Prostitučių skriaudiko gražbylystės su teisiniu pamušalu pasiekė tikslą: teismas jo pasigailėjo

Kauno prostitutes reketavęs buvęs Lazdijų rajono policijos tyrėjas Ričardas Tamošaitis sulaukė tik Temidės niukso.

Ieškojo tarp savų

Kaip jau rašyta, daugiau kaip pusę gyvenimo policijoje dirbusį 38-erių Ričardą Tamošaitį demaskavo kolegos iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Imuniteto valdybos. Gavę iš Kauno prostitučių aplinkos informacijos, kad į šių intymias paslaugas teikiančių moterų uždarbį įsisuko jų kolega, iš pradžių minėtos valdybos pareigūnai ieškojo įtariamojo tarp Kauno policininkų.

Šis skandalingas ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2020-ųjų vasaros pabaigoje. Tačiau R.Tamošaitis įkliuvo su įkalčiais tik po pusmečio – tų pačių metų gruodį. Nepaisant to, kad galiausiai išsiaiškinus, jog Kauno prostitutes galimai reketuoja šis kolega iš Alytaus apskrities VPK padalinio Lazdijuose, buvo klausomasi jo pokalbių telefonu.

Sulaikyti R.Tamošaitį su ką tik paimtais pinigais už tai, kad nebūtų surašytas protokolas už vertimąsi prostitucija, pavyko tik pernykštę gruodžio 15-ąją. Tiesa, išeidamas iš vieno Savanorių prospekto daugiabučio, kur jam buvo surengta pasala, lifto, jis bandė ką tik gautais 100 eurų atsikratyti, šiuos išmesdamas.

Ričardas Tamošaitis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Pagarsinus Kauno apygardos teisme, prieš kurį stojo R.Tamošaitis, kaltinamąjį aktą, paaiškėjo, kad tada jis paėmė minėtą sumą iš prostitute apsimetusios Kauno apskrities VPK Imuniteto valdybos pareigūnės. O prieš tai – gruodžio 10-ąją dar buvo nuvykęs pas šios kolegę, kuri taip pat jo laukė specialiai šiai operacijai išsinuomotame bute T.Ivanausko gatvėje. Bet tada ne viskas pavyko.

Galiausiai pergudrautas antrosios Imuniteto valdybos pareigūnės, R.Tamošaitis bandė teisme gintis, panaudodamas visą savo beveik aštuoniolikos metų tarnybos policijoje patirtį. Esą prostitute apsimetusi kolegė įbruko jam kumštyje sugniaužtus pinigus tuo metu, kai jis šiai aiškino, kad už vertimąsi prostitucija ji gali būti nubausta ir įspėjimu. O, kokia tai buvo suma, jis sužinojo tik tada, kai buvo sulaikytas, ir tos dvi 50 eurų kupiūros, buvusios jo kišenėje, iš šios iškrito, kai jis, išsigandęs dėl to, kas vyksta, nevalingai ištraukė ten laikytą savo ranką.

Sulaikymo metu pas R.Tamošaitį buvo rasta dar 150 eurų, bet įrodyti, kad ir šie galėjo būti gauti panašiomis aplinkybėmis, nepavyko.

Neeilinė dvikova

Būtent tuo, kad sunkiai sekėsi įvilioti įtariamą kolegą į spąstus, grindžiamas ir toks ilgas laikas nuo ikiteisminio tyrimo pradėjimo iki jo sulaikymo, ir tik trys R.Tamošaičiui inkriminuoti kyšininkavimo epizodai, kuriems pakako įkalčių. Jis ne iš karto užkibo už Imuniteto valdybos masalo, įdėto į internetą. Tai buvo skelbimas apie teikiamas tam tikras paslaugas, į kokius R.Tamošaitis, bylos duomenimis, buvo linkęs atkreipti dėmesį.

Kiek laiko šis Lazdijų rajono policijos tyrėjas reketavo Kauno prostitutes, nustatyti nepavyko. O, pagal tai, ką pavyko nustatyti, atvykęs pas būsimą auką po pokalbio telefonu, kuriame apsimesdavo susidomėjusiu klientu, jis parodydavo tarnybinį pažymėjimą, nes, žinoma, būdavo be uniformos. Ir duodavo laiko demaskuotajai pagalvoti, kokią išeitį ši renkasi.

Sulaikytas kolegų su įkalčiais, R.Tamošaitis prarado kalbos dovaną. Ir tik po kurio laiko pradėjo duoti parodymus bei prisipažino ėmęs kyšius iš prostitučių. Bet tik dėl trijų atvejų, dėl kurių įkalčiai buvo akivaizdūs.

Asociatyvi Shutterstock nuotr.

Iš karto po sulaikymo R.Tamošaitis buvo nušalintas nuo tarnybos. Tačiau vėliau, net nelaukiant ikiteisminio tyrimo pabaigos, o vadovaujantis tarnybinio patikrinimo išvadomis, atleistas už pareigūno vardo pažeminimą.

R.Tamošaitis kaltintas ir neteisėtu disponavimu šaudmenimis. Per kratą jo tarnybiniame seife buvo rasti 75 šoviniai, kurie neturėjo būti ten laikomi. R.Tamošaitis teisinosi radęs juos miške ir pasidėjęs į šį seifą trumpam, akcentuodamas, kad saugiai užrakindamas. Tačiau vėliau dėl didelio darbo krūvio pamiršęs.

Buvo linkęs derėtis

R.Tamošaičio bylą norėta užbaigti baudžiamuoju įsakymu. Tačiau jis nesutiko su prokuroro Gintauto Tamulionio, vadovavusio šiam ikiteisminiam tyrimui, siūlyta 15 tūkst. eurų bauda, nors ši buvo mažesnė už grėsusios vidurkį. Baudžiamasis kodeksas už kyšininkavimą vykdant neteisėtą veiką numato baudą nuo 7500 iki 300 tūkst. eurų arba laisvės atėmimą iki septynerių metų. O už neteisėtą disponavimą šaudmenimis – areštą arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

Po minėtos R.Tamošaičio pozicijos perdavus bylą teismui, jis teigė nesutikęs su siūlyta bauda, nes nebūtų pajėgęs šios sumokėti. Teisiamasis akcentavo, kad atleistas iš tarnybos policijoje, susirado tik tokį darbą, už kurį mokama vos 700 eurų alga „popieriuje“. O ligoninėje dirbanti žmona, su kuria jiedu augina du mažamečius vaikus, gauna tik minimumą.

R.Tamošaičio, teigusio, kad pripažįsta savo kaltę ir nuoširdžiai gailisi, parodymai teisme kėlė prieštaringų minčių. Pavyzdžiui, pasakodamas, kaip paėmė pernykštės gruodžio 10-osios vidurdienį viename Vėtrungės gatvės daugiabutyje iš Ispanijos pilietės 50 eurų, jis tikino sužinojęs, kad ši – užsienietė, tik tada, kai ši rusakalbė po to, kai jis parodė tarnybinį pažymėjimą, pareiškė maniusi, kad Lietuvoje verstis prostitucija nedraudžiama. Ir esą pati jam padavė 50 eurų, kai jis jai paaiškino, kad, pagal Lietuvos įstatymus, jai turėtų būti surašytas protokolas ir skirta 45 eurų bauda.

R.Tamošaitis teisinosi nusprendęs tokiu būdu pasipelnyti dėl sunkios finansinės padėties. O artėjo didžiosios metų šventės. Todėl ir prisiminė kažkada girdėtas kolegų kalbas apie galimą tokį pasipinigavimo būdą.

Prokuroras G.Tamulionis, išnagrinėjus R.Tamošaičio bylą teisme, jau pasiūlė šiam didesnę – 16 tūkst. eurų baudą. Nors ir ši jau buvo trečdaliu sumažinta, nes, atsižvelgus į teisiamojo prisipažinimą, jo bylai buvo pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas. Kartu su šia bausme prokuroras siūlė ir ketveriems metams atimti iš R.Tamošaičio teisę dirbti valstybės tarnyboje.

R.Tamošaičio advokatė Ona Klinavičienė, gynusi jau ne pirmą už kyšininkavimą teisiamą Alytaus apskrities policijos pareigūną, prašė, kad naujajam jos klientui inkriminuojamas kyšininkavimas būtų pripažintas tęstine veika ir jis būtų baudžiamas ne už tris, o už vieną nusikaltimą. Taip pat ji prašė atleisti R.Tamošaitį nuo baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą šovinių laikymą dėl šios nusikalstamos veikos mažareikšmiškumo. Prašė teismo mažesnės baudos ir pats R.Tamošaitis.

Ričardas Tamošaitis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Teisėjo verdiktas

Bylą nagrinėjęs teisėjas Aurelijus Rauckis, apeliuodamas į jos sudėtingumą, rašė nuosprendį daugiau kaip penkias savaites.

Ir šiandien paskelbė, kad pripažįsta R.Tamošaitį padarius visus keturis jam inkriminuotus nusikaltimus.

Tačiau šiam buvusiam policijos pareigūnui, prašiusiam, kaip įmanoma mažesnės baudos, ši skirta tik 10 tūkst. eurų dydžio, t.y. artima minimaliai. O iš šios sumos dar išminusuotas laikas, kurį R.Tamošaitis praleido sulaikytas. Viena tokia diena už grotų yra vertinama 100 eurų. Taigi, galutinė R.Tamošaičiui skirta bausmė – 9 900 eurų bauda.

Tačiau R.Tamošaičiui uždrausta ketverius artimiausius metus dirbti valstybės tarnyboje, ko ir prašė kaltinimą palaikęs prokuroras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija portretas
O apie kitus tylime ? :).bijome ? Baimė žmogaus priešas. Netylėkite panos :)

Teisingumas Lietuvoje?

Teisingumas Lietuvoje? portretas
Čia kaip anekdotas

tures atidirbt dabar

tures atidirbt dabar portretas
tik per kita puse
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių