Kauno stadiono byla: „Versina“ svarsto, ar skųsti sprendimą dėl 1 mln. eurų užstato

  • Teksto dydis:

Vilniaus bendrovė „Versina“ žada kitą savaitę apsispręsti, ar skųsti teismo sprendimą, įpareigojantį ją sumokėti daugiau kaip milijono eurų užstatą byloje dėl Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos.

Ši įmonė apskundė konkurso rezultatus ir pasiekė teisme, kad būtų užkirstas kelias pradėti statybos darbus konkurso laimėjusiai Turkijos bendrovei.

„Sprendimą dėl teismo nutarties galimo apskundimo priimsime kitą savaitę“, – BNS atsiųstame atsakyme teigė „Versinos“ direktorius Vytautas Banys.

Lietuvos apeliacinis teismas liepos pradžioje tenkino „Versinos“ prašymą ir pritaikė laikinąsias apsaugos priemones.

Tačiau šį trečiadienį Kauno apygardos teismas paskelbė, kad bendrovei „Versina“ per penkias dienas nesumokėjus nuostolių užtikrinimui skirtų 1,1 mln. eurų, arba nepateikus banko garantijos, taikytos laikinosios apsaugos priemonės bus panaikintos.

„Teismo vertinimu, yra pagrindas sutikti ir su atsakovės (Kauno miesto savivaldybės administracijos – BNS) argumentais, jog dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo atsakovės patirtų nuostolių atlyginimas šiuo atveju gali būti apsunkintas. (...) Teismas daro išvadą, kad nagrinėjamu atveju yra pagrindas pareikalauti galimų atsakovės nuostolių dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo atlyginimo užtikrinimo“, – rašoma teismo nutartyje.

Kauno savivaldybės teigimu, „Versinai“ neįvykdžius įpareigojimo dėl užstato, realūs stadiono rekonstrukcijos darbai galės prasidėti nedelsiant.

„Kiekviena pradelsta diena neša nuostolius ne tik miestui, ar konkursą laimėjusiai bendrovei (bendrovė „Kayi Insaat Sanayi ve Ticaret“ – BNS), bet ir visai Lietuvai. (...) Teismui nusprendus, jog esame teisūs, bendrovė „Versina“ privalės atlyginti patirtus nuostolius“, – pranešime teigė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Pasak jo, per metus išlaikyti stadioną miestui kainuoja apie 800 tūkst. eurų. Gaunamos pajamos iš stadiono veiklos nepadengia išlaikymo kaštų. Mažiausią kainą pasiūliusi ir konkursą laimėjusi bendrovė taip pat negali pradėti suplanuotų darbų ir kiekviena diena atneša nuostolių.

Kiekviena pradelsta diena neša nuostolius ne tik miestui, ar konkursą laimėjusiai bendrovei, bet ir visai Lietuvai.

Savivaldybės administracija į Kauno apygardos teismą kreipėsi prašydama įpareigoti „Versiną“ pateikti daugiau kaip 9 mln. eurų dydžio nuostolių atlyginimo užtikrinimą.

„Versina“ teisme siekia, kad būtų panaikintas Kauno miesto savivaldybės sprendimas konkurso laimėtoja paskelbti Turkijos kompaniją „Kayi Insaat Sanayi ve Ticaret“ ir nurodyta iš naujo vertinti konkurso dalyvių pasiūlymus. Šias pretenzijas Kauno apygardos teismas dar nagrinės.

Kauno miesto savivaldybė birželio viduryje su „Kayi Insaat Sanayi ve Ticaret“ pasirašė 46 mln. eurų vertės rekonstrukcijos sutartį. Stadiono rekonstrukciją savivaldybė planavo pradėti liepą, o baigti per 20 mėnesių.

Kauno savivaldybė pabrėžia, kad stadioną Turkijos įmonė rekonstruos už mažiausią jos pasiūlytą kainą – 34,95 mln. eurų, o 46 mln. eurų suma yra „teorinė“– viešųjų pirkimų procedūros numatančios būtinybę į sutartį įtraukti išlaidas galimiems papildomiems neplanuotiems darbams.

Iš viso konkurse dalyvavo aštuoni tiekėjai. Bendrovės „Versina“ ir „KRS“ darbus siūlė atlikti už 35,5 mln. eurų.

Įmonių „Eikos statyba“ ir „Eika“, „YIT Kausta“, „Mitnija“ nenurodomos vertės pasiūlymai atmesti dėl per didelių kainų, o bendrovių „Autokausta“, „Kauno tiltai“ ir „Fima“, „Hidrostatyba“, „Šilutės automobilių keliai“ ir „HSC Baltic“, „LitCon“ ir „Dzūkijos statyba“ pasiūlymai atmesti, nes jie neatitiko reikalavimų.

Stadiono rekonstrukciją bandė sustabdyti ir Vilniaus statybų bendrovė „LitCon“, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas birželį atmetė jos skundą dėl laikinųjų apsaugos priemonių.

Birželį Kauno apygardos teismas taip pat atmetė „LitCon“ ieškinį, kuriuo siekiama, kad būtų panaikinti sprendimai, susiję su įmonės pasiūlymo atmetimu. Žiniasklaidai bendrovė teigė sprendimą planuojanti skųsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žalą atlyginti ir savivaldybei

žalą atlyginti ir savivaldybei portretas
jei ieškinys pagrįstas, tegul savivaldybės klierkai su meru atlygina žalą

asa

asa portretas
"Versina" šaraškininkų kontora, pilnas internetas apie jų "verslą": pachaltūrinau ir dingau

Edmundas Tulcevičius

Edmundas Tulcevičius portretas
Ne milijoną , o dešimt milijonų uždėti tai firmai , kad daugiau nekištų savo nosies į Kauną.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių