo produktų gamintojai.

Dėl Joninių šventės nuo šiandien 6 val. iki trečiadienio 2 val. bus uždaromas eismas Turgaus gatvėje nuo Tiltų gatvės iki Jono kalnelio ir Pylimo gatvėje nuo Turgaus iki Tomo gatvių.

Varpų muzikos banga

O rytoj Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje (Liepų g. 12) klausytojų lauks Klaipėdos kariliono muzikos festivalis.

Vieną dieną truksiančio renginio metu planuojami keturi koncertai.

Jų metu karilionui pritars saksofonas, gitara, perkusija, klavišiniai, klavesinas, elektronika ir solistai, o uostamiesčio karilioną kalbins gerai žinomi vietos karilionininkai Kęstutis Kačinskas, Stanislovas Žilevičius, svečiai iš Kauno ir Rusijos.

Mieste – poezija ir muzika

Visą Joninių dieną uostamiesčio gyventojai bei svečiai bus kviečiami skirtingose vietose klausytis muzikos ir poezijos, mat į Klaipėdą po dvejų metų pertraukos sugrįš poezijos ir muzikos "Naktigonės".

Vasarvidžio šventė rytoj prasidės 13 val. Skulptūrų parke. Prie Jono Meškelevičiaus skulptūros "Kolona" aktoriai Aleksandras Šimanskis ir Sigutis Jačėnas skaitys eiles, o jiems kanklėmis pritars Algytė Merkelienė.

14 val. Danės krantinės skvere, prie Silvos (Meksika) skulptūros "Kaktusas ir debesys", aktorius Darius Meškauskas skaitys Hamleto monologus, gros tabalų trio.

15 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus balkone aktorė Nijolė Sabulytė žodžiais, o profesorius Pranciškus Narušis saksofono ir birbynės garsais senamiestį puoš laiko ornamentais.

16 val. burlaivyje "Meridianas" Mykolo Kleopo Oginskio romansus ir polonezus dainuos Giedrė Zeicaitė (sopranas), klavišiniais gros pianistė Vaiva Purlytė. Apie ypatingą asmenybę pasakos aktorė Virginija Kochanskytė.

17 val. susirinkusiuosius Pasiuntinių, Jono ir Kepėjų gatvių susikirtimo skverelyje, prie Algirdo Boso skulptūros "Bokštas", pasitiks Vydūno gimnazijos klasikinių gitarų ansamblis, o aktoriai Linas Lukošius ir Sigutis Jačėnas skaitys eiles.

18 val. Žvejų gatvės antru numeriu pažymėto kiemo balkone "Driezhas" (Kristijonas Lučinskas) pažers muzikinių improvizacijų.

Visi šventės renginiai nemokami. Organizatorių teigimu, renginių trukmė – nuo 30 iki 45 min., todėl į visus juos bus įmanoma suspėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių