Galerijoje „Si:said“ – K. Richterio fotoparoda „Bajorai“

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį 16‒19 val. Klaipėdos šiuolaikinio meno galerijoje „Si:said“ (Daržų g. 18) galima gyvai apsilankyti Klauso Richterio fotografijų parodoje „Bajorai“, kuri karantino metu bus pasiekiama tik virtualioje erdvėje.

Fotografijų serijoje „Bajorai“ K.Richteris eseistiškai tyrinėja vieno Lietuvos miestelio istoriją. Autorius pasakoja tik dalį istorijos, joje susipina praeities ir dabarties naratyvai. Klausas dvejus metus (2017‒2019) dokumentavo miestelio gyventojus, jų buitį. Seriją papildė nuotraukos iš Bajoruose gyvenančių šeimų albumų ir esė, rašyta remiantis pokalbiais ir asmeninėmis impresijomis.

Fotografijomis menininkas byloja apie užmirštus žmones, gyvenančius marginalizuotoje Europos dalyje, kartu – ir apie šiandienės Lietuvos visuomenę. Taigi ši serija – ne tik apie mažą visuomenės dalį. Greitai galima susidaryti įspūdį, kad „Bajorų“ serija reflektuoja ir trauminę mūsų visuomenės patirtį bei neišspręstas ir užmirštas praeities temas.

Albumuose rastos nuotraukos reprodukuotos ant tekstilės, tokiu būdu atkreipiant dėmesį į daiktiškumą ir laikinumą. Pažvelgus į fotografijų serijos atvaizdus, akivaizdžiai jaučiamas praėjęs laikas. Menininko žvilgsnis tarytum krypsta į yrančius objektus, kurių jau greitai nebeliks.

Iš fotografijų serijos „Bajorai“. / K. Richterio nuotr.

K. Richteris 1986 m. gimė Vienoje, ten ir užaugo. 2012-aisiais įgijo tarptautinio vystymo bakalauro laipsnį Vienos universitete, 2016-aisiais baigė studijas Ostkreuzo (Vokietija) fotografijos mokykloje. Gyvena ir dirba Bajoruose (Rokiškio raj.).

Šios parodos projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių