„Lietuvos rytas“ - „Olympiakos“: išsprūdusi pergalė 83:89 (papildyta)

Intriguojančiuose Eurolygos rungtynėse Vilniaus "Lietuvos rytas" namie priėmė B grupės lyderius Pirėjo "Olympiakos" su geriausiu Lietuvos krepšininku Linu Kleiza. Tačiau individualus L.Kleizos pasirodymas nublanko prieš dvikovos finale laukusią dramą.

Akistata. Pirmojo Eurolygos rato mače "Lietuvos rytas" išvykoje pralaimėjo įspūdingas rungtynes sužaidusiam "Olympiakos" 73:97. Po šio mačo vilniečių treneris Rimas Kurtinaitis prisipažino, kad norėtų, jog jo auklėtiniai rungtyniautų taip, kaip Pirėjo komanda.

Padėtis. Po kai kuriems ekspertams netikėtai blankaus starto Graikijos ekipa Eurolygoje įsižaidė ir prieš rungtynes Vilniuje pirmavo B grupėje (5 pergalės). "Lietuvos rytas" su 4 pergalėmis žengė trečioje vietoje, kurią dalinosi su visus kol kas stebinančia Belgrado "Partizan" ekipa.

Prizas. Prieš rungtynių pradžią "Olympiakos" legionieriui iš Lietuvos L.Kleizai buvo įteiktas geriausio 2009 m. šalies krepšininko apdovanojimas.

Pavojus. Tuo, kad L.Kleiza užsitarnavo geriausiojo titulą, prieš rungtynes per daug neabejojo ir "Lietuvos ryto" atstovai. Kapitonas Steponas Babrauskas juokavo, kad vieną pavojingiausių "Olympiakos" žaidėjų vilniečiai dengs penkiese.

Starto penketai. "Lietuvos rytas": Popovičius, Jomantas, Gecevičius, Zavackas, Baynesas.

"Olympiakos": Childressas, Kleiza, Beverley, Teodosičius, Schortsanitis.

Pirmasis kėlinys. "Lietuvos rytas" rungtynes pradėjo taikliu M.Gecevičiaus tritaškiu, bet čia pat taškus pelnė L.Kleiza. 2 min. po įspūdingo A.Jomanto dėjimo iš viršaus vilniečiai pirmavo 9:5. Šeimininkai sėkmingai apsigynė nuo kelių "Olympiakos" atakų iš eilės. Po A.Bayneso bloko buvusiai NBA žvaigždei J.Childressui "Lietuvos ryto" krepšininkai nuskubėjo į greitą puolimą, ir lengvus du taškus pelnė M.Gecevičius. Tritaškį pridėjo D.Zavackas, ir 5 min. sostinės ekipa pirmavo jau 14:5. "Olympiakos" treneris P.Giannakis buvo priverstas prašyti minutės pertraukėlės.

J.Childressas dar kartą pabandė paleisti kamuolį A.Baynesui "tarp ausų", tačiau "Lietuvos ryto" vidurio puolėjas ir vėl blokavo metimą. Vis dėlto šįsyk kamuolys jau leidosi į krepšį, ir teisėjai taškus įskaitė. Šou pasirodymą pradėjo L.Kleiza, pelnęs 5 tšk. iš eilės. 7 min. rezultatas 16:11. Po keitimo aikštėje pasirodęs T.Papaloukas kol kas vadovauja komandai sėkmingiau nei P.Beverley, o kitas "Olympiakos" įžaidėjas M.Teodosičius buvo pastumtas į atakuojančio gynėjo poziciją, atsilaisvinusią komandą neseniai palikus V.Waferiui.

Paskutinę "Lietuvos ryto" ataką kėlinyje taikliu metimu iš vidutinio nuotolio užbaigė A.Jomantas. Tačiau "Olympiakos" dar spėjo prarasti kamuolį ir sulig kėlinio sirena taškus pelnė B.Popovičius. Po pirmojo kėlinio rezultatas - 24:13.

Antrasis kėlinys. "Olympiakos" po pertraukėlės startavo galingai: tritaškius smeigė M.Teodosičius ir L.Kleiza, kuris jau buvo pelnęs 9 tšk. 14 min. "Lietuvos rytui" dar nebuvo pavykę pelnyti taškų šiame kėlinyje, o kitoje aikštės pusėje dar vieną dvitaškį pridėjo L.Kleiza (24:22). "Lietuvos rytas" prasižengė puolime, su kuo ypač sunku susitaikyti buvo R.Kurtinaičiui. Teisėjai šįsyk tik įspėjo vilniečių trenerį pernelyg garsiai nereikšti emocijų.

Įpusėjus kėliniui iš 11 tšk. "Lietuvos ryto" persvaros tebuvo likę 2. Įkvėpti oro vilniečiams leido M.Gecevičiaus metimas iš toli. Vis dėlto antrajame kėlinyje sostinės komandos puolimo schemos įstrigo "Olympiakos" gynybiniuose bastionuose. L.Kleizai pakartojus komandos draugo metimą, graikai 18 min. visiškai prisivijo šeimininkus - 29:28. Kėlinio pabaiga priklausė A.Baynesui - australas, puolime atkovojęs kamuolį, pelnė du taškus iš po krepšio. Kitoje aikštės pusėje A.Baynesas sustabdė oportunistinį Y.Halperino reidą dar vienu - jau trečiuoju - bloku. Vis dėlto paskutinį tašką padėjo tas pats Y.Halperinas, "Olympiakos" ataką kartu su didžiosios pertraukos sirena pabaigęs tritaškiu - 34:33.

Rezultatyviausi po dviejų kėlinių. "Lietuvos rytas": A.Jomantas 9, B.Popovičius ir M.Gecevičius - po 8.

"Olympiakos": L.Kleiza 13, M.Teodosičius 6, Y.Halperinas 5.

Trečiasis kėlinys. M.Teodosičius baudų metimais pirmą kartą į priekį išvedė savo komandą. Nors "Lietuvos rytas" atsakė M.Bjelicos dvitaškiu, iš toli pataikęs L.Kleiza vėl sugrąžino pranašumą "Olympiakos". 22 min. rezultatas 36:38. Po kelių sėkmingų epizodų gynyboje "Lietuvos rytas" susikūrė 4 tšk. persvarą, tačiau čia pat ją išbarstė. 26 min. "Olympiakos" pirmavo 44:46, bet nei vienai komandai nepavyko tvirčiau sugniaužti mačo kontrolės savo rankose.

Praradęs kamuolį L.Kleiza aiškinosi su teisėju, o ne bėgo į gynybą, ir tuo pasinaudojęs A.Jomantas išlygino rezultatą. Netrukus "Lietuvos rytas" žaibiškai spurtavo. M.Teodosičius per užtvarų mišką nespėjo prie aikštės kampe atsidūrusio M.Gecevičiaus, paleidusio tritaškį, o jau po kelių akimirkų mesdamas iš priešingo aikštės kampo taiklus buvo S.Babrauskas. Kėlinio pabaigoje savo pirmuosius taškus pelnė D.Borovnjakas, tačiau T.Papaloukas dar spėjo išprovokuoti varžovo pražangą ir sumetė baudas - 57:53.

Ketvirtasis kėlinys. Įtampa "Siemens" arenoje augo, M.Bjelica prametė abu baudos metimus. Nors I.Bourousis po gražios verpstės pelnė du taškus, 34 min. "Lietuvos rytas" vis dar turėjo persvarą savo pusėje (59:58) ir realias galimybes kautis dėl sensacingos pergalės. Vilniečių pozicijas sutvirtino B.Popovičiaus tritaškis. Tuo pačiu atsakė M.Teodosičius, ėmęsis vis daugiau iniciatyvos, o neakivaizdžią Serbijos rinktinės gynėjų dvikovą tęsė B.Popovičius, paeiliui pelnęs 4 tšk. nuo baudų metimo linijos. Likus 5 min. ketvirtajame kėlinyje rezultatas 66:63.

"Olympiakos" rezgė ilgą ataką, tačiau I.Bourousio metimas tikslo nepasiekė. Vilniečiai užpuolė sėkmingiau - po puikaus M.Gecevičiaus perdavimo nesudėtingus 2 tšk. pelnė M.Bjelica. 38 min. "Siemens" arenos tribūnos atsiduso po netaiklaus D.Zavacko tritaškio, o "Lietuvos ryto" žaidėjai vėl tik pražangomis sulaikė M.Teodosičių. Serbui realizavus baudų metimus, rezultatas - 68:69.

Likus pusantros minutės R.Kurtinaitis paprašė minutės pertraukėlės. Baudas sumetė T.Papaloukas, atsakydamas dvitaškį pelnė M.Bjelica. Prasidėjus paskutinei minutei M.Bjelica prasižengė penktą kartą, bet I.Bourousis pataikė tik vieną metimą iš dviejų. Įtampa pasiekė apogėjų - 70:72. A.Baynesas su pasimėgavimu įgrūdo kamuolį į krepšį ir čia pat irgi užsidirbo penktąją pražangą prieš tą patį I.Bourousį. Graikas pataikė abi baudas. Vilniečiai rengė vieną paskutinių atakų, bet varžovai išmušė kamuolį į užribį. Liko 8 sek., vilniečiai paprašė minutės pertraukėlės - 72:74.

M.Teodosičius prasižengė prieš B.Popovičių! Panašu, kad neišlaikė serbo nervai, nes situacija nebuvo grėsminga. B.Popovičiaus ranka nesudrebėjo - lygu! Dar viena minutės petraukėlė, kuriai pasibaigus P.Giannakis iš karto prašo dar vienos. Liko 5,6 sek. Lemiama "Olympiakos ataka netiksli - M.Teodosičiaus metimas net nelietė lanko. Vilniečiams liko pusė sekundės, bet jie net nebandė mesti link krepšio. Pratęsimas, rezultatas 74:74.

Pratęsimas. Pirmoji "Olympiakos" ataka baigėsi kontroversiškai - teisėjai skyrė nesportinę pražangą D.Borovnjakui, sustabdžiusiam I.Bourousį. Vis dėlto panašu, kad epizodas buvo žaidybinis. Graikas pataikė abi baudas ir, pratęsus ataką, pelnė dar du taškus. D.Borovnjakas atsikeršijo varžovui, taip pat pataikydamas dvitaškį. Tačiau teisėjai vėl siunčia I.Bourousį prie baudų metimų linijos. Vidurio puolėjas taiklus, rezultatas 76:80, o "Lietuvos rytas" prarado kamuolį.

J.Childressas pataikė tritaškį, vilniečiai taip pat buvo rezultatybūs. Likus pusantros minutės "Olympiakos" pirmavo 80:83. Po puikaus reido iš po krepšio apmaudžiai nepataikė B.Popovičius. Tuo metu I.Bourousis dar kartą stojo prie baudų metimo linijos - žiūrovai vis garsiau reiškė nepasitenkinimą teisėju. Prasidėjus paskutiniai minutei rezultatas - 80:85. M.Gecevičius pataikė vieną baudą, tačiau kamuolį po antrojo metimo sugriebęs L.Kleiza prasižengė kvailoje situacijoje. Netrukus L.Kleiza prasižengė dar kartą, bet šįkart tik vieną baudą pataikė D.Borovnjakas.

Pratęsimas virto baudų metimų karusele. Vos po kelių sekundžių prasižengta jau prieš M.Teodosičių. Likus pusei minutės B.Popovičius nepataikė labai svarbaus tritaškio. Vilniečiai dar bandė gelbėtis prasižengdami, bet rezultatas nuo to tik augo. "Olympiakos" laimėjo mačą 83:89.

Rezultatyviausi žaidėjai. "Lietuvos rytas": B.Popovičius (8/8 baudų, 4 rezultatyvūs perdavimai, 5 perimti kamuoliai) 19, M.Gecevičius (4 rezultatyvūs perdavimai) 17, M.Bjelica 13, A.Jomantas 11 (6 rezultatyvūs perdavimai), D.Borovnjakas 8, S.Babrauskas 6, D.Zavackas 5 (atkovojo 7 kamuolius), A.Baynesas (3 blokai) 4.

"Olympiacos": L.Kleiza (atkovojo 11 kamuolių) ir I.Bourousis (9/12 baudų) - po 19, J.Childressas ir M.Teodosičius - po 18, N.Vujčičius 6, Y.Halperinas 5, T.Papaloukas (10 rezultatyvių perdavimų, 4 klaidos) 4 (S.Schortsanitis, P.Beverley).

Komandinė statistika. ("Lietuvos rytas" ir "Olympiakos") dvitaškiai - 22/43 (51 proc.) ir 16/34 (47), tritaškiai - 8/25 (32) ir 9/20 (45), baudos - 15/23 (65) ir 30/35 (86), atkovota kamuolių - 35 ir 35, perimta - 9 ir 8, rezultatyvūs perdavimai - 19 ir 15, klaidos - 12 ir 15.

 

Trenerių komentarai. Panagiotis Giannakis ("Olympiakos"): "Rungtynės buvo tokios, kokių ir laukėme. Žinojome, kad "Lietuvos rytas" yra labai gera komanda su geru treneriu, puikiais gerbėjais. Nuo pradžių bandėme kontroliuoti rungtynes, bet mums nepavyko susikoncentruoti. Tokia pergalė padės ugdyti mūsų komandos charakterį. Pratęsimo metu stengėmės žaisti per aukštaūgius. Paskutinės minutės petraukėlės paprašiau, nes žinojau, kad lietuviai yra labai kovingi ir kaunasi iki pabaigos. Labai gerbiu Lietuvos krepšinį, tikiuosi, kad "Lietuvos rytas" pateks į kitą Eurolygos etapą.

 

Rimas Kurtinaitis ("Lietuvos rytas"): "Kovėmės kiek galėjome su viena pajėgiausių Europos komandų. Matyt, mūsų meistriškumas tiesiog yra toks, koks yra. Žaidžiant prieš komandą su tokia galinga priekine linija atkovoti po lygiai kamuolių, padaryti mažiau klaidų jau yra neblogas pasiekimas. Gal nebuvome tokie taiklūs mesdami baudas. Turiu problemų mokydamas žaidėjus tai daryti, nes jas arba pataikai, arba ne. Gali milijoną kartų mesti, bet... Norėčiau pasveikinti "Olympiakos" ir, asmeniškai, L.Kleizą. Jis buvo rimtas žaidėjas ir šiandien, neskaidant kelių epizodų rungtynių pabaigoje, patvirtino, kad yra geriausias Lietuvos krepšininkas. Nenoriu vertinti arbitrų darbo, sakyčiau, kad teisėjauta buvo normaliai. Bet jei aš būčiau teisėjas, niekada nepradėčiau pratęsimo skirdamas nesportinę pražangą vien dėl to, kad tai buvo žaidybinė situacija."

 


Šiame straipsnyje: Lietuvos rytas"Olympiakos"

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių