Bus įteikta istorinės ir kultūrinės Klaipėdos atminties premija „Prūsa“

  • Teksto dydis:

Lapkričio 30-ąją Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje bus įteikta istorinės ir kultūrinės Klaipėdos atminties premija "Prūsa", skirta artėjančiam  Klaipėdos įkūrimo 770 metų jubiliejui. Premija įsteigta prieš šešerius metus ir teikiama prūsiškosios Lietuvos kultūros puoselėtojams.

Renginys: artėjant Klaipėdos miesto įkūrimo 770 metų jubiliejui, bus įteikta istorinės ir kultūrinės Klaipėdos atminties premija "Prūsa".

Organizatorių nuotr.

Teiks atminties premiją "Prūsa"

Lapkričio 30-ąją Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje bus įteikta istorinės ir kultūrinės Klaipėdos atminties premija "Prūsa", skirta artėjančiam  Klaipėdos įkūrimo 770 metų jubiliejui. Premija įsteigta prieš šešerius metus ir teikiama prūsiškosios Lietuvos kultūros puoselėtojams.

"Prūsos" premija įsteigta 2015 m. Jos steigėja – Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios atstatymo fondo vadovė Lilija Petraitienė, pati kilusi iš šio krašto, todėl jai labai svarbus kultūrinio paveldo pažinimas.

"Man tai labai svarbu. Tai mano sąsajos su šia žeme, prūsų Lietuva, kur aš gimiau, užaugau ir subrendau kaip asmenybė. Esu prūsė bei jaučiu pareigą išsaugoti ir įkvėpti kitus skleisti šį istorinį kultūros paveldą", – teigė L.Petraitienė.

Anot premijos steigėjos, Prūsija – istorinių audrų į nebūtį nunešta valstybė.

Tik jos istorijos, kultūros ir meno laikas neįstengė išbraukti iš žmonijos atminties, liudijančios apie buvusią aukštos kultūros šalį ir joje gyvenusius darbščius, kūrybingus žmones.

Pirmoji premijos nominantė buvo Jovita Saulėnienė už prūsiškosios atminties gaivinimą "Nugrimzdusios Klaipėdos" I ir II knygose, taip pat straipsnius apie senąją Klaipėdą spaudoje.

Pernai "Prūsos" premija buvo įteikta Jurgai Bardauskienei už knygą "Kultūros palikimo beieškant. Klaipėdos miesto biblioteka 1920–1945 metais". Knyga buvo autorės pastangų, ieškant dingusios Klaipėdos miesto bibliotekos (Stadtbücherei Memel), veikusios Klaipėdoje 1920–1945 m., pėdsakų rezultatas.

"Prūsos" premijos nominantais yra tapę: Kęstutis Demereckas – už knygą "Klaipėdos vaizdų albumas", žurnalistas, leidėjas, fotografas Antanas Stanevičius – už iniciatyvą atstatant Anikės iš Taravos skulptūrą Klaipėdoje (1988), Aleksandras Popovas – už pristatymą visuomenei sukauptos vertingos Nidos dailininkų kolonijos darbų kolekcijos, organizuotas atskirų dailininkų darbų parodas Prano Domšaičio paveikslų galerijoje.

Šių metų premija "Prūsa" bus įteikta lapkričio 30 d. 17.30 val. I.Simonaitytės bibliotekoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Kitais metais Klaipėdai ne 770 metų. 1252 m. miesto, nei Memel, nei Klaipėdos pavadinimu tiesiog nebuvo.

Bet

Bet portretas
Tai laureatė, ar tik nominantė? Ar nesuprantat, kuo tie žodžiai skiriasi?

Gražu.

Gražu.  portretas
Susigalvojom kasmet renginį su ,,minkštųjų veiklų" ir buvusios vienos iš partinių valdžiagyvių atstovių apdovanojimai pamirštant kad čia pat, Liepų g. griūva Prūsijos Karalienės Luizės rūmai. Kuriuose ji gyveno ir pagimdė du princus..jau nekalbant apie Puodžių g.1 Karalienės Luizės gimnaziją - krašto Paveldą, irgi vos besilaikantį.. Atstatykit visų pirma šiuos pastatus, mūsų griūvantį gražūjį senamiestį ir tik paskui svaikit su niekam nereikalingom bažnyčiom ir kitais antrinio būtinumo dalykais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių