Netikėta incidento „Rimi“ atomazga: kaltininkas liks nenubaustas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Skutimosi peiliuką į melioną "Rimi" parduotuvėje įsmeigė mažametis. Tai paaiškėjo po mėnesį trukusių nukentėjusios kaunietės pastangų ir akylos policijos tyrėjos darbo.

Pasirodė kraujas

Incidentas A.Juozapavičiaus pr. 11 esančiame prekybos centre "Rimi" įvyko gegužės 4 d., apie 18 val. Rinkdamasi vaisius Lina (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) staiga pasruvo kraujais.

"Apsipirkdama įsipjoviau pirštą skutimosi peiliuko ašmenimis, kurie styrojo melione. Pastarasis buvo vaisių skyriuje prie kitų tos rūšies vaisių. Imdama vieną jų, kliudžiau ašmenis, kurie buvo kitame vaisiuje", – pasakojo pašnekovė.

 

 

Iš pradžių Lina net nesuprato, kas tapo tekančio kraujo priežastimi. Pirma mintis – šioje vietoje buvusi vaisių dėžė.

"Galvojau, kad kliudžiau dėžės kraštą, tačiau atidžiau pažiūrėjusi pamačiau ašmenis vaisiuje. Prasidėjo kraujavimas iš kairės rankos rodomojo piršto", – įvykį prisiminė moteris, kuri iškart kreipėsi į parduotuvės administraciją.

Žaizda nebuvo labai didelė, ją nukentėjusioji dezinfekavo parduotuvės darbuotojų atneštomis priemonėmis.

"Darbuotojai pasiūlė iškviesti greitąją pagalbą, bet pati paskambinau bendruoju pagalbos telefonu. Buvau informuota, kad svarbiausia – dezinfekavimas ir skiepai nuo stabligės. Nusprendžiau savo automobiliu nuvykti į gydymo įstaigą, todėl greitosios pagalbos atsisakiau. Darbuotoja minėtą melioną pasiėmė ir išsinešė į tarnybines patalpas", – pasakojo Lina.

 

 

Vaizdo įrašo neparodė

Kaip parduotuvės lentynoje esančiame vaisiuje atsidūrė aštrus skutimosi peiliukas?

"Paprašiau prekybos centro atstovų atsakyti, iš kur atsirado šis peiliukas melione. Darbuotojos paklausiau, ar būtų galima atsukti vaizdo stebėjimo kameras, esančias parduotuvėje. Ji patikino, kad to padaryti negalinti be vadovo leidimo. Leidimas  nebuvo duotas", – prisiminė pašnekovė.

Tuomet ji nusprendė parašyti pretenziją, kad faktas apie nelaimę būtų patvirtintas. Tačiau darbuotoja dar bandė sakyti, kad paties veiksmo nematė.

Prekybos centro administracija kaunietei atsisakė parodyti vaizdo įrašus, Lina parašė pretenziją ir ją čia pat paliko.

Po šio incidento "Rimi" atstovai teigė patikrinę visus prekybos centre esančius vaisius, daugiau panašių dalykų nerado.

Padėjo viešumas

Po to, kai apie šį incidentą paskelbė portalas kaunodiena.lt, tyrimą pradėjo Kauno policija. Gegužės 8 d. "Rimi" buvo išsiųstas prašymas pateikti vaizdo stebėjimo kamerų įrašą.

Nukentėjusioji, praėjus dešimčiai dienų po incidento, portalui pasakojo, kad paskirta tyrėja ne kartą pakartotinai prašė atsiųsti šiuos įrašus, tačiau parduotuvės atstovai vis rasdavo pasiteisinimą to nepadaryti.

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Justina Kazragytė patvirtino, kad tik gegužės 14 d. vaizdo kamerų įrašai buvo perduoti teisėsaugai.

Tuomet prekybos centro "Rimi" viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė "Kauno dienai" aiškino, kad vaizdo įrašą peržiūrėję parduotuvės apsaugos darbuotojai esą nieko įtartino nepastebėjo, o pareigūnams pateikė 1,5 paros trukmės įrašą, kuris apima laikotarpį nuo meliono patekimo į salę iki nelaimingo atsitikimo.

Apsipirkdama įsipjoviau pirštą skutimosi peiliuko ašmenimis, kurie styrojo meliono vaisiuje.

Formalus požiūris

Į teisėsaugos rankas patekęs vaizdo stebėjimo įrašas buvo peržiūrėtas, tikslinamos kitos įvykio aplinkybės. Gegužės 23 d. nukentėjusioji gavo spendimą, kuriame konstatuota, kad duomenų, leidžiančių nustatyti įvykio laiką ar asmenį, galėjusį į melioną įdėti skutimosi peiliuką, nepastebėta. Dėl šios priežasties buvo nutarta atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Moters advokato padėjėjo Vykinto Gutausko duomenimis, taip pat buvo traktuojama, kad Lina prekybos centre esą pati elgėsi nepakankamai atsargiai. Išvadose minima ir tai, kad nebuvo nustatyta, jog šį veiksmą kažkas padarė tyčia.

Kadangi šį nutarimą nukentėjusioji galėjo skųsti, buvo pasinaudota šia teise.

Apsivertė aukštyn kojom

Gegužės 29 d. prokurorės Ritos Mikalauskienės sprendimu ikiteisminio tyrimo veiksmai buvo atnaujinti.

Vykdant tolesnę nelaimės aplinkybių tikslinimą, paskirtoji tyrėja pati vyko į prekybos centrą pakartotinai peržiūrėti vaizdo kamerų įrašus. Po šios peržiūros netikėtai paaiškėjo ir nemalonaus incidento kaltininkas.

"Mūsų darbuotojai taip pat ne kartą peržiūrėjo filmuotą medžiagą, tikėdamiesi išsiaiškinti šį įvykį, tačiau prekybos centrų apsaugos darbuotojai nesispecializuoja tiriant tokius įvykius, todėl ir kreipėmės į tos srities ekspertus – policiją. Vykstant tyrimui į parduotuvę atvykusi policijos tyrėja kartu su mūsų apsaugos darbuotoju peržiūrėjo papildomą filmuotą medžiagą, tuomet ir buvo pastebėta, kad peiliuką į melioną galbūt įdėjo mažametis", – paklausta, ar nuo pat pradžių nebuvo žinoma apie nelaminės kaltininką, bandė aiškinti "Rimi" atstovė.

Prieš porą savaičių galutinai paaiškėjo, kad skutimosi peiliuką į melioną įsmeigė parduotuvėje su mama buvęs devynmetis. Dėl kaltininko amžiaus tolesni ikiteisminio tyrimo veiksmai buvo nutraukti.

Pasak V.Gutausko, šio nutarimo skųsti antrą kartą nebėra prasmės, kadangi prieš mažametį vaiką ikiteisminis tyrimas negali būti pradėtas.

Pasiteiravus, ar bus kreiptasi į suinteresuotus asmenis dėl patirtos žalos, advokato padėjėjas sakė, kad kol kas nenuspręsta.

"Dėl tolesnių veiksmų spręs mūsų klientė. Ji, be abejo, patyrė tiek turtinę, tiek neturtinę žalą", – sakė jis.

Nors vaikas už šią nelaimę atsakyti negali, nuobauda gali grėsti jo tėvams. Pastarieji gali sulaukti administracinio nusižengimo protokolo už vaiko nepriežiūrą.

Iš kur atsirado peiliukas?

"Kauno dienos" žiniomis, pakartotinai peržiūrint vaizdo įrašus, pastebėtas vaikas į prekybos centrą buvo atėjęs su mama. Jiems vaikščiojant, mažametis viename skyriuje rado skutimosi peiliuką.

"Mūsų turima vaizdo medžiaga leidžia teigti, kad vaikas peiliuką paėmė būtent iš parduotuvės lentynos, kur buvo padėti parduodami peiliukai, o ne nuo grindų", – tikino "Rimi" atstovė.

Mūsų turima vaizdo medžiaga leidžia teigti, kad vaikas peiliuką paėmė būtent iš parduotuvės lentynos, kur buvo padėti parduodami peiliukai.

Tuomet su peiliuku rankoje buvo nueita iki vaisių skyriaus. Čia jis ir buvo įsmeigtas į melioną. Kaip šių veiksmų nepastebėjo su mažamečiu buvusi mama, galima tik spėlioti.

"Imamės visų įmanomų saugumo priemonių, užtikrinant saugumą mūsų parduotuvėse, kad tokie atvejai nepasikartotų", – žadėjo G.Buivydienė.

Keistas atsiprašymas

"Rimi" atstovė G.Buivydienė patikino, kad prekybos centro teisininkai susisiekė su Lina ir prižadėjo, kad bet kuriuo atveju žala jai bus atlyginta.

Vis dėlto nukentėjusiąją šiek tiek nustebino iš prekybos centro atstovų gauto laiško turinys. Pasak Linos, teisininkės pasirašytame laiške jos dar kartą atsiprašyta, tačiau vaisių rinkinio pasiūlymas kaunietei pasirodė, švelniai tariant, sarkastiškas.

"Į vaisius dar ilgai negalėsiu žiūrėti, todėl šio pasiūlymo atsisakiau", – teigė nukentėjusioji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pranas

Pranas portretas
Lietuva baigiama nustekenti ir paversti i rusijos kolonija ...lieka mazas skirtumas ....kalba ir visi dar sneka lietuviskai.

Už nepilnamečius turi atsakyti tėvai

Už nepilnamečius turi atsakyti tėvai portretas
Jeigu devynmečio vaiko psichika ne pagal jo metus,tai tėvai,šiuo atveju motina,turi ypatingai prižiūrėti.O dabar vaikas ,neprižiūrimas jos gana netrumpą laiką,veikė,ką norėjo.Ko gero,tas vaikis ne tokių dalykų yra prikrėtęs ,ir ne tik parduotuvėje.Bausti tėvus už nepriežiūra-BŪTINA.

Joooo......

Joooo...... portretas
kaltu nera , visi nepilnameciai , parduotuves gangsteriai galus slepia , ranka supjaustyta --kaltu nera supista litchujanija[ anot selo]
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių