Po užsitęsusio pragaro – šuns ir jo kaimynų gelbėjimo operacija

  • Teksto dydis:

Ugniagesiai gelbėtojai, šiandien gelbėdami be perstojo kaukiančio ir lojančio šuns įkaitais tapusius vieno Jonavos daugiabučio gyventojus, išpjovė jo šeimininkų durų spyną. Tokį sprendimą priėmė į šio įvykio vietą kviesti ir policijos pareigūnai.

Tai įvyko apie 11 val. viename Lietavos gatvės penkiaaukštyje. Į pagalbą ugniagesius gelbėtojus tradiciškai išsikvietė su situacija nesusitvarkantys Jonavos policijos pareigūnai. Šie teigė, kad jiems žūtbūt reikia patekti į vieną penktojo aukšto butą, nes iš jo nuo praėjusio ketvirtadienio aidi šuns lojimas bei kaukimas. Ir tai jau baigia išvaryti kaimynus iš proto.

Ugniagesiai gelbėtojai išskubėjo į šį iškvietimą autocisterna. Ir sugaišo įvykio vietoje gerą pusvalandį.

Asociatyvi Aliaus Koroliovo nuotr.

Galiausiai jiems atidarius minėto buto duris, vidun kartu su policija įleisti ir gyvūnų globos darbuotojai. Netrukus šiame bute aptikta ir sumaišties kaltininke tapusi mišrūnų veislės kalytė.

Administracine teisena dėl šio įvykio pradėjusi Jonavos policija teigia išsiaiškinusi, kad jos šeimininkas išvykęs į užsienį. Tačiau palikęs savo buto raktus vienai iš kaimynių – kad ši prižiūrėtų jo augintinį.

Pasak policijos kol kas pradėta administracinė teisena tik dėl Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ar ženklinimo bei registravimo reikalavimų pažeidimo, už ką numatyta bauda nuo 30 iki 120 eurų. Panašu, kad sumaištį sukėlusi kalytė galėjo būti neregistruota ir nepaženklinta.

Tačiau Administracinių nusižengimų kodeksas numato ir atsakomybę už žiaurų elgesį su gyvūnu ar jo kankinimą. Už tai gresia gresia bauda nuo 100 iki 2 tūkst. eurų. O konstatavus tai pakartotinai – jau baudą nuo 2 iki 4 tūkst. Tačiau, jeigu dėl tokio elgesio su gyvūnu jam gresia žūtis ar suluošinimas, – ir baudą nuo 900 iki 3200 eurų. O konstatavus tai pakartotinai – baudą nuo 2200 iki 6 tūkst. eurų.

Ir visais minėtais atvejais privaloma gyvūno konfiskacija.

Tačiau, panašu, kad šiuo atveju kalytės, atsidūrusios pas gyvūnų globėjus, šeimininkui, kurio atžvilgiu pradėta administracinė teisena, tokios griežtos sankcijos negresia. Nes jis pasirūpino augintinės priežiūra, šiai išvykus. Tik panašu, kad jį pavedė tam pasirinktas asmuo, taip pat galėjęs turėti tai pateisinančių priežasčių.

Pasak Jonavos policijos, tokios šuns ir jo įkaitais tapusių kaimynų gelbėjimo operacijos jų valdose – ne dažnos. Tačiau Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė teigė, kad tokių atvejų vis pasitaiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių