Tarptautinių rungtynių seriją Lietuvoje pradeda „Ekranas“

Trečiadienį ir ketvirtadienį antrųjų etapų rungtynes UEFA Čempionų lygos bei Europos lygos atrankos turnyruose namuose žais keturios Lietuvos ekipos.

„Ekranas“ pasirengęs istoriniam žygiui

Pirmasis į kovą stoja šalies čempionas Panevėžio „Ekranas“, kurio laukia akistata su stipriausia Suomijos komanda Helsinkio HJK. Rungtynės vyks Panevėžio „Aukštaitijos“ stadione trečiadienį nuo 19 valandos.

„Ekranas“ pasiruošti startui UEFA Čempionų lygos atrankoje laiko turėjo nemažai – Lietuvos A lygoje rungtynės nevyksta jau dešimt dienų.

„Turėjome pakankamai laiko analizuoti varžovus. Produktyviai padirbėjome ir esame pasiruošę. Varžovai paliko rimtos, gerai sukomplektuotos komandos įspūdį, žaidžia technišką, kombinacinį futbolą. Manau, kad jie šiemet stipresni nei pernai, kai nusileido „Vėtrai“. Čempionų lyga – tai kito rango varžybos. Tą pajutome praėjusiais metais, kai dalyvavome turnyre“, - „Ekrano“ tinklapiui sakė komandos treneris Valdas Urbonas.

Iki šiol skambesnių pergalių Europos turnyruose beveik neiškovojęs „Ekranas“ praėjusį sezoną UEFA Čempionų lygos atrankoje suklupo jau mėgindamas įveikti pirmąjį barjerą. Panevėžio klubas namuose 2:2 sužaidė su „Baki“, o išvykoje turėjo pripažinti varžovų pranašumą 2:4.

Vis tik, V.Urbono teigimu, panevėžiečiai šiemet yra pasirengę geriau nei bet kada: „Mūsų komanda yra patyrusi ir subrendusi. Manau, kad galime tarti savo žodį ir įeiti į istoriją. Pirmose rungtynėse svarbu nepraleisti įvarčio namuose ir pasistengti nugalėti. Praėjusiais metais savo aikštėje praleidome du įvarčius ir išvykoje buvo labai sunku atsigriebti. Šios rungtynės daug ką lems.“

Prieš startą Čempionų lygoje „Ekrano“ treneriams galvos skausmą kelia tik traumos saugų grandyje. Rungtyniauti greičiausiai negalės komandos kapitonas Deimantas Bička, o dėl Dominyko Galkevičiaus ir Aurimo Kučio pasirodymo aikštėje abejojama. Prieš pat žygio Europoje startą panevėžiečių gretas papildė du žaidėjai – 22 metų prancūzų gynėjas Yamadou Camara ir 20 metų ukrainietis puolėjas Oleksandras Kablašas. Tačiau bent jau pirmosiose rungtynėse legionierių pasirodymo nesitikima.

Suomiai pernai laimėjo Vilniuje

HJK ekipa Lietuvos futbolo mėgėjams pirmiausia pažįstama kaip praėjusių metų Vilniaus „Vėtros“ varžovė UEFA Europos lygoje. Tada „Vėtra“ 0:1 nusileido Suomijos klubui namuose, o išvykoje taip pat pirmoji praleido įvartį, tačiau atsitiesė ir šventė pergalę 3:1.

2009 metais aukso medalius Suomijoje iškovojęs Helsinkio klubas ir šiemet savo šalies čempionate kol kas žygiuoja sėkmingai – po 13 rungtynių komanda iškovojo 9 pergales, 3 kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė tik vieną nesėkmę. Artimiausią persekiotoją HJK lenkia septyniais taškais. Paskutines savo rungtynes Helsinkio komanda žaidė šeštadienį.

Suomijos klubo atakų lyderiu šį sezoną tapo Juho Mäkelä, kuris anksčiau rungtyniavo su lietuviais Edinburgo „Hearts“ klube. Šį sezoną Suomijos čempionate puolėjas įmušė 10 įvarčių. „Vėtros“ sirgaliai turėtų gerai prisiminti ir Gambijos rinktinės žaidėją Dawdą Bah – būtent šis pelnė vienintelį įvartį Vilniuje ir buvo pagrindinė grėsme „Vėtros“ gynybai. Helsinkio komandoje taip pat žaidžia po vieną futbolininką iš Siera Leonės, Švedijos, Pietų Afrikos Respublikos, Brazilijos ir Olandijos.

„Lietuvoje labai karšta, tačiau šiuo metu panašiai yra ir Suomijoje. „Ekranas“  mums nėra sudėtingiausias varžovas, kurį galėjome gauti. Tačiau tai stipri komanda. Apie Lietuvos futbolą jau sužinojome pernai, kai pralaimėjome „Vėtrai“.  Mums geras rezultatas būtų ir lygiosios 0:0 ar 1:1“, - atvykęs į Panevėžį antradienį „Ekrano“ oficialiai svetainei kalbėjo HJK treneris Antti Muurinenas.

Po „Ekrano“ rungtynių dar trejos Lietuvos klubų dvikovos laukia ketvirtadienį. 18 valandą Tauragės „Tauras“ Kaune priims Nikosijos APOEL (Kipras), nuo 21 val. „Šiauliai“ savo aikštėje žais su Krokuvos „Wisla“ (Lenkija), o nuo 21 val. 15 min. Marijampolėje rungtyniaus vietos „Sūduva“ ir Vienos „Rapid“ (Austrija).


Šiame straipsnyje: Ekranas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių