Choras „Aukuras“ surengs užmirštų lietuviškų dainų koncertą

  • Teksto dydis:

Chorinės muzikos mėgėjai šį penktadienį į Klaipėdos koncertų salę kviečiami pasiklausyti Klaipėdos choro „Aukuras“, kuris atliks lietuvių autorių kūrinių programą „Užmirštos dainos“.

Kurta konkursams

Ją sudaręs ir diriguosiantis šio choro meno vadovas Alfonsas Vildžiūnas pasakojo: „Dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Lietuvos chorai aktyviai dalyvaudavo tarptautiniuose chorų konkursuose. Į jų programas reikėdavo įtraukti šiuolaikinius savo šalies kompozitorių kūrinius. Lietuvos kompozitoriai – Jonas Tamulionis, Algirdas Martinaitis, Nijolė Sinkevičiūtė, Vytautas Miškinis, Vaclovas Augustinas ir kiti – tuo laikotarpiu kūrė nemažai chorinės muzikos. Kompozicijos, kuriamos chorų konkursams, yra gana sudėtingos, ne visiems chorams įmanoma jas atlikti, todėl po kurio laiko jos užsimiršo. Tačiau tai yra chorinės muzikos pakilimo kūriniai, kurie verti, kad būtų prisiminti ir skambėtų koncertų salėse.“

Klaipėdos koncertų salėje reziduojantis choras „Aukuras“ susikūrė 1993 m. Choras yra 14-os tarptautinių konkursų laureatas. Dauguma šių konkursų buvo laimėti minėtu laikotarpiu, kuris sutapo su pirmaisiais atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metais ir pasižymėjo svariais tiek chorinės muzikos kūrybos, tiek atlikimo pasiekimais tarptautiniu mastu.

Lietuvių kompozitorių kūryba yra vienas prioritetinių „Aukuro“ repertuaro formavimo aspektų. Dalis koncerte skambėsiančių kūrinių įrašyti choro kompaktinėje plokštelėje, kuri buvo išleista 2005 m.

Virtuoziški, efektingi

Gausiai šiuolaikinės lietuviškos chorinės muzikos aruodą užpildo J.Tamulionio kūrybos derlius, kuriame yra net 159 kūriniai. Jis daug rašo ne tik lietuvių ar lotynų kalbomis, bet ir ispaniškai. Virtuoziški, efektingi, linksmi ir dažnai labai greiti konkursiniai jo opusai chorams tapo autoriaus vizitine kortele. Kita vertus, kompozitorius stengiasi nenukrypti nuo aukso vidurio, jo žodžiais tariant, „nei padauginant sacharino, nei pasmerkiant nesugrojamą ar neišklausomą muziką dūlėti stalčiuje“.

„Aukuras“ koncerte atliks J.Tamulionio kūrinius „Ite, musica est!“ ir „Namų psalmės“, kurių tekstų autorius – garsus lietuvių poetas Justinas Marcinkevičius.

Žymaus choro dirigento, kompozitoriaus ir pedagogo V.Miškinio kūrybos sąraše – net 160 kompozicijų įvairių sudėčių chorams. Nemažą jo kūrybos dalį sudaro dainos vaikams – tam turėjo įtakos ilgametis V.Miškinio darbas su „Ąžuoliuko“ choru.

„Aukuro“ programoje suskambės viena žinomiausių V.Miškinio chorinių kompozicijų „Cantate Domino“. Internete galima rasti daugybę vaizdo įrašų, kur ją atlieka įvairių šalių choriniai kolektyvai.

Gausi ir įvairi A.Martinaičio chorinė kūryba. Didžioji jos dalis sukurta pagal kompozitoriaus brolio, poeto Marcelijaus Martinaičio arba Šventojo rašto tekstus. Lietuviško folkloro intonacijos, paprastos, bet raiškios melodijos puikiai perteikia poetinį vaizdinių grožį ir prasmių gelmę. „Aukuro“ interpretuojamas skambės A. Martinaičio kūrinys „Sanctus“.

Prisijungs „Trimitatis“

N.Sinkevičiūtė savo choriniais opusais dažnai išplečia žanro ribas, smulkias miniatiūras jungdama į ciklus, kurdama minispektaklius su individualizuotomis choristų partijomis. Koncerte bus atlikti du jos kūriniai: „Carpe diem“, kurio tekstui autorė panaudojo lotyniškas sentencijas, ir kompozicija „Žydi akmenys ir medžiai“, parašyta pagal Vlado Braziūno eiles.

Atlikėjų ir klausytojų pamėgtoje V.Augustino chorinėje kūryboje dominuoja terciniai sąskambiai, ritmika ir melodika glaudžiai susijusi su teksto fonetika ir semantika. Ypač subtilūs ir prasmingi yra šio kūrėjo opusai, parašyti pagal lietuvių liaudies dainų tekstus ar liaudies dainų melodijų motyvais. Vienas tokios kūrybos pavyzdžių – originali jo chorinė kompozicija „Treputė martela“, kuri bus atlikta koncerte. Suskambės ir V.Augustino „Sonetas“ („Tu man graži kaip vasaros diena“). Pagal W.Shakespeare’o tekstą sukurto „Soneto“ premjerą prieš kelerius metus Klaipėdos kariliono festivalyje taip pat dainavo „Aukuras“, diriguojamas autoriaus.

Paskutinę minutę į koncerto programą buvo įtrauktas Jeronimo Kačinsko „Beržas“ ir Donato Zakaro „Vakar ir visados“. Atliekant kelis kūrinius, chorui pritars liaudies instrumentų orkestro „Trimitatis“ instrumentinė grupė (vadovas Anatolijus Tumanovas).

Koncerto pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių