Baroti galerijoje – I. Lygnugarytės tapyba ir grafika

  • Teksto dydis:

Uostamiesčio Baroti galerijoje penktadienį atidaroma jaunos ir talentingos klaipėdietės menininkės Ievos Lygnugarytės tapybos ir grafikos paroda „Sintetinė kilmė: aštuonios metamorfozės“.

Parodos autorė gimė 1998 m. Klaipėdoje. Dailė visuomet buvo ir yra neatsiejama jos gyvenimo dalis. Vaikystėje ir paauglystėje Ieva jos mokėsi studijuodama ir privačiai, išbandė įvairias tapybos bei grafikos technikas. Šiuo metu ji ypač domisi moderniu menu, XX a. dailininkų bei įtakingų asmenybių gyvenimais ir gilinasi į meno kūrinių idėjas, socialinį meną, jo istoriją. Pagrindiniai jaunosios menininkės kūrybos tikslai – atsakyti į iškylančius klausimus, užsibrėžti dar daug naujų tikslų bei perteikti atrastas žmonių ir savo pačios emocijas.

„Koks jausmas užplūsta žmogų, atsidūrusį toli nuo namų? Ką išgyventų žmogus, visam laikui palikęs savo gimtąją planetą Žemę? Mane įkvėpusi žmonijos perkėlimo idėja, kuri tapo ir visos parodos kūrybos atspirties tašku, privertė susimąstyti, kaip pasikeistų žmonių gyvenimai, nebegirdint Žemės balsų, nebeužuodžiant lietaus kvapo ir nebejaučiant ryšio tarp pasaulio, kuriame gyvenama, ir žmogaus, – apie parodos idėją kalbėjo I.Lygnugarytė. – Saulės sistemos planetų kolonizacijų planai ir viltis rasti gyvybę kitose planetose subrandino šią parodą. Ar Žemė – tik žmonijos stotelė? Ar vis dėlto įmanoma būtų išgyventi tik iš vidinės stiprybės, kai žmogus nebėra Naujojo Pasaulio gamtos dalis? Aštuonios metamorfozės – aštuoni priverstiniai virsmai, kurie prasideda žmogui tapus antikūniu. Parodoje stengiausi perteikti žmogaus vidinio pasaulio sumaištį, patekus į svetimą aplinką, esant visiškai atskirtam nuo namų. Ar atsiskyrus nuo planetos Žemės, žmogų apleidžia jo prigimtis? Kokios bus tos aštuonios metamorfozės? Tremtis ar išsigelbėjimas? Parodoje išreiškiu nežinomybės baimę, įsivaizduojamą visišką tylos išnykimą, tamsiai mėlyną melancholiją ir tirpstančių prisiminimų grožį.“

Vernisažas Baroti galerijoje (Didžioji Vandens g. 2 / Aukštoji g. 1) – rugsėjo 23 d. 17 val. I.Lygnugarytės tapybos ir grafikos paroda „Sintetinė kilmė: aštuonios metamorfozės“ čia veiks iki spalio 5-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių