Elektrinė vėl mažina šilumos kainą

Pagrindinė šilumos gamintoja mieste Kauno termofikacijos elektrinė (KTE) vėl pažėrė gerų naujienų miestiečiams – nuo birželio šilumos gamybos kaina mažės 2,28 cento už kilovatvalandę (iki 10,48 cento).

Beveik trečdaliu mažiau

"Sumažinome šilumos kainą, nes pavyko optimizuoti elektrinės veiklos išlaidas, be to, toliau pinga iš Rusijos importuojamos gamtinės dujos", – teigė KTE generalinis direktorius Antanas Pranculis.

p>Tai jau antras kartas šiais metais, kai KTE pigina savo gaminamą energiją. Prieš tai šilumos kaina mažėjo balandį. Nuo metų pradžios KTE šilumos kainą sumažino net 29 proc.

Naują kainą jau patvirtino Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Pasak KTE vadovo A.Pranculio, elektrinei sumažinus šilumos gamybos kainą realią naudą pajus ir vartotojai, nes mažinti šilumos tarifus bus priversta miesto savivaldybės kontroliuojama įmonė "Kauno energija". Ji tiekia šilumą Kauno vartotojams.

"Kauno energija" anksčiau yra skelbusi, kad nuo birželio šilumą atpigins 22 proc., arba 5,45 cento už kilovatvalandę.

Kenksmingi valdžios sprendimai

Tiesa, mokėti pigiau už šilumą gyventojams gali sutrukdyti ir valdžios sprendimai – konservatorių kontroliuojama Vyriausybė nuo rugsėjo naikins lengvatinį 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šildymui. Tai jau patvirtinta įstatymu. Padidėjęs PVM papildys kiaurą valstybės biudžetą, bet už tai brangiai turės sumokėti gyventojai.

"Namai nešiltinti, žmonės neapsaugoti. Todėl gyventojams turi išlikti lengvatinis 5 proc. PVM tarifas šildymui. Anksčiau valdžia tik sakydavo, kad šiluma brangi, o kad suvartojimas didelis, niekas nekalbėdavo. Dideli naujieji verslo pastatai suvartoja mažai šilumos, o žmonės, ypač gyvenantys senuose daugiabučiuose, suvartoja milžinišką jos kiekį", – aiškino Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas.

"Kauno energija" keičia toną

Pastaruoju metu žiniasklaidoje rašoma, neva KTE neįvykdė investicinių įsipareigojimų "Kauno energijai", todėl tarptautiniame arbitraže reikalaus 17 mln. litų kompensacijos.

KTE generalinis direktorius A.Pranculis viliasi, kad pavyks susitarti taikiai, neįsikišus jokioms trečiosioms šalims: "Mes pasirengę ir toliau ieškoti miestui ir vartotojams palankiausių sprendimų."

Elektrinės vadovas apgailestavo, kad niekas pastaruoju metu neprisimena, jog nuo 2003 m. penkerius metus KTE nedidino šilumos kainų, jos buvo mažiausios Lietuvoje, ir gyventojai tokiu būdu sutaupė apie 200 mln. litų. Dabar visi kalba tik apie tai, kad KTE neįvykdė investicinių įsipareigojimų, nepastačiusi mažai naudos miestui ir šaliai duosiančios mažos elektrinės, nes rengiasi statyti net 350 megavatų galios ir milijardo litų vertės objektą.

Jau skelbta, kad atlikus net kelias projekto galimybių studijas paaiškėjo, jog vietoj 80 megavatų galios elektrinės ekonomiškai naudingiausia ir efektyviausia statyti apie 350 megavatų galios kombinuoto ciklo kogeneracinę elektrinę.

Atrodo, kad KTE pavyko įtikinti ir "Kauno energiją". Ši bendrovė informavo A.Pranculį, kad derybose siūlys variantą – naujoje elektrinėje šilumos generavimo galingumas per šildymo sezoną privalo viršyti 300 megavatų šiluminės galios.

2013 m. pradžioje pastačius naują elektrinę, kuri gamins ir šilumą, ir elektrą, šilumos gamybos kainos Kaune bus mažiausios šalyje. Tai lems moderni šilumos gamybos technologija. Skaičiuojama, kad energijos gamybos išlaidos mažės daugiau kaip 20 proc.

Galės perskaičiuoti kas mėnesį

Gegužės 12 d. Seimas priėmė Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kuriose numatyta galimybė keisti šilumos kainas kas mėnesį. Pagal anksčiau galiojusią tvarką šilumos kainas perskaičiuoti buvo galima ne dažniau nei kas pusę metų.

Šalies valdžia tikisi, kad nauja tvarka padės išvengti didelių šilumos kainų šuolių, nes į besikeičiančią dujų kainą bus galima reaguoti lanksčiau. Galimybe kiekvieną mėnesį perskaičiuoti šilumos kainas abejoja energetikos ekspertai, kurie tarsi susitarę tvirtina, kad nesikeičiant kuro kainoms šilumos kainos vartotojams išliks pastovios.

"Šiuo metu gamtinių dujų kainos pasaulio rinkose stabilizuojasi, todėl pastaruoju metu mažėjančios šilumos kainos vėliau taip pat turėtų stabilizuotis", – tvirtino KTE vadovas A.Pranculis.

"Ankstesnė tvarka buvo sukurta dėl vartotojo, kad šilumos kainos išliktų stabilios visus metus. Būdavo nespėjama reaguoti į kuro kainų pokyčius. Tačiau nereikėtų užmiršti, kad jeigu kuro kainos išliks stabilios, tai ir tie šilumos kainos perskaičiavimai kiekvieną mėnesį naudos neduos. Būtų užtekę ir kainų perskaičiavimo kartą per ketvirtį", – sakė Lietuvos energetikos instituto tarybos pirmininkas akademikas Jurgis Vilemas.

"Jeigu kuro kainos pokytis kas mėnesį tebus 2–3 proc., šilumos kaina vartotojams išliks nepakitusi. Šiuo metu nėra parengta norminių dokumentų, įstatymo įgyvendinamųjų teisės aktų ir beveik neįmanoma įgyvendinti Šilumos ūkio įstatyme numatyto kainų perskaičiavimo kiekvieną mėnesį", – tvirtino Lietuvos energijos konsultantų asociacijos prezidiumo narys Vykintas Šuksteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
KTE įsipareigojimų neįvykdė - FAKTAS. Bet jei Kaunas išsireikalaus baudą, tai ją vis vien apmokės kauniečiai per šilumos tarifus. O jei tą baudą Kaunas pasiimtų naujos elektrinės akcijomis?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Prabangus viešbutis – nuostolingas
    Prabangus viešbutis – nuostolingas

    Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" spalio pabaigoje pradės skraidinti iš Vilniaus į Tel Avivą. Skrydžiai vyks du kartus per savaitę. Anot Vilniaus oro uosto generalinio direktorius Gedimino Almanto, iki šiol skrydžiai į Tel Avivą buvo tik sezonin...

    1
  • Būsto pardavimas šiemet auga
    Būsto pardavimas šiemet auga

    Per pirmą šių metų pusmetį dauguma į kredito unijų vadovus siūlytų žmonių reikiamų egzaminų neišlaikė. Lietuvos bankas pranešė, kad šiemet egzaminus laikė iš viso 20 žmonių, iš jų tik trys žinių patikras išlaikė. Bankas šiemet sure...

  • Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
    Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

    Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams."Ateinančiais metais mes g...

  • Medų atpigintų gera vasara
    Medų atpigintų gera vasara

    Norintiems pasimėgauti šiųmečiu medumi už jį tenka mokėti daugiau nei pernai. Tai nulėmė vėlyvas pirmasis medunešis. Bitininkai kol kas nesiryžta prognozuoti, ar aukštos medaus kainos išsilaikys visą sezoną.Kol kas branguŠiuo metu medaus kaino...

  • Įmonių grąža sumenko trigubai
    Įmonių grąža sumenko trigubai

    Per savaitę degalų kainos didžiausiuose degalinių tinkluose sumažėjo. 95 markės benzinas penktadienį "Lukoil" kainavo 4,52 lito, "Orlen" – 4,52 lito, "Statoil" – 4,54 lito, arba atitinkamai 5 centais, 8 centais ir 1 centu mažiau nei prieš savait...

  • KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis
    KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis

    Netrukus bus pradėta atsiskaityti su bankrutavusio banko "Snoras" kreditoriais. Tačiau Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad valstybės institucijos turi prioritetą prieš kitus kreditorius, privatiems asmenims lieka nedaug šansų atgauti pinigus.Prie...

  • Atpigo dauguma grūdų
    Atpigo dauguma grūdų

    Per pirmą pusmetį buvo registruota 776 įmonių bankroto atvejai – 131 atveju (20 proc.) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį, kaip rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys. Neigiamas bankrotų statistikos tendencijas didžiąja dalimi lėmė ši...

  • Iš     kaimų    –    paskui    pinigus
    Iš kaimų – paskui pinigus

    Kol šalies valdžia kuria darbo grupes ir svarsto, kaip sumažinti vidinę gyventojų migraciją į didžiuosius miestus bei atgaivinti į ekonominę bedugnę riedančius regionus, kaimo vietovės toliau netenka tūkstančių gyventojų. Investicijų medžio...

  • Apribojo ūkininkų apetitą
    Apribojo ūkininkų apetitą

    Nuo kitų metų kovo didės tabako, o nuo balandžio – ir alkoholio akcizas. Skaičiuojama, kad puslitris alaus ir etilo alkoholio produktų brangs vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, pakelis cigarečių – apie 30 centų, pigiausių ciga...

  • Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia
    Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia

    Lietuvos kiaulių augintojai neramiai stebi situaciją pasienyje su Baltarusija, kur užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis. Pasak jų, šalies valdžia iki šiol ėmėsi tik parodomųjų saugos priemonių. Valdininkai tikina, kad situacija netrukus k...

Daugiau straipsnių