Skandalingojo jaunimo mentoriaus istorija įgauna pagreitį: vieną pareigūnų sprendimą keičia kitas

Paaiškėjo, kad Kauno apylinkės teismas yra gavęs ne tik prokuroro prašymą sugriežtinti kardomąją priemonę už jaunesnių negu šešiolikos metų berniukų tvirkinimą teistam Remigijui Jakščiui, kurio nuomojamame bute praėjusią savaitę buvo rastas paslėptas 14-metis, bet ir Probacijos tarnybos teikimą sugriežtinti už minėtus nusikaltimus anksčiau jam skirtą bausmę, pakeičiant laisvės apribojimą į areštą.

Mįslinga rokiruotė

Be to, po minėto garsiai nuskambėjusio balandžio 12-osios vakaro įvykio Pasimatymo akligatvyje, kai 14-metis po užtrukusių paieškų pagaliau buvo rastas, pradėtas ikiteisminis tyrimas praėjusios savaitės pabaigoje buvo perkvalifikuotas į kitą Baudžiamojo kodekso straipsnį.

Kaip jau rašyta, šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl vengimo atlikti baudžiamojo poveikio priemones, nes R. Jakštys įtariamas pažeidęs kartu su laisvės apribojimu 2021-ųjų gruodį Kauno apylinkės teismo jam skirtą draudimą bendrauti su nepilnamečiais.

Kauno apygardos prokuratūros atstovė patvirtino, kad penktadienį po pietų šis ikiteisminis tyrimas taip pat perkvalifikuotas į jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimą, dėl ko jį iš Kauno apylinkės prokuratūros perėmė Kauno apygardos prokuratūra.

Tačiau, portalo kauno.diena.lt duomenimis, R. Jakščiui, kuriam ne per seniausiai sukako 25-eri, turėtų būti pareikštas įtarimas ir dėl minėto baudžiamiesiems nusižengimams priskiriamo vengimo atlikti baudžiamojo poveikio priemones.

Kol kas joks įtarimas šioje byloje R. Jakščiui dar nepareikštas. Jis, kaip ir minėtas keturiolikmetis, dar neapklaustas, nes kol kas dirbta su liudytojais.

Tarp nukentėjusiųjų – ir septyniolikmetis

Probacijos tarnybos teikimą dėl teismo skirtos bausmės už jaunesnių negu šešiolikos metų berniukų tvirkinimą sugriežtinimo R. Jakščiui Kauno apylinkės teismas planuoja nagrinėti rytoj. Tačiau – taip pat už uždarų teismo salės durų.

O prokuroro prašymą sugriežtinti R. Jakščiui kardomąją priemonę kitoje jo byloje už panašius nusikaltimus, kurios Kauno apylinkės teismas dar neatvertė, ketinama nagrinėti netrukus specialiai šiuo tikslu surengtame posėdyje, nes artimiausias šios bylos posėdis suplanuotas tik po kelių savaičių.

Pirmasis šios bylos, kurioje R. Jakštys kaltinamas ne tik jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimu, bet ir lytinės aistros tenkinimu, pažeidžiant nepilnamečių asmenų seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, su septyniolikmečiu bei aplaidžiu buhalterinės apskaitos tvarkymu, susijusiu su kompiuterinių paslaugų teikimu vienai Skandinavijos firmai, planuotas kovo pabaigoje. Tačiau neįvyko dėl teisiamojo ligos.

Šioje byloje – trys nukentėjusieji, kuriuos R. Jakštys, kaltinamajame akte įvardijamas kaip VšĮ „Mokinio karjera“ generalinis direktorius, susirado panašiomis aplinkybėmis, kaip ir pirmojoje savo byloje, kurioje nuosprendis jam buvo paskelbtas 2021-ųjų gruodį, t.y. įvairiuose renginiuose, dalis kurių buvo susiję su minėta jo veikla. O susirastos aukos, bylos duomenimis, buvo tvirkintos tada R. Jakščio išsinuomotuose apartamentuose „Žaliakalnio terasose“.

Remigijus Jakštys/Vilmanto Raupelio nuotr.

Gudrus manevras

Prieš penkerius metus įkurta VšĮ „Mokinio karjera“, registruota vieno Šarkuvos gatvės daugiabučio bute, internete skelbėsi esanti moksleiviams skirta karjeros ugdymo agentūra, kurios veikloje – ir edukacinių ekskursijų organizavimas.

Būtent su tokiomis išvykomis į kitus Lietuvos miestus bei užsienį susiję ir dalis R. Jakščiui inkriminuojamų nusikaltimų minėtoje dar neatverstoje jo byloje bei nusikaltimai, už kuriuos jis jau nuteistas 2021-ųjų gruodžio 13-osios nuosprendžiu.

Pastarojoje byloje jis savo kaltę – kad tvirkino Varšuvos bei Berlyno viešbučiuose ten į renginius nusivežtus keturis dar šešiolikos neturėjusius nepilnamečius – vilnietį, kaunietį bei du jų bendraamžius iš rajonų, ir šie jo seksualinio pobūdžio veiksmai, anot teismo, galėjo sukelti minėtiems berniukams lytinį susijaudinimą, per ankstyvą domėjimąsi tokiais dalykais bei iškreiptą santykių tarp lyčių įsivaizdavimą, pripažino. Tačiau nesugebėjo paaiškinti, kodėl taip elgėsi.

Nors tokia savo pozicija R. Jakštys, kuriam grėsė laisvės atėmimas iki penkerių metų, kartu su jau tada jį gynusia advokate Aušra Ručiene siekė būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal savo globėjos, kai augo vaikų namuose, laidavimą, jam buvo skirtas jau minėtas laisvės apribojimas vieneriems metams ir 40-čiai dienų, uždraudžiant bendrauti su nepilnamečiais bei lankytis įstaigose, kuriose jie mokosi bei gyvena.

Prašo uždėti ir apykoję

Prokuroras minėtą, jo nuomone, per švelnų 2021-ųjų gruodžio 13-osios Kauno apylinkės teismo nuosprendį R. Jakščiui apskundė Kauno apygardos teismui. Tačiau šis prokuroro skundą atmetė. Nors dar nagrinėjant šią R. Jakščio bylą Kauno apylinkės teisme, jau buvo gautas vieno iš nukentėjusiųjų jo byloje, kurios šiam teismui dar nepavyko atversti, tėvų pareiškimas, kad jis vėl tvirkina panašaus amžiaus berniukus. Vėliau buvo gauti ir kitų nukentėjusiųjų tėvų pareiškimai.

O ikiteisminis tyrimas jau išnagrinėtoje R. Jakščio byloje, kurios nuosprendį po įvykių Pasimatymo akligatvyje Probacijos tarnyba prašo sugriežtinti, buvo pradėtas kreipųsis tik vieno iš keturių nukentėjusiųjų tėvams. Kiti nukentėjusieji buvo nustatyti, susiradus visus nepilnamečius, tada vykusius į užsienio keliones su R. Jakščiu ir apsistojusius su juo viename viešbutyje.

Vyriausias nukentėjusysis dar neatverstoje R. Jakščio byloje, kuriam per bylon sugulusius įvykius, vykusius nuo 2021-ųjų vasaros pabaigos iki 2022-ųjų vasario, buvo septyniolika, taip pat buvo nusivežtas į Varšuvą. Tačiau šioje byloje, kurioje R. Jakštys kaltinamas šešiomis nusikalstamomis veikomis, susijusiomis su jaunesnių negu šešiolikos metų berniukų tvirkinimu bei lytinės aistros tenkinimu pažeidžiant nepilnamečių asmenų seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą,  jis ikiteisminio tyrimo metu parodymų nedavė. Ir jam šioje byloje buvo skirtas namų areštas naktį, uždraudžiant tokiu laiku iš jų išeiti.

Tačiau po praėjusios savaitės įvykių Pasimatymo akligatvyje, kai pareigūnus iškvietė ten butą nuo pernykščio rudens išsinuomojusio R. Jakščio kaimynai, pamatę pas jį į kiemą per tvorą įšokusį nepilnametį, minėtą kardomąją priemonę prokuroras prašo teismo pakeisti į intensyvią priežiūrą, uždedant R. Jakščiui apykoję ir tik valandai išleidžiant iš namų apsipirkti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Emilis

Emilis portretas
Iš veido tai nekaltas kaip kūdikio ašara. Pamačius pagalvot galima, kad tai seimo narys

Kur

Kur portretas
zali akiniai?

Vytas

Vytas portretas
Gerai skamba "generalinis direktorius", kuris neturi nei vieno darbuotojo. Tai kam jis vadovauja? Juk tik didelėse įmonėse būna generaliniai direktoriai", mažesnėse "direktoriai", o šitas nepasikuklino ir pasivadino "generaliniu". Geriau būtų pasivadinės oraliniu, tai būtų arčiau tiesos.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių