Išlipę iš duobės lietuviai išplėšė pergalę prieš kanadiečius

Atletiško kanadiečių krepšinio rungtynių pradžioje priblokšta Lietuvos rinktinė šventė dramatišką antrąją pergalę Pasaulio čempionate Turkijoje rezultatu 70:68.

Startiniai penketai. Lietuva: Martynas Gecevičius, Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Linas Kleizas, Tadas Klimavičius.

Kanada: Jermaine'as Andersonas, Andy'is Rautinis, Aaronas Doornekampas, Levonas Kendallas, Jevonhas Shepherdas.

Pirmasis kėlinys. Po dviejų sėkmingų kanadiečių atakų lietuvių sąskaitą atidarė T.Klimavičius - 2:5. Agresyvi Kanados komandos gynyba neleido lietuviams šeimininkauti varžovų baudos aikštelėje - kitas T.Klimavičiaus metimas buvo nupūstas J.Anthony'io bloko. Tuo tarpu Lietuvos gynyba braškėjo - L.Kendallas niekieno netrukdomas pelnė taškus iš vidutinio nuotolio - 2:9. Nors sėkmingą reidą po krepšiu atliko M.Kalnietis, kanadiečiai smeigė du tritaškius, ir 5 min. rezultatui esant 4:15 K.Kemzūro suskubo kviesti žaidėjus minutės pasitarimui. Į aikštę buvo mesti R.Seibutis ir P.Jankūnas, o L.Kleiza pataikė iš toli. Tuo pačiu mesdamas per L.Kleizos rankas atsakė D.Brownas - 7:18. Kanadiečiai rungtynių pradžioje atrodė itin motyvuoti atsigriebti po šoko mače su Libanu. Vis tik atsigavo ir lietuviai: J.Mačiulis pelnė tris taškus, L.Kleiza po puikios kombinacijos pataikė iš po krepšio, ir Lietuvos rinktinės deficitas tapo vienženkliu - 12:20. Kėlinio pabaigoje pagerinę gynybą, K.Kemzūra pirmąją žaidimo atkarpą pralaimėjo tokiu pačiu rezultatu.

Antrasis kėlinys. M.Pocius pelnė du taškus su varžovo pražanga, bet lietuviams nepavyko sulaikyti kanadiečių atakų. 12 min. po S.Jasaičio metimo iš vidutinio nuotolio rezultatas buvo 19:25. Klevo lapo šalies krepšininkai prie savo taškų grafos pridėjo dar vieną tritaškį - tai buvo jau penktasis rezultatyvus antpuolis iš eilės nuo antrojo kėlinio pradžios. M.Pocius atsakė taip pat tolimu metimu, o K.Kemzūra netrukus pasiryžo į aikštę mesti fiziškai galingiausią savo žaidėją - R.Javtoką. Lietuvos sirgaliai skausmą kenčiantį krepšininką sutiko skanduodami jo vardą. 15 min. lietuviams pagaliau pavyko apsiginti, bet ant parketo liko gulėti netyčinį varžovo smūgį į pakaušį praleidęs S.Jasaitis. Puolėjui teko sėsti ant atsarginių suolo, o tuo metu T.Delininkaitis sumažino atsilikimą iki 25:29. Gerą Lietuvos komandos atkarpą sekė kanadiečių spurtas - daugiausia vidurio puolėjo J.Anthony'io pastangomis L.Rautinio auklėtiniai vėl nutolo iki 29:40. Lietuviai pralaimėjo ir antrąjį kėlinį 2 tšk. skirtumu - 33:43.

Rezultatyviausi po dviejų kėlinių. Lietuva: L.Kleiza 12, M.Pocius 6, J.Mačiulis ir T.Delininkaitis - po 4.

Kanada: J.Anthony'is ir D.Brownas - po 9, J.Andersonas, J.Bucknoras ir A.Rautinis - po 5.

Trečiasis kėlinys. Žaidimą po pertraukos kanadiečiai pradėjo 4 tšk. iš eilės. Lietuviai neapsigynė nuo varžovų tolimų metimų, ir skirtumas šoktelėjo iki 38:53. J.Mačiulis pataikė vieną baudos metimą iš dviejų, tą patį pakartojo J.Anthony'is. Lietuvos rinktinės puolėjas tritaškiu sumažino deficitą iki 12 tšk., ir L.Rautinis paprašė profilaktinės minutės pertraukėlės. K.Kemzūros auklėtiniai iš lėto vijosi priešininkus - 28 min. rezultatas buvo 48:57. Kėlinio pabaigoje lietuviai pagaliau spurtavo: dvitaškį pelnė T.Delininkaitis, kanadiečiai užsidirbo pražangą puolime. Dar vieną T.Delininkaičio metimą pakartojo R.Seibutis, o ketvirtį užbaigė L.Kleizos tritaškis - 55:57.

Ketvirtasis kėlinys. T.Delininkaitis taikliu tolimu metimu išvedė visas rungtynes varžovus persekiojusius lietuvius į priekį. Netrukus gynėjas turėjo dar vieną puikią progą padidinti persvarą, tačiau nepataikė nei vieno iš trijų baudų metimų. Kanadiečiai atsakė taškais, bet tritaškį pataikė ir L.Kleiza, o po M.Kalniečio metimo Lietuvos komanda pirmavo 63:60. Lietuviams nepavyko apsiginti nuo užsitęsusios oponentų atakos, o L.Kleizos metimą blokavo J.Anthony'is. J.Andersonas baudų metimais vėl suteikė pranašumą savo ekipai - 65:66. Ilgai tylėjęs savo laimingą kampą surado M.Pocius, paleidęs tolimą bombą. Lietuviai apsigynė ir užbaigė savo ataką P.Jankūno metimu iš po krepšio. 38 min. rezultatas buvo 70:66. D.Brownas baudų metimais sumažino skirtumą iki 2 taškų, o L.Kleizos metimas nepasiekė tikslo. Vis dėlto kitoje atakoje netaiklus buvo ir D.Brownas. Prasidėjus paskutinei minutei lietuviams apmaudžiai nepavyko rezultatyviai užbaigti antpuolio, bet Lietuvos komanda apsigynė. Paskutinis kanadiečių tritaškis skriejo pro šalį, ir lietuviai iškėlė rankas į viršų - pergalė 70:68.

Rezultatyviausi žaidėjai. Lietuva: L.Kleiza (10 atk. kam.) 18, M.Pocius ir T.Delininkaitis - po 11, J.Mačiulis 8, M.Kalnietis ir T.Klimavičius - po 7, P.Jankūnas (8 atk. kam.) 4, S.Jasaitis ir R.Seibutis - po 2 (R.Javtokas, M.Gecevičius).

Kanada: J.Andersonas 15, J.Anthony (4 blokai) 12, D.Brownas 11, L.Kendallas (11 atk. kam.) 9, A.Rautinis 7, J.Bucknoras ir J.Shepherdas - po 5, A.Doornekampas 3, R.Bellas 1.

Komandų rodikliai. (Lietuva ir Kanada) Dvitaškiai – 13/31 (42) ir 15/36 (42), tritaškiai – 9/30 (30) ir 8/26 (31), baudos – 17/26 (65) ir 14/20 (70), atkovota kamuolių - 40 ir 38, perimta - 4 ir 9, rezultatyvūs perdavimai – 14 ir 10, klaidų - 13 ir 11.


Padėtis. Lietuviai šeštadienį laimėjo pirmąjį mačą, 92:79 įveikę Naujosios Zelandijos komandą. Kanadiečiai patyrė kiek netikėtą nesėkmę, 71:81 nusileidę Libano krepšininkams.

Kapitonas. Čiurnos raiščius vakar patempęs Lietuvos rinktinės kapitonas Robertas Javtokas prieš rungtynes atliko apšilimą. Medikų teigimu, vidurio puolėjas gali rungtyniauti, tačiau mače su Kanada krepšininkas aikštėje praleido vos 4 min. ir buvo priverstas grįžti ant atsarginių suolo.

Lietuviai. Kanados rinktinę treniruoja lietuvių kilmės specialistas Leo Rautinis, o komandoje žaidžia jo sūnus Andy'is. Neseniai traumą išsigydęs gynėjas laikomas vienu perspektyviausių Kanados žaidėjų.

Pažintis. Iki šiol Lietuvos ir Kanados rinktinės nebuvo žaidusios tarpusavio rungtynių.

Pasiruošimas. Rengdamiesi Pasaulio čempionatui, kanadiečiai sužaidė 9 mačus, iš kurių laimėjo 4. Sutriuškinti graikų net 74 taškų skirtumu, Kanados krepšininkai atsigriebė įveikdami prancūzus ir serbus.

Arbitrai. Mačui teisėjavo Luigi Lamonica (Italija), Jakubas Zamojskis (Lenkija) ir Juanas Jose Fernandezas (Argentina).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių