Eurolygos burtai - likimo dovana Lietuvos klubams?

Buvęs krepšininkas Sergejus Jovaiša neabejoja, kad Eurolygos grupių etapo burtai Lietuvos komandoms įteikė dovanėlę, kurią privaloma išsivynioti.

„Gerai“, - vos paprašytas įvertinti praėjusią savaitę ištrauktus Eurolygos pirmojo etapo burtus, metė pasaulio ir Europos čempionas Sergejus Jovaiša.

Krepšinio specialisto įsitikinimu, spalį Eurolygos sezoną pradėsiančių Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipų gerbėjai neturi ko pavyduliauti nei likusioms žemyno komandoms, nei vieni kitiems.

A grupėje atsidūręs „Žalgiris“ varžysis su Vitorijos „Caja Laboral“ (Ispanija), Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis), Belgrado „Partizan“ (Serbija), Gdynės „Asseco Prokom“ (Lenkija) ir viena iš dviejų atrankos turnyrą įveikusių komandų.

Į C grupę patekusio „Lietuvos ryto“ laukia dvikovos su „Barcelona" (Ispanija), Sienos „Montepaschi“ (Italija), Stambulo „Fenerbahce Ulker“ (Turkija), Zagrebo „Cibona“ (Kroatija) ir „Cholet Basket“ (Prancūzija).

S.Jovaišos teigimu, Lietuvos krepšinio gerbėjai turi pakankamai pagrindo viltis antrajame Eurolygos etape trečią kartą istorijoje išvysti dvi šalies komandas.

- „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ turi priežasčių džiaugtis, sužinoję savo varžovus Eurolygoje? - 1diena.lt pasiteiravo S.Jovaišos

- Vertinant burtų palankumą, šitos dvi grupės mūsų, vadinkime, vidutinio lygio komandoms suteikia neblogus šansus patekti į kitą etapą. Tikrai nenorėčiau, kad kuri nors iš Lietuvos komandų būtų patekusi į likusius du pogrupius. Galima sakyti, jog burtai papildomai neapsunkino lietuviams gyvenimo, priešingai, netgi sustiprino motyvaciją. Manau, kad mes galime turėti dvi komandas antrajame Eurolygos etape. Jeigu kuri nors komanda to neįgyvendins, tai bus nesėkmė, nes visos galimybės tam yra.

- Kuriai iš Lietuvos komandų užduotis žengti į kitą etapą bus paprastesnė?

- Abiems klubams sėkmė šypsojosi panašiai. „Lietuvos ryto“ grupėje yra dvi komandos - „Barcelona" ir „Montepaschi“ - kurios neturėtų barstyti taškų. Todėl yra galimybė savo jėgomis išsikovoti vietą kitame etape žaidžiant su likusiomis trijomis antro ešalono komandomis. Netgi sakyčiau, kad „Žalgirio“ situacija yra labiau sujaukta. Nežinome, kokio pajėgumo bus kauniečių varžovai, todėl spręsti gana sunku. Koks bus „Maccabi“ klubas, ar jis dalins taškus išvykose? Kaip atrodys „Partizan“? Kokia komanda atkeliaus iš atrankos turnyro? Net ir pačio „Žalgirio“ pajėgumas kol kas neaiškus.

- Daugelis paskutiniąja A grupės komanda regi Maskvos srities „Chimki“ klubą. Jūs taip pat atrankos turnyre nelaukiate staigmenų?

- Kad ir kokia komanda atkeliautų iš atrankos, ji ateis su savo ambicijomis. Viskas priklausys nuo to, kokie treneriai ir žaidėjai dirbs atrankos turnyre dalyvausiančiose komandose, bet nemanau, kad kuri nors iš jų būtų neįveikiama. Tai - ne „Real“ ar „Barcelona", su kuriais žaidžiant gali negalvoti apie pergalę net ir namuose, gali tik garbingai pakovoti.

- „Caja Laboral“, „Partizan“, „Asseco Prokom“ - visas šias komandas palieka kai kurie lyderiai. A grupę būtų galima pavadinti labiausiai kraujuojančia?

- Taip, pokyčiai komandų sudėtyse ženkliausi yra būtent šiame pogrupyje. Matysime naujas ekipas. Pavyzdžiui, Tomui Pačėsui („Asseco Prokom“ vyriausiajam treneriui - red. past.) tikrai nebus lengva išlaikyti praėjusio sezono rezultatą. Bet neabejoju, kad visos ekipos kels sau tikslus patekti tarp šešiolikos pajėgiausių klubų. Ir labiausiai kraujuos ta ekipa, kuri liks už antro etapo borto.

- Kalbant apie C grupę, Eurolygos čempionė „Barcelona“ ir kitą sezoną turėtų išlikti sunkiai sutramdoma Europos krepšinio jėga?

- „Barca“ ir vėl bus labai stipri. Ši komanda jau seniai pasiekė tokį lygį, kad vien išsirikiuodama aikštėje savo vardu pribloškia priešininką. Tokias ekipas ir vadiname grandais. Kažkada ir „Žalgirio“ visi bijodavo, ir mes eidavome į aikštę žinodami, kad privalome nugalėti, kad ir kaip bežaistume. Be abejo, „Barcelona" tikslai bus patys aukščiausi, o komandos sudėtis per vasarą turbūt nesusilpnės. Jie jau pajuto, kaip saldu iškovoti nugalėtojų taurę, ir ateinantį sezoną vėl taip pat ramiai gali nukeliauti iki finalo ketverto. Manau, kad tarp grandų vis dar bus ir „Montepaschi“ komanda, kuri turi gerą modernų trenerį (Simone Pianigiani - red. past.). Abu šiuos klubus galima priskirti prie favoritų penketo, o likusios keturios grupės komandos aiškinsis tarpusavyje kelialapių į kitą etapą likimą. „Lietuvos ryto“ šansai - tokie patys geri, kaip ir kitų varžovų. Jeigu vertinsime pasirodymą praėjusiame sezone, sakyčiau, kad vilniečiai turėtų žengti tolyn, bet dar neaišku, ką nuveiks naujasis komandos treneris Draženas Anzulovičius.

- „Lietuvos ryto“ vadovas Jonas Vainauskas užsiminė ir apie Eurolygos finalo ketvertą. Kaip vertinate tokias ambicijas?

- Pareiškimų gali būti įvairių - kitas žmogus gali svajoti tapti kosmonautu. Svajonės yra natūralus žmogaus bruožas. Jeigu „Lietuvos rytas“ patektų į finalo ketvertą, būtų neįtikėtina sensacija, o jei to neįvyktų, turbūt niekas nenustebtų.


Eurolygos grupių etapo tvarkaraštis

(Varžovas; mačo vieta; data)

„Žalgiris“ (A grupė)

“Partizan“ Kaunas spalio 20 arba 21 d.

„Maccabi“ Tel Avivas  spalio 27-28 d.

„Asseco Prokom“  Kaunas  lapkričio 3-4 d.

„Caja Laboral“  Vitorija  lapkričio 10-11 d.

Atrankos komanda Kaunas  lapkričio 17-18 d.

„Partizan“  Belgradas  lapkričio 24-25 d.

„Maccabi“  Kaunas  gruodžio 1-2 d.

„Asseco Prokom“  Gdynė  gruodžio 8-9 d.

„Caja Laboral“  Kaunas  gruodžio 15-16 d.

Atrankos komanda ?  gruodžio 22-23 d.

„Lietuvos rytas“ (C grupė)

„Fenerbahce Ulker“  Stambulas  spalio 20-21 d.

„Montepaschi“  Vilnius  spalio 27-28 d.

„Cholet Basket“  Šolė  lapkričio 3-4 d.

„Regal Barcelona“  Barselona  lapkričio 10-11 d.

„Cibona“  Vilnius  lapkričio 17-18 d.

„Fenerbahce Ulker“  Vilnius  lapkričio 24-25 d.

„Montepaschi“  Siena  gruodžio 1-2 d.

„Cholet Basket“  Vilnius  gruodžio 8-9 d.

„Regal Barcelona“  Vilnius  gruodžio 15-16 d.

„Cibona“  Zagrebas  gruodžio 22-23 d.


Šiame straipsnyje: EurolygaŽalgirisLietuvos rytas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių