Kauno mečetės langus išdaužę vandalai – nustatyti

  • Teksto dydis:

Nustatyti trys jaunuoliai, įtariami išdaužę Kaune esančios mečetės langus, trečiadienį pranešė Kauno apskrities policija.

Lapkričio 17 dieną į Totorių gatvėje esančią mečetę mestas akmuo ir trinkelė bei išdaužti maldos namų administracinių patalpų langų stiklai.

„Du vitražiniai langai yra sudaužyti, sugadintas dar kartą Lietuvos Respublikos istorinis paveldas. Nuo pirmojo vandalizmo praėjo mažiau nei du mėnesiai, institucijos toliau pasyviai dirba ir nepadeda apsaugoti unikalų statinį Lietuvoje. Raginame Lietuvos institucijas kuo greičiau ir objektyviau spręsti šį klausimą“, – iškart po įvykio buvo skelbta „Islamas visiems“ feisbuko puslapyje.

Padaryta žala

Portalas kauno.diena.lt paprašė patikslinti, kokią žalą vandalai padarė Kauno mečetei. Paaiškėjo, kad dužo vos prieš kelis metus restauruoti vitražai, kurių vertė – 1,5 tūkst. eurų. Suveikus signalizacijai, vandalai spruko.

„Yra išdaužti dviejų langų vitražai. Pats vitražas buvo restauruotas 2017-ais metais spalio mėn, jis tuo metu bendruomenei kainavo apie 1500 eurų. Į mečetės vidų nebuvo bandyta įsilaužti, nes sudaužius langus, suveikė signalizacija. Chuliganai išsigando ir pabėgo link Trakų gatvės“, – atsakė Kauno miesto musulmonų religinės bendruomenės sekretorė Nelli Mažitova.

Anot jos, toks vandalų veiksmas nelaikomas nukreiptas prieš religinę bendruomenę, tačiau nėra visiškai ramu, mat Kauno mečetė užkliūva nebe pirmą kartą.

„Kad tai jau ne pirmas kartas, tai kelia nerimą ir nejaukumo jausmą. Rugsėjo pradžioje buvo sugadinti septyni teritorijoje esantys dekoratyviniai šviestuvai, pavogta dekoratyvinė skalda aplink mečetę. Tąkart patirtas nuostolis buvo apie 7 tūkst. eurų, tyrimas iki šiol vyksta. Bendruomenė nėra sulaukusi jokių islamofobinių grasinimų ar pykčio protrūkio, bet neatmetame galimybės, kad tokie pabandymai gali kartotis, jei policija nepagaus nusikaltėlius ir nenubaus“, – pridūrė musulmonų bendruomenės atstovė.

Įtariamieji – nustatyti

Policija po šio įvykio kreipėsi į visuomenę pagalbos padėti identifikuoti asmenis, kurie buvo užfiksuoti vaizdo medžiagoje.

Trečiadienį policija pranešė, jog patikrinus surinktus duomenis pareigūnai nustatė jaunuolius, įtariama, įvykdžiusius šią nusikalstamą veiką.

Kauno policijos atstovės Justinos Kazragytės teigimu, nustatyti trys įtariamieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neli Mažitova?

Neli Mažitova? portretas
O čia ne to pačio vatinio sociapato Roberto Mažitovo ("Kantas") giminaitė?

BAISU...

BAISU... portretas
Lauzk medi-kol jaunas.Yra tokia lietuviu patarle.

Vile

Vile portretas
Idomu,kaip jie bus nubausti,ar is viso bus nubausti? Visokios lengvinancios aplinkybes kartais pakisa koja teisingumui. Nubausti taip,kad daugiau nenoreti gadinti svetimo turto. Negaliu pakesti vandalu, kurie viska niokoja savo kelyje,o patys nieko negamina. Tokiems oi kaip praverstu isperimas viesai kokioj aiksteje, kaip senoves laikais. Cia zmones stengiasi grazinti savo aplinka,o tokie viska dergia. Nukapoti pirstus tokiems sikniams.,
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių