S.Krupeckaitės planuose – kova dėl milijono

Pasaulio pirmenybėse dominavusi dviratininkė Simona Krupeckaitė dairosi į komercines varžybas: lietuvė laukia kvietimo į turnyrą, kurio nugalėtojams žarstomi milijonai.

Premijos – lyg iš pasakos

13 olimpinių aukso medalių – tiek, matuojant pinigais, verta pergalė komercinėse dviračių treko keirino rungties varžybose.

Už tauriausios spalvos apdovanojimą, pelnytą olimpinėse žaidynėse, Lietuvos sportininkams valstybė šiuo metu yra pažadėjusi 200 tūkst. litų premiją.

Japonijoje, kur keirinas, kaip ir žirgų lenktynės, yra neatsiejama lažybų verslo dalis, vienintelis laimėtas turnyras nugalėtojui atneša 1 mln. JAV dolerių (2,5 mln. litų) prizą.

Sekmadienį keirino rungties planetos čempione tapusi dviratininkė Simona Krupeckaitė prisipažino, kad tokios solidžios premijos, dalijamos keirino tėvynėje, negali nemasinti ir jos.

"Ten susirenka patys stipriausi, tačiau iki šiol šiose varžybose dalyvaudavo tik vyrai. Šiemet organizatoriai ketina surengti bandomąsias varžybas ir moterims. Jeigu jos pasiteisins, organizatoriai jau pažadėjo man, kad būsiu kviečiamų atvykti sportininkių sąrašo viršuje", – pasakojo 27 metų Lietuvos dviračių treko žvaigždė.

Beje, milijonais geriausius dviratininkus viliojantys japonai yra pagarsėję ir ne itin švariais darbais. Prieš keletą metų Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC žurnalistai paskelbė surinkę įrodymų, jog 2000 m. vyrų keirino rungtis olimpinėje programoje atsidūrė japonams įspūdingais kyšiais papirkus Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) pareigūnus.

Praėjusių metų pabaigoje žalia šviesa kelyje į olimpiadą buvo uždegta ir moterų keirino varžyboms.

Technika – nesulyginama

Nors milijonas dolerių atrodo milžiniška suma dviračių treko atstovams, nelepinamiems profesionalų kontraktais kaip krepšininkai ar futbolininkai, S.Krupeckaitės vyras ir treneris Dmitrijus Leopoldas tvirtino, kad kiti treko elito atstovai gali sau leisti investuoti į sportinę karjerą įspūdingas lėšas.

Pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos rinktinės lyderės Victorios Pendleton, kurią pasaulio čempionato keirino rungties finale S.Krupeckaitė pranoko keliomis akimirkomis, pasirengimas Pekino olimpinėms žaidynėms 2008 m. atsiėjo 1 mln. JAV dolerių.

"Specialiai jai buvo pagamintas dviratis, kuris subalansuotas atsižvelgiant į V.Pendleton fizinius parametrus lyg koks "Formulės 1" bolidas. Britai, vokiečiai ar olandai patys gaminasi dviračius savo sportininkams, o mes iš parduotuvės perkame dviratį, su kuriuo važinėja pusė pasaulio", – dėstė D.Leopoldas.

Technologinis atsilikimas nuo konkurentų nesutrukdė S.Krupeckaitei praėjusią savaitę vykusiame planetos čempionate iškovoti keturių medalių. Vis dėlto pati sportininkė neslėpė, jog modernesnis dviratis nepamaišytų ir jai: "Technika lemia milisekundes, kurių kartais pritrūksta. Taip pralaimėti ir būna skaudžiausia."

Išliks universali

Įspūdingą praėjusių metų pasirodymą pasaulio čempionate pratęsusi S.Krupeckaitė netrukus savaitei išvyks į Egiptą, kur mėgins pailsėti po jėgas iki paskutinio lašo išsunkusių pirmenybių.

"Dabar nenoriu net pagalvoti apie kitas varžybas", – šyptelėjo dviratininkė.

Pasak jos, Kopenhagoje kautis dėl apdovanojimų buvo ypač sunku, nes pagrindinės konkurentės puikiai pasiruošė čempionatui.

"Varžovės buvo ypač stiprios. Dar nei viename pasaulio čempionate nesu mačiusi tokių rezultatų. Toks laikas, kokį užfiksavau 2004 m. Atėnų olimpiadoje (500 m atskiro starto lenktynėse – red. past.) ir užėmiau ketvirtą vietą, dabar man net į dvyliktuką neleistų patekti", – stebėjosi S.Krupeckaitė.

D.Leopoldo teigimu, jo žmona ateities kovoms toliau ruošis dėmesį koncentruodama į olimpines keirino ir sprinto rungtis, tačiau neapleis ir kitų distancijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių