Sapnas truko dvi minutes: Lietuva - Ispanija 1:3 (papildyta)

Darvydas Šernas pelnė pirmąjį istorijoje įvartį į Ispanijos rinktinės vartus, tačiau pasaulio ir Europos čempionai privertė kapituliuoti lietuvius 1:3.

Atrankos į 2012 m. Europos čempionatą rungtynėse Salamankos "Helmantico" stadione ispanai šeimininkavo aikštėje, tačiau 54-a mačo minutė priklausė svečiams.

Kelių šimtų Lietuvos sirgalių euforija užgožė 17 tūkst. "La Roja" fanų aistras po to, kai Lodzės "Widzew" klubo puolėjas D.Šernas nuginklavo tituluotąjį Ispanijos rinktinės vartininką Ikerą Casillasą išlygindamas rezultatą 1:1.

Vis dėlto net ir praleidę antausį ispanai antrajame kėlinyje nesunkiai įrodė savo pranašumą pelnydami tris įvarčius smūgiais galva. Dusyk pasižymėjo puolėjas Fernando Llorente  (47 ir 56 min.), kartą - saugas Davidas Silva (79).

Didžiulę teritorinę persvarą turėjusi sėkmingiausia pastarojo meto planetos komanda iš viso atliko net 28 smūgius (14 - į vartų plotą) ir kėlė 9 kampinius, tuo tarpu svečiai mušė tik trissyk (2) bei tenkinosi vieninteliu kampiniu.

Po pirmosios nesėkmės I grupėje Lietuvos rinktinė (4 tšk.) smuktelėjo į trečiąją poziciją, o ispanai (6 tšk.) tapo pogrupio lyderiais. Kitose grupės rungtynėse Čekijos komanda (3 tšk.) po vienintelio Romaino Hubniko taiklaus smūgio 69 min. namuose 1:0 palaužė škotus (4 tšk.).

Startinės sudėtys. Lietuva: Žydrūnas Karčemarskas; Ramūnas Radavičius, Tadas Kijanskas, Andrius Skerla, Marius Stankevičius; Edgaras Česnauskis, Mindaugas Panka, Deividas Šemberas, Saulius Mikoliūnas; Darvydas Šernas, Tomas Danilevičius.

Ispanija: Ikeras Casillasas; Joanas Capdevila, Gerardas Pique, Carlesas Puyolis, Sergio Ramosas; Santi Cazorla, Andresas Iniesta, Sergio Busquetsas, Davidas Silva; Fernando Llorente, Davidas Villa.

Pirmasis kėlinys. Ispanijos rinktinė pradėjo mačą regzdama netikslias atakas. Pirmąjį "krikštą" iš karto patyrė puolėjas F.Llorente, po susidūrimo su A.Skerla turėjęs valytis kraują.

5 min. D.Šernas vienas išbėgo į greitą ataką prieš du šeimininkų žaidėjus, tačiau pergudrauti S.Busquetso nesugebėjo.

8 min. Po D.Villos smūgio ir nedidelio rikošeto kamuolį ramiai pagavo vartininkas Ž.Karčemarskas.

12 min. Lietuvos rinktinės vartų sargas buvo priverstas dar kartą padirbėti po gerokai pavojingesnio D.Silvos bandymo iš dešiniojo krašto.

17 min. Gaisras vėl plieskėsi kairiajame Lietuvos komandos gynybos krašte. Po pražangos prieš S.Ramosą baudos aikštelės prieigose D.Silva atliko grėsmingą baudos smūgį, tačiau Ž.Karčemarsko neįveikė. Po kelių akimirkų tas pats D.Silva buvo paliktas visiškai laisvas lietuvių baudos aikštelėje, bet galva nepasiekė kamuolio.

21 min. Po kampinio lietuviams beliko dėkoti fortūnai: Ž.Karčemarskas neapdairiai išėjo iš vartų, o S.Ramosas galva mušė kamuolį į tolimąjį vartų kampą. R.Žutauto komandą išgelbėjo tik vartų virpstas.

25 min. Ne ką mažesne grėsme varžovų aikštės pusėje galėjo atsakyti ir svečiai, tačiau vienas prieš I.Casillasą iššokęs T.Danilevičius nesuvaldė kamuolio ir leido jį išmušti priešininkų gynėjams.

29 min. Kartu su D.Villa aikštės kraštuose aktyviausias ispanų futbolininkas D.Silva vėl susuko galvas Lietuvos rinktinės gynėjams - tik paskutinę akimirką T.Kijanskui su Ž.Karčemarsku dviese pavyko neutralizuoti pavojų.

32 min. Lietuvių gynyba toliau eižėjo nesugaudydama vikrių šeimininkų - J.Capdevilos bomba skriejo kiek virš vartų.

41 min. Pirmą kartą savo meistriškumą teko pademonstruoti ir I.Casillasui. Po varžovų pražangos žaibiškai kamuolį įžaidę lietuviai užklupo ispanus nepasiruošusius, ir T.Danilevičius tolimu šūviu patikrino "La Roja" vartininko budrumą.

45 min. Ž.Karčemarskas prieš pat kėlinio pabaigą išgelbėjo savo ekipą atremdamas F.Llorente smūgį. Prie atšokusio kamuolio pirmasis suskubęs D.Villa iš kelių metrų nesugebėjo pataikyti į vartus, tačiau už galvos po šio epizodo griebėsi be reikalo - teisėjas jam užfiksavo nuošalę.

Lietuviai pirmojoje rungtynių dalyje išsaugojo sau palankų rezultatą. Nors šeimininkų žaidimui ir stigo jiems būdingo preciziško tikslumo, ispanai surado pakankamai spragų Lietuvos ekipos gynyboje, bet savo progas iššvaistė. Prisispaudusi prie savo vartų svečių spyruoklė kelis kartus smogė atgal ir galėjo skaudžiai pamokyti pasaulio čempionus.

Antrasis kėlinys. Vos per kelias akimirkas po pertraukos situacija aikštėje apsivertė aukštyn kojomis. 47 min. iki tol mažai pastebimas ispanų atakų smaigalyje rungtyniaujantis F.Llorente sulaukė puikaus S.Ramoso perdavimo iš krašto, oro dvikovoje įveikė T.Kijanską ir galva nuginklavo Ž.Karčemarską.

54 min. Lietuviška euforija Salamankoje! R.Žutauto auklėtiniai surengė kontrataką, D.Šemberas tiksliu perdavimu surado klaidą ispanų gynybos pozicijose puikiai pastebėjusį D.Šerną, kuris smūgiu nuo baudos aikštelės linijos privertė I.Casillasą traukti kamuolį iš savo vartų.

56 min. Vis dėlto baltų šventė čempionų svetainėje truko mažiau nei dvi minutes, o ispanai antrą kartą sveikino F.Llorente, pelniusį beveik identišką įvartį. Dešiniajame krašte driblingo gabumus pademonstravęs S.Cazorla nusipurtė S.Mikoliūną ir pakėlė kamuolį į baudos aikštelę, kur karaliavo vėl T.Kijanską ir Ž.Karčemarską pranokęs aukštaūgis Ispanijos puolėjas - 1:2.

Po įvarčių fejerverko kėlinio pradžioje žaidimo apsukos sulėtėjo. Šeimininkai gerokai atsargiau tikrino lietuvių gynybą, o Ž.Karčemarskui teko atlaikyti D.Villos ir S.Cazorlos smūgius. Lietuvos komandai sunkiai sekėsi perkelti žaidimą į kitą aikštės pusę.

74 min. I.Casillasas pirmasis suskubo prie kamuolio, link kurio spurtavo ir T.Danilevičius. 

77 min. V.del Bosque ant suolo pakvietė abu savo puolėjus: dviejų įvarčių autorių F.Llorente ir D.Villą. Vietoje jų aikštėje pasirodė "Valencia" klubo duetas - puolėjas A.Adurizas ir saugas P.Hernandezas.

79 min. Svajonė išsivežti bent tašką iš Ispanijos, rodosi, galutinai subliūško. S.Ramosas įsirašė į savo sąskaitą antrąjį rezultatyvų perdavimą, o lietuvių gynyba vėl leido skersuoti kamuolį į baudos aikštelę iš dešiniojo krašto. Šįkart smūgiu galva pasižymėjo D.Silva - 1:3. 

Pirmuosius keitimus atliko ir R.Žutautas: vietoje T.Danilevičiaus pasirodė K.Ivaškevičius, E.Česnauskį pakeitė R.Poškus. Susižeidusio S.Ramoso vietą užėmė A.Arbeloa.

90+1 min. Pirmąjį savo įvartį debiutinėse rungtynėse nacionalinėje komandoje galėjo pelnyti A.Adurizas, bet mušė šalia virpsto.

Finalinis arbitro švilpukas užfiksavo pelnytą ispanų pergalę 3:1 ir pirmąjį lietuvių pralaimėjimą atrankos į 2012 m. Europos čempionatą cikle.


Padėtis. Trenerio Raimondo Žutauto auklėtiniai šį rudenį namuose su škotais išsiskyrė be įvarčių ir išvykoje 1:0 palaužė Čekijos futbolininkus. Ispanijos rinktinė vienintelėse rungtynėse 4:0 sudorojo Lichtenšteiną.

Akistatos. Iki šiol Lietuvos ir Ispanijos futbolininkų keliai tarptautinėje arenoje buvo susidūrę keturis kartus: trissyk triumfavo ispanai, o vienintelį kartą atimti taškų iš "Raudonosios furijos" lietuviai sugebėjo 2004 m., kuomet atrankos į pasaulio pirmenybes rungtynės Vilniuje baigėsi be įvarčių. Lietuvos komandai dar nė karto nebuvo pavykę pasiųsti kamuolio į šios dienos varžovų vartus, o ispanai tai padarė aštuonis sykius.

Žygis. Iki mačo su Lietuva ispanai per ketverius metus sužaidė 60 rungtynių ir patyrė vos 4 nesėkmes bei triumfavo 2008 m. Europos ir 2010 m. planetos pirmenybėse.

Nuostoliai. Lietuvos rinktinei šiose rungtynėse negalėjo padėti puolėjas Andrius Velička, vartininkas Giedrius Arlauskis bei paskutinę akimirką traumą patyręs gynėjas Mantas Fridrikas. "La Roja" lazaretas buvo gerokai didesnis: gynėjas Raulis Albiolis, saugai Xavis, Cescas Fabgregasas, Jesusas Navasas, Pedro, puolėjas Fernandas Torresas. Su liga kovojo ir dar vienas aikštės vidurio žaidėjas Xabis Alonso.

Pagarba. Prieš mačą R.Žutautas tikino, kad gausios varžovų netektys nė kiek nepalengvina lietuvių užduoties Salamankoje, o Ispanijos ekipos vyriausiasis treneris Vicente del Bosque atkreipė dėmesį į sėkmingus svečių rezultatus šio atrankos ciklo rungtynėse ir teigė laukiantis sunkios kovos.

Arbitrai. Mačui teisėjavo arbitrų brigada iš Italijos, aikštės teisėjas - Gianluca Rocchi.

Turnyrinė I grupės lentelė

(Komanda; Rungtynės; Pergalės; Lygiosios; Pralaimėjimai; Įvarčių santykis; Taškai)

1. Ispanija 2 2 0 0 7:1 6

2. Škotija 3 1 1 1 2:2 4

3. Lietuva 3 1 1 1 2:3 4

4. Čekija 2 1 0 1 1:1 3

5. Lichtenšteinas 2 0 0 2 1:6 0



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių