Legendinis ledo ritulio treneris: ledas Lietuvoje pajudėjo

Lietuvoje daugiau nei savaitę viešėjęs ledo ritulio treneris Aleksejus Nikiforovas savo patirtį perdavė Lietuvos jauniesiems ledo ritulininkams. A.Nikiforovas šiuo metu dirba Niujorko „Suffolk Juniors“ (JAV) komandos vyriausiuoju treneriu bei individualiai treniruoja įvairaus amžiaus ir lygio ledo ritulininkus.

Tarp stratego auklėtinių – pirmajame NHL naujokų biržos rate pakviesti Mike‘as Komisarekas, Chrisas Higginsas. Treneris dirbo su Aleksejumi Jašinu (New York Islanders“), Bryanu McCabe‘u („Florida Panthers“) ir kitais geriausios pasaulio ledo ritulio lygos žaidėjais.

Vilniaus „Geležinio vilko“ ledo ritulio mokyklos treniruočių stovykloje dirbęs pirmasis garsių Lietuvos ledo ritulininkų Dainiaus Zubraus ir Dariaus Kasparaičio treneris išvykdamas iš Lietuvos pasidalino mintimis apie ledo ritulio ateitį Lietuvoje.

- Treneri, po metų pertraukos sugrįžote į Lietuvą ir šiais metais dirbote su jaunimu. Ruošiatės sugrįžti iš Jungtinių Amerikos Valstijų?

- Buvau Lietuvoje pernai ir susipažinau su Lietuvos jaunimo rinktinės treneriu Andrejumi Jadkausku. Jis mane pakvietė padirbėti su jaunaisiais ledo ritulininkais ir aš mielai sutikau. Lietuvą palikau dar 1991 metais ir po tokios ilgos pertraukos vėl dirbau su jaunimu Lietuvoje.

Prisipažinsiu, esu nuoširdžiai nustebęs vaikų lygiu. Šiaip man seniai žinoma, jog lietuviai - žaidybinė tauta ir visose komandinėse sporto šakose jie tikrai pajėgūs. Ne išimtis ir ledo ritulys, kuriame jau matome pirmuosius daigus po ilgų metų pertraukos. Dar vienas svarbus momentas – tėveliai, treneriai ir ledo ritulį supantys žmonės jau tiki, jog ledo ritulys turi ateitį. Tai tikrai svarbus psichologinis veiksnys, padėsiantis padaryti daug rimtų darbų.

- Garsėjate kaip puikus čiuožimo technikos specialistas. Tai ir buvo pagrindinė jūsų darbo kryptis treniruočių stovykloje?

- Ledo ritulys be čiuožimo ne ledo ritulys. Jei anksčiau tik dideli ir „kvadratiniai žaidėjai“ buvo graibstomi komandų, tai dabartiniame ledo ritulyje, kuris tapo itin greitas, jau reikalingi ir maži, greiti ir vikrūs ledo ritulininkai. Tad čiuožimas – sporto šakos pagrindas, nuo kurio viskas ir prasideda.

- Ar treniruotėse Lietuvoje matėte perspektyvaus jaunimo, kuris nepadarytų gėdos ir už Atlanto?

- Taip, be jokio pataikavimo. Ugnius Čižas, Danielius Nomanovas, dar keli jauni ledo ritulininkai tikrai perspektyvūs ir įdomūs žaidėjai. Mielai juos pasiimčiau su savimi už Atlanto, kur jie galėtų čiuožti su mano treniruojama komanda.

Apskritai, yra keletas jaunų ledo ritulininkų, kurių mąstymas ir technika netgi pranoktų bendraamžių lygį Amerikoje, tačiau ten dėl mažesnių aikštelių žaidžiamas greitesnis ir kietesnis ledo ritulys, tad lietuvaičiams trūksta fizinio pasirengimo. Taip pat būtų smagu į svečius pasikviesti Lietuvos 1999 metais gimusių vaikų rinktinę pas save – kaip tik tokio amžiaus vaikus ir treniruoju. Galėtume palyginti komandų lygius ir pamatyti spragas, ties kuriomis dar reikėtų pasistengti.

- Ar ledo ritulys vaikams gali tapti pragyvenimo šaltiniu, ar tai ir liks tik maloniu laisvalaikio užsiėmimu?

- Amerikoje perspektyvūs žaidėjai kviečiami į koledžus ar universitetus, kur jie nemoka mokesčių už mokslą, siekiančių net iki 60 tūkstančių dolerių per metus. Tad ledo ritulyje pasiektos aukštumos gali duoti vaisių ir ne tik šioje sporto šakoje. Baigę koledžus sportininkai palaiko vieni kitus ir padeda susirasti gerus darbus. Ledo ritulys gali tapti raktu į geresnį gyvenimą ateityje. Ir šioje vietoje perspektyviems lietuvaičiams tikrai galėsiu padėti.

- Ar ledo ritulys Lietuvoje turi ateitį?

- Manau, jog būtina tęsti jaunimo komandos žaidimą Baltarusijos čempionate, reikia žaisti Latvijoje. Ten lygis aukštesnis, tad nėra reikalo virti savo sultyse. Lietuvoje Nacionalinės vaikų ledo ritulio lygos lygis geras, tačiau reikia dar daugiau sportuojančiųjų, daugiau dėmesio ir rėmėjų. Tėveliams sunku vieniems mokėti už viską.

O ateitis tikrai yra. Yra gerų ledo ritulininkų Klaipėdoje, keli neblogi vaikai iš Rokiškio. Jaunimo rinktinės treneris A.Jadkauskas geras specialistas, dirba tinkama linkme ir jau matosi rezultatai. Visiems reikia suprasti, jog tai darbas su vaikais, kuris reikalauja daug pastangų ir dėmesio. Bet kuriuo atveju, man džiugu, jog Lietuvoje „ledas pajudėjo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių