Festivalis „Salve Musica“ – kalėdinė dovana publikai

  • Teksto dydis:

Prasidėjęs Klaipėdos koncertų salės tradicinis festivalis „Salve Musica“, esant karantinui ir sudėtingai situacijai dėl koronaviruso pandemijos, vyksta be klausytojų, bet šventinės klasikos koncertų tiesiogiai ir nemokamai galima klausytis internetu Koncertų salės „Facebook“ ir „YouTube“ platformose. Tai įstaigos kalėdinė dovana publikai.

Tas delsiantis vėjas

„Kremerata Baltica“ – pripažinto latvių smuikininko Gidono Kremerio įkurtas ir vadovaujamas kolektyvas, sudarytas iš talentingiausių jaunųjų Latvijos, Lietuvos ir Estijos muzikų. Šiandien jį, išsiskiriantį subtiliu skambesiu, gyvybingumu ir originalumu, žino visas pasaulis. Keletą kartų orkestras pasirodė ir Klaipėdos koncertų salėje.

Pandemija stipriai paveikė aktyviai gastroliuojančio kolektyvo koncertinius planus. Tačiau kūrybiškas požiūris į situaciją sugeneravo idėją koncertuoti mažesnės sudėties. Tad šįkart į Klaipėdą atvyks tik lietuviškoji „Kremerata Baltica“ dalis, kartu su kitais solistais gruodžio 17 d. 18.30 val. atliksianti žavią minimalistinę programą. Ji pavadinta pagal JAV gyvenančio argentiniečių kompozitoriaus Osvaldo Golijovo vokalinį kūrinį „Tas delsiantis vėjas“ („How Slow the Wind“). „Balsas čia perteikia sklendžiančios dvasios šauksmą, o styginiai – tai vėjas,“ – sakė kompozitoriaus, savo muzika perteikiantis artimo žmogaus netekties jausmą. Šio jautraus kūrinio solo partiją dainuos nuostabioji Gunta Gelgotė.

Dėl koronaviruso pandemijos festivalis „Salve Musica“ vyksta be klausytojų, bet šventinės klasikos koncertų galima klausytis Klaipėdos koncertų salės „Facebook“ ir „YouTube“ platformose.

Minimalizmo fanai koncerte galės pasimėgauti įžymaus amerikiečių kūrėjo Philipo Glasso muzika. Taip pat išgirs populiariąją „Žiemą“ iš Antonio Vivaldi koncertų ciklo „Metų laikai“, šiuolaikiškai interpretuotą populiaraus vokiečių kilmės britų kompozitoriaus Maxo Richterio.

Meistriški „Kremerata Baltica“ solistai savo gerbėjams dovanos įkvėpimą ir gerą nuotaiką.

NIKO ir „Aukuro“ palaiminimas

Prieš išsiskirstant į namus ramiai ir prasmingai pabūti su artimaisiais, Klaipėdos koncertų salė kviečia paklausyti „Palaiminimo“. Taip pavadintą koncertinę programą gruodžio 22 d. 18.30 val. surengs Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO ir Klaipėdos choras „Aukuras“. Tai pirmas vilniečių ir klaipėdiečių kolektyvų susitikimas vienoje scenoje.

Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO – septynių stygininkų grupė, atliekanti progresyviąją klasikinę muziką mintinai, integruojanti į savo pasirodymus aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą ir minimalistinius vizualinius scenos efektus. Muzikavimo džiaugsmas, originalumas, drąsa ir išskirtinė atlikimo kokybė – visi šie žodžiai tinka apibūdinat Naujų idėjų kamerinį orkestrą NIKO, kurį įkūrė ir jam vadovauja dirigentas ir kompozitorius Gediminas Gelgotas.

Šioje programoje NIKO savo menines idėjas sujungs su Klaipėdos choru „Aukuras“, kuriam vadovauja Alfonsas Vildžiūnas. Koncerte klausytojai išgirs choro ir styginių

instrumentų atliekamą muziką. Tarp kūrinių bus ir NIKO įkvėpėjo bei lyderio G.Gelgoto muzika, sudaranti šio kolektyvo repertuaro pagrindą. Taip pat nuskambės ir programos pavadinimą inspiravusi jaunosios kartos kūrėjos klaipėdietės Ievos Parnarauskaitės kompozicija „Palaiminimas“, šįkart specialiai pritaikyta chorui ir styginiams.

Šventiniai kariliono koncertai

Gruodžio 25 d. 16 val. ir gruodžio 31 d. 23.30 val. Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje skambės kalėdinis ir naujametinis Klaipėdos kariliono koncertai.

Varpai, pakabinti aukštuose bokštuose, nuo seno kviesdavo žmones susirinkti tiek drauge džiaugtis, švęsti, melstis, tiek gintis nuo priešų.

Šiemet, kaip ir kasmet, šv. Kalėdų dieną ir sutinkant Naujuosius metus, vėl skambės Klaipėdos kariliono varpai. Per Kalėdas iš Klaipėdos centrinio pašto bokšto visus sveikins karilionininkas Kęstutis Kačinskas, o į Naujuosius klaipėdiečius palydės Stanislovo Žilevičiaus atliekama varpų muzika. Jos garsai sklis po švenčiantį miestą, skelbdami džiugią žinią. Sveikinsime vieni kitus, švęsime ir linksminsimės sulaukę.

Muzikos prisilietimas

Muzika yra kaip prisilietimas, nes ji paliečia kiekvieną. Todėl šiais sudėtingais laikais, kai esame priversti laikytis saugaus atstumo ir negalime apsikabinti, lieka vienintelė saugi išeitis – apsikabinti per muziką. Prisiliesti prie kito žmogaus galima per garsą, emociją ir taip perduoti jiems savo sielos vibracijas, ilgesį, meilę...

„Muzikos prisilietimas“ – šventinė Klaipėdos kamerinio orkestro programa – į Klaipėdos koncertų salę gruodžio 31 d. 18.30 val. klausytojus virtualiai sukvies paskutinį senųjų metų vakarą. Įdomu tai, kad visi joje pasirodysiantys solistai – vienaip ar kitaip susiję su Klaipėda, o profesinės karjeros keliai juos veda per šalies ir užsienio koncertų sales, operų teatrus bei festivalius. Tai violončelininkas Mindaugas Bačkus – Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas, Klaipėdos kultūros magistras, tarptautinio Klaipėdos violončelės festivalio iniciatorius ir meno vadovas, smuikininkas Konradas Levickis – Klaipėdos kamerinio orkestro koncertmeisteris, pasak meno vadovo, „naujasis orkestro veidas“. Į Klaipėdą koncertuoti sugrįš ir čia gimęs, augęs baritonas Romanas Kudriašovas – Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijos absolventas, baigęs studijas Vilniuje bei užsienyje ir jau išplaukęs į tarptautinius operos meno vandenis. Nacionalinės operos studijos Londone absolventas pernai dainavo prestižiniame Glyndebourne’o festivalyje ir debiutavo Vilnius „City Opera“ pastatymuose, o šiemet pelnė tarptautinio V.Noreikos vokalistų konkurso diplomą.

Koncerto programa bus emocinga ir graži, ji kvies pajausti muzikos prisilietimą, atsipalaiduoti ir pasinerti į šventinę nuotaiką. O kokia gi šventė be siuprizų ir netikėtumų, juolab kad scenoje bus meninėmis provokacijomis garsėjantis M.Bačkus ir jo orkestras...

Lai klasikinė muzika įkvepia ir lydi skambančiais laimės keliais!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių