Praregėjo: sportas – kvailio vietoje

Finansų ministerijos pareikalauta keisti įstatymams prieštaraujančią tvarką, pagal kurią valstybė sportui skirtus pinigus atima iš paties sporto.

Metai iš metų besitęsęs žongliravimas biudžeto bei Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF) lėšomis pagaliau atkreipė politikų dėmesį. Vakar vykusiame Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje Finansų ministerijos atstovams teko išsisukinėti iš nemalonių parlamentarų klausimų dėl šalies sporto finansavimo tvarkos.

Jau rašėme, kad iki šiol būdavo taikoma su KKSRF įstatymu prasilenkianti praktika į vieną krūvą suplakti tiesiogiai iš valstybės biudžeto Kūno kultūros ir sporto departamentui (KKSD) skiriamus asignavimus ir KKSRF lėšas.

Pavyzdžiui, kitų metų valstybės biudžeto projekte KKSD numatoma skirti 36 mln. litų. Tačiau į šią sumą įskaičiuoti ir 8,2 mln. litų iš KKSRF, kurio lėšomis turėtų būti finansuojami tik konkurso būdu atrinkti sporto plėtros projektai. Planuojama, kad kitais metais fondas sudarys 19 mln. litų, todėl projektams liktų mažiau nei 11 mln. litų.

Pagal KKSRF įstatymą, fondo lėšos negali būti pervedamos į valstybės biudžetą ar naudojamos kitoms valstybės reikmėms finansuoti.

Finansų ministerijos Biudžeto departamento direktorė Daiva Kamarauskienė gynėsi, kad ministerija nepažeidžia įstatymų, ir kaltę vertė ant KKSD.

"Fondo lėšas mes skaičiuojame atsižvelgdami į įstatymus. KKSD kasmet mes pateikiame bendrą sumą. Kai smarkiai sumažėja lėšų iš valstybės biudžeto, KKSD pats perskirsto fondo pinigus, nukreipdamas juos savoms programoms", – teigė D.Kamarauskienė.

Tačiau KKSD generalinio direktoriaus pareigas laikinai einantis Ritas Vaiginas aiškino, kad, formuodama biudžetą, Finansų ministerija KKSD įspraudžia į nerealius rėmus.

Pavyzdžiui, pagal liepą pateiktus preliminarius kitų metų biudžeto rodiklius, KKSD turėjo atitekti 24,4 mln litų. Atėmus 19 mln. litų fondo lėšų, kitoms reikmėms būtų likę vos 5,4 milijono. Tačiau vien privalomi KKSD įsipareigojimai rentų buvusiems sportininkams ir mokesčio už teisę 2011 m. šalyje rengti Europos krepšinio čempionatą mokėjimui kitais metais sudaro maždaug 5,7 mln. litų. Vadinasi, KKSD ne tik liktų be lėšų, bet dar ir turėtų kažkur jų ieškoti.

Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Žilvinas Šilgalis pareikalavo, kad Finansų ministerija perskaičiuotų kitų metų KKSD biudžetą, numatydama departamentui didesnius asignavimas, o KKSRF lėšos būtų naudojamos pagal paskirtį.

"Prašau tik tiek, kad būtų vykdomas įstatymas, o asignavimai sportui nebūtų mažinami 100 proc. Suprantu, kad išlaidos bus karpomos visiems, bet reikia daryti tai proporcingai", – sakė Ž.Šilgalis.

Finansų ministerijos atstovai pažadėjo peržiūrėti galimybes surasti KKSD papildomų lėšų.

KKSRF yra atskira valstybės programa. Fondas sudaromas iš 1 proc. metinių alkoholio ir tabako akcizo mokesčio bei 10 proc. lėšų, gautų iš loterijų ir azartinių žaidimų mokesčio.

Komentaras

Ritas Vaiginas, laikinai einantis KKSD generalinio direktoriaus pareigas:

"Tokia praktika prasidėjo labai seniai, aš dar pats departamente nedirbau. Buvo kažkokia konfliktinė situacija dėl to, kad, nederinant su Finansų ministerija, buvo suorganizuota papildomai fondo lėšų sportui finansuoti. Ministerija įsižeidė ir fondą inkorporavo į bendrą KKSD biudžetą. Kokią poziciją pats KKSD užėmė? Jokios. Negražu kritikuoti buvusiųjų, bet tuomečiai sporto vadovai nieko dėl to nedarė, gal nenorėjo pyktis su Finansų ministerija. Mes irgi nenorim, bet šiandien kiekvienas litas brangus. Mums tie pinigai reikalingi. Dabar viskas – politikų rankose, nes biudžetas juk bus tvirtinamas Seime."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių