Milžiniškas gaisras Petrašiūnuose – ir policijos akiratyje

  • Teksto dydis:

Penktadienį Kaune, Petrašiūnuose, kilo didžiulis gaisras – užsiliepsnojo metalo laužo krūva automobilius ardančioje įmonėje. Aštrus degėsių kvapas buvo jaučiamas didelėje Kauno dalyje. Gaisro poveikį aplinkai tiria kartu su ugniagesiais į įvykio vietą atskubėję aplinkosaugininkai, o aplinkybes – policijos pareigūnai.

Didžiulis gaisras Petrašiūnų R. Kalantos g. įsiplieskė penktadienį priešpiet. Kaip jau rašyta, degė maždaug 15 metrų aukščio ir 40 kvadratinių metrų ploto metalo laužo krūva. Dalis miesto netrukus paskendo tirštuose juoduose dūmuose, o aštrus degėsių kvapas jautėsi ir tolimesniuose miesto vietose.

Įvykio vietoje dirbo gausios ugniagesių pajėgos – šešios ugniagesių autocisternos, vienas autokopėčių ir štabo automobilis. Užsiliepsnojusią metalo laužo ir automobilių dalių krūvą bendrovės „Baltic Metal“ teritorijoje ugniagesiai gelbėtojai užgesino per tris valandas. Tačiau ir toliau dar kurį laiką vyko baigiamieji darbai: buvo perkasama tai, kas degė, bei vėsinama vandeniu, kad ugnis vėl neįsipliekstų.

Į įvykio vietą atskubėjo ir aplinkosaugininkai, tačiau jiems teko laukti, kol savo darbą baigs ugniagesiai, tada, kaip teigta, bus atliekami kietųjų dalelių, anglies monoksido, azoto oksidų ir kt. tyrimai. 

Aplinkos apsaugos agentūros atstovai portalui kauno.diena.lt teigė, kad į gaisro vietą buvo nuvykę ir jų specialistai, kurie pastatė įrangą, fiksuojančią oro taršą.

Šeštadienį pasirodė informacija, kad šis didžiulis gaisras atsidūrė ir Kauno policijos akiratyje.

„Surinkta medžiaga pagal Baudžiamąją straipsnį – dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo visuotinai pavojingu būdu“, – rašoma Kauno policijos paros įvykių suvestinėje. Už šią nusikalstamą veiką gresia bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.


Vietiniai skundėsi kaimynyste

Primename, kad bendrovė „Baltic Metal“ internete skelbiasi superkanti metalo laužą iš įmonių bei fizinių asmenų. O taip pat – naudotus švino akumuliatorius bei eksploatuoti netinkančias transporto priemones.

Gaisro dieną nurodytais bendrovės telefonais atsiliepę asmenys portalui kauno.diena.lt teigė arba neturintys laiko kalbėti, arba nėra įgalioti bendrauti su žiniasklaida, o direktoriaus esą nėra.

Portalo duomenimis, minėtos bendrovės veikla dar prieš porą mėnesių skundėsi vietiniai gyventojai. Ne tik dėl jos keliamo triukšmo, bet ir, kaip įtarta, savavališko aikštelės pasididinimo, neatlikus poveikio aplinkai tyrimo.

Aplinkos apsaugos departamentas patikslino, kad gavus skundą, sausio-kovo mėnesiais buvo atliktas neplaninis bendrovės „Baltic Metal“ patikrinimas. Už nustatytą taršos leidimo sąlygų neatitinkantį atliekų sandėliavimo zonos plotą bendrovei skirtas įspėjimas, o jos atstovui, atsakingam už šių sąlygų laikymąsi, – 300 eurų bauda, kurią jis sumokėjo. Tuo pačiu buvo nurodyta užtikrinti tinkamą atliekų laikymą sandėliavimo zonose. Ir nustatyti pažeidimai buvo pašalinti.

Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, peržiūrėjusi savo duomenų bazes, konstatavo, kad adresu R. Kalantos g. 49 per pastaruosius keturiolika metų buvo kilę net šešiolika gaisrų. Tačiau didžioji dauguma jų susiję su šiuo adresu veikusiomis kitomis įmonėmis. Bendrovė „Baltic Metal“ minima tik informacijoje apie 2012-ųjų vasario gaisrą šios bendrovės pastate, kai dėl priešgaisrinės saugos reikalavimų pažeidimo atliekant suvirinimo darbus degė bitumas metaliniame lovyje, ir 2013-ųjų liepos gaisrą, kilusį dėl neatsargaus žmonių elgesio, kuomet apdegė du ardomų automobilių kėbulai.

Skaitytojo vaizdo medžiaga

Užterštas vanduo iš gaisravietės galėjo tekėti į Nemuną

Tačiau Penktadienį problemos vien gaisru nesibaigė. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Kauno valdybos duomenimis, penktadienį apie 15 val. sulaukta pranešimo, jog iš lietaus išleistuvo Kombinato gatvėje bėga užterštas vanduo. Įtarta, kad jis teka iš gaisravietės R. Kalantos gatvėje.

Atvykę ugniagesiai gelbėtojai aptiko, kad vanduo su naftos produktų teršalais teka į Nemuną.

Pastatytos penkios boninės užtvaros prie išleistuvo ir ant vandens paviršiaus esančios naftos dėmės nupurkštos naftos produktų skaidikliu.

Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Mokslininkų perspėjimai

Kauno technologijos universiteto Aplinkosaugos technologijos katedros mokslininkai perspėja, kad plastiko, tepalų, gumos degimo dūmai yra itin pavojingi sveikatai.

Pasak katedros vedėjos docentės Violetos Kaunelienės, juose gausų kietųjų dalelių, suodžių, kvėpavimo takus dirginančių, vėžį bei kitas ligas sukeliančių cheminių medžiagų. Šiuo metu Kaune pučia vidutinio stiprumo (maždaug 5 m/s) pietų, pietryčių krypčių vėjas, tad dūmai nešami link Dainavos mikrorajono.

Iki kol bus nuslopintas gaisras Petrašiūnų, Dainavos mikrorajonų gyventojams mokslininkai pataria nebūti lauke bei laikyti namų langus uždarytus. Šiuo metu gan dažni lietūs situaciją gerina išplaudami teršalus iš miesto oro.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento specialistų rekomendacijos padidėjusio oro užterštumo sąlygomis:

cheminės medžiagos yra itin skvarbios ir stipriai dirgina kvėpavimo takus, akių gleivinę, odą, todėl būtina, kad šios kūno dalys būtų apsaugotos;

likę namuose neatidarinėkite orlaidžių, langų ir durų; važiuojant autotransporto priemonėmis sandariai uždarykite langus;

vertinkite savo sveikatos būklę, pasijutę prastai (atsiradus simptomams) nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Teršalų ūmaus poveikio simptomai: akių, nosies ir gerklės dirginimas, dusulys, kosulys, susilpnėjusi plaučių funkcija (ypač sergantiems lėtine obstrukcine plaučių liga), padidėjęs kvėpavimo takų imlumas kvėpavimo takų infekcijoms (ypač vaikų), paūmėjusios kvėpavimo takų alerginės uždegiminės reakcijos.

Oro kokybės tyrimų duomenys skelbiami Aplinkos apsaugos agentūros interneto svetainėje, informacija atnaujinama kiekvieną darbo dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valdzios primesta prievole

valdzios primesta prievole portretas
zmonems ir imonems sudaryt suratis su siuksliu mafija yra... mokesciai renkami...gyventojai privalomai vakcinuojami ekologiskais spekuliantu politikos produktais ....kainos ziaurios a pasiskust uz nekokybiskas privalomas paslaugas negali....gyventojas turi moket uz ora uz vandeni uz parkinga moket uz savo resursus uz ateiti....a aplink smarve triuksmas...toksiskos srutos plaukia...i nieko baisaus tame valdininkai nemato...nu baisu baisu smirda...a nieko tame blogo nes imones savininkas simboline bauda i gera atkata susimokejo...

zalioji mafija rankomis trina

zalioji mafija rankomis trina portretas
ble...daba iki soties prisibausim....

jj

jj portretas
paprastas gaisras . tik zurnalistai neturi ka rasyt
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių