Pedofilo namuose rado paslėptą paauglį – liudininkų pasakojimai šokiruoja

Po to, kai nuteisto pedofilo namuose Kaune trečiadienį buvo rastas galimai slėptas paauglys, prabilo viską savo akimis matę kaimynai. Nors šiam vyrui uždrausta bendrauti su nepilnamečiais, jis, kaimynų teigimu, to nepaisė ir ne kartą vaikus vedėsi į savo namus.

Kaip teigė įvykio liudininkais tapę Pasimatymo akligatvio gyventojai, pareigūnai į už seksualinius nusikaltimus nuteisto Remigijaus Jakščio gyvenamąją vietą vyksta ne pirmą kartą. Tačiau tik balandžio 12 dieną, buvo rastas galimai čia slėptas 2008 metais gimęs paauglys.

Kartu matė kelis mėnesius

Kaimynai pasakojo R. Jakščio nuomojamuose namuose kelis pastaruosius mėnesius girdėdavę riksmus, stumdomus baldus primenančius garsus, matydavo įeinant minėtą nepilnametį ir kitus vaikus. Tačiau iš pradžių nieko blogo neįtarė – manė, kad jiedu su paaugliu yra giminaičiai.

Remigijus Jakštys/Vilmanto Raupelio nuotr.

„Tai – tas pats berniukas, kuris gyveno pas jį du ar tris mėnesius. Prieš kurį laiką jis vaiką pristatė kaip savo pusbrolį iš kaimo, kuriam jis padeda mokytis. Kai mes perskaitėme straipsnius (kad R. Jakštys nuteistas už seksualinius nusikaltimus su nepilnamečiais – aut. past.), pradėjome įtarti, kad kažkas ne taip“, – sakė gyventojai.

Tai – tas pats berniukas, kuris gyveno pas jį du ar tris mėnesius. Prieš kurį laiką jis vaiką pristatė kaip savo pusbrolį iš kaimo, kuriam jis padeda mokytis.

Paauglys esą kaimynams girdavosi, kad R. Jakštys jam perka rūbus. Taip pat jie pastebėjo, jog nepilnametis naudojasi vienu iš R. Jakščio turimų išmaniųjų telefonų.  Vėliau vietiniai teigė sužinoję, kad paauglys – ne iš kaimo, o iš kito taip pat Kaune esančio mikrorajono. „Matyt, tas vaikas tiek užliūliuotas, kad nė nesuvokė, kas čia vyksta“, – svarstė pašnekovai.

Esą toks atvejis, kai R. Jakščio dėmesys krypsta į nepilnamečius, nėra vienintelis. Akiratyje buvo atsidūręs ir kaimynų vaikas. Pedofilas jį esą kvietė į savo namus, siūlydamas padėti mokytis ar surūšiuoti segtuvus, kad taptų savarankiškesniu. Nepilnamečio tėvai nesutiko to leisti, tačiau būta kartų, kai jie dviese išeidavo į kiną ar žaisti boulingo kartu su kitais panašaus amžiaus jaunuoliais.

Ne kartą kvietė policiją

Pirmą kartą šių metų pradžioje į nuomojamus R. Jakščio namus iškviesti pareigūnai pas jį kelis mėnesius gyvenusio minėto nepilnamečio tąkart viduje nerado, nors vietiniai ir tikino matę, kaip paauglys ten įeina. „Vienas kaimynas įrenginėjo tą butą kotedže. Ten įrengta palėpė, o po laiptais yra sumontuota nedidelė sekcija, už jos – tuščia niša, kurioje nesunkiai gali tilpti žmogus. Vėl pamatę tą vaiką, atvažiuojantį kartu, informavome pareigūnus“, – apie antrą kartą, kai nuspręsta pranešti policijai, detalizavo gyventojai.

Tačiau ir šis kartas esą buvo nesėkmingas. Pasak vietinių, namus, palėpę ir R. Jakščio automobilį apžiūrėję pareigūnai nieko nerado, nors kaimynai ir aiškino nematę nei jo, nei paauglio išeinančių iš buto.

Kalbėdami apie balandžio 12 dienos, kai trečią kartą buvo iškviesta policija, priešistorę gyventojai sakė matę, kad R. Jakštys sustojo prie netoli esančio prekybos centro ir išleido nepilnametį iš automobilio, o pats esą didžiuliu greičiu nuvažiavo namo. Netrukus paauglys buvo pastebėtas išeinantis iš parduotuvės, nešinas pirkinių maišeliu. Tada jis perlipo per tvorą ir pateko į pedofilo kiemą.

Nepilnametį rado nišoje

Pašnekovų teigimu, R. Jakštys atvykusiems pareigūnams duris atidarė ne iš karto, nors nuo beldimo dundėjo visi namai. Kaip spėja kaimynai, per tą laiką nepilnametis veikiausiai ir buvo slepiamas.

„Kai pareigūnai išėjo, vėl teigė: „Žinokite, kaimynai, nieko nėra“. Pasakėme, kad po laiptais, už televizoriaus, yra niša – reikia atitraukti sekciją. Jie sakė, kad baldų nestumdys, nes R. Jakštys šiuos namus nuomojasi, todėl reikia sulaukti šeimininko. Telefonu jis davė policijai leidimą atitraukti spintelę. O po ja rado susirietusį berniuką“, – pasakojo įvykio liudininkai, kurių tądien kieme buvo apie 20-imt.

Paskui už seksualinius nusikaltimus nuteistas vyras su antrankiais buvo išvestas iš nuomojamo buto. „Paplojome pareigūnams ir įrodėme, kad nesame melagiai ar kvailiai“, – atviravo gyventojai. 

Neįsivaizduojame, kodėl jį paleido. Teismas yra nustatęs, kad jis negali artintis prie nepilnamečių.

Tuomet į Pasimatymo akligatvį atvažiavo nepilnamečio mama su patėviu bei Vaiko teisių atstovai. „Išeidama motina su pagieža pasakė: „Ačiū jums visiems už problemas“. Vaiko akys blizgėjo ir buvo raudonos. Jis galėjo būti primaitintas vaistų ar narkotikų. Tačiau Vaiko teisių atstovai vaiką su motina išleido namo, nepadarę jokių tyrimų, ar jis buvo vartojęs narkotinių medžiagų“, – stebėjosi įvykio liudininkai.

Pasak gyventojų, R. Jakštys esą dar tą patį vakarą grįžo namo. „Neįsivaizduojame, kodėl jį paleido. Teismas yra nustatęs, kad jis negali artintis prie nepilnamečių“, – kalbėjo liudininkai.

Policijos versija

Anot Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato, policijos pareigūnai, vykdydami prevencinę priemonę, bendradarbiavo su gyventojais ir prašė gyventojų pranešti apie bet kokį įtartiną elgesį susijusį su nepilnamečiais. Trečiadienio vakarą, apie 20.25 val., buvo gautas pranešimas, jog Kaune, Pasimatymo akligatvyje, pas 25-erių vyrą pastebėtas nepilnametis.

„Į įvykio vietą nuvyko policijos pareigūnai, kurie, pasikalbėję su liudininkais, nepilnametį aptiko pasislėpusį gyvenamajame name esančioje nišoje. Informacija, jog policijos pareigūnams iš įvykio vietos, kol jie neras vaiko, neleido išvykti kaimynai, nėra tiksli“, – informavo Kauno policija.

Anot komisariato, policijos pareigūnai laukė gyvenamosios vietos savininko leidimo nuodugniau apžiūrėti gyvenamąją vietą.

Pirminiais duomenimis, išorinių smurto požymių ant paauglio kūno nepastebėta, apie įvykį informuoti nepilnamečio tėvai, Vaiko teisių apsaugos skyrius.

Anot komisariato, 25 metų asmuo policijos pareigūnams yra žinomas, policijos pareigūnai deda visas pastangas, kad nustatytų nepilnamečio buvimo įvykio vietoje aplinkybes. 

Nuteistas už nepilnamečių berniukų tvirkinimą

R. Jakštys pernai buvo nuteistas už nepilnamečių berniukų seksualinį tvirkinimą. Šiuo metu teisme yra nagrinėjama dar viena panašaus pobūdžio byla. Teismas minėtam jam yra uždraudęs bendrauti su nepilnamečiais.

I. Gelūno/BNS nuotr.

Pasak Generalinės prokuratūros, atsižvelgiant į tai, kad R. Jakščiui buvo paskirtos kardomosios priemonės, draudžiančios bendrauti ir turėti ryšių su nepilnamečiais asmenimis, ketvirtadienį, balandžio 13 d., buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vengimo atlikti baudžiamojo poveikio priemones.

„Prokurorui, kuris šiuo metu teisme palaiko valstybinį kaltinimą teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, perduota informacija vertinimui dėl kardomosios priemonės pakeitimo į griežtesnę“, – portalui kauno.diena.lt sakė prokuratūros atstovė Tautvilė Merkevičiūtė.

Taip pat, prokuroras, bendradarbiaudamas su bausmę vykdančia institucija, spręs klausimą dėl teikimo, susijusio su šiam asmeniui ankstesniu nuosprendžiu paskirtos laisvės apribojimo bausmės sąlygų pakeitimo.

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius spaudos konferencijoje informavo, kad prokuroras ketvirtadienį kreipėsi į Kauno apylinkės teismą dėl kardomosios priemonės sugriežtinimo – prašoma pakeisti laisvės apribojimo bausmę į areštą.

„(...) esu gavęs informaciją, kad Probacijos tarnyba taip pat kreipėsi į patį Kauno apylinkės teismą, kad būtų peržiūrėta jau nuosprendžio vykdymo stadijoje paskirta bausmė“, – BNS sakė D. Valkavičius.

Šiuo metu Kauno apylinkės teisme nagrinėjama dar viena baudžiamoji byla, kurioje R. Jakštys kaltinamas aplaidžiu buhalterinės apskaitos tvarkymu bei šešiomis veikomis, susijusiomis su vaikų tvirkinimu bei lytinės aistros tenkinimu pažeidžiant nepilnamečių  asmenų seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą.

„Asmuo, kurio atžvilgiu pradėtas naujas tyrimas 2021 m. gruodžio 13 d. teismo nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl keturių jaunesnių negu šešiolikos metų berniukų tvirkinimo. Jam buvo skirta 1 metų 1 mėnesio ir 10 dienų laisvės apribojimo bausmė. Prokuroras su šuo nuosprendžiu nesutiko ir teikė apeliacinį skundą dėl per švelnios bausmės, prašant ją sugriežtinti. Kauno apygardos teismas, išnagrinėjęs prokuroro skundą, šį prašymą atmetė ir paliko galioti minėtą nuosprendį“, – portalui kauno.diena.lt teigė T. Merkevičiūtė.

Ji pabrėžė, kad pagal šiuo metu galiojančius įstatymus R. Jakščio daromos veikos nėra priskiriamos sunkiems nusikaltimams ir tai komplikuoja galimybę taikyti jam griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

irma

irma portretas
ne vien vyrai pedofilija užsiimineja..... Klaipedos universitete Vaikystes pedagogiką studijuoja tokia Gabrielė Barkauskaitė kuri sexualiai tvirkina vaikus, vaikų stovyklose seksualiai priekabiauja prie mažamečių....man vaikas pasakojo....bukit atsargus

jonas

jonas portretas
tevai uzdarbiauja už savo sūnaus išnaudojimą taip kaip stankūnaitė už dukters Deimantės išnaudojimą.Baisu.

Anonimas

Anonimas portretas
lietuvoje Pyderai turi Neliečiamybės Statusą, tuoj jie ir sargybas prie durų turės jog neduok Dieve policija per klaidą neįsilaužtų į Pyderų Lizdus.
VISI KOMENTARAI 99

Galerijos

Daugiau straipsnių