Kamuolinių byloje – jau per 60 įtariamųjų

Nors Kauno gatvėse vėl pasirodė pernai per plačiai nuskambėjusią policijos operaciją sulaikyti kamuoliniai, teisėsaugininkai tikina, kad šiemet ši byla turėtų būti perduota teismui ir su trigubai daugiau įtariamųjų, negu jų buvo tada sulaikyta.

Paaukštintos pareigos

Pernai balandžio 17-ąją surengta operacija vadinama viena sėkmingiausių kare su Kauno gaujomis. Joje dalyvavo keli šimtai pareigūnų, kurie ankstų rytą vienu metu sulaikė devyniolika kamuolinių.

Po jos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas pareiškė, kad dėl šios vienos pavojingiausių gaujų, žinomų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, išskaidymo sulaukta padėkų iš Europolo ir kitų kolegų.

"Iš esmės sulaikėme visą branduolį", – apie dvejus metus trukusios kriminalinės žvalgybos, kurią atliko geriausi Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) tyrėjai ir analitikai, finalą tada žiniasklaidai pasakojo jo viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis. Už poros mėnesių jo pareigos buvo paaukštintos ir jis trejų metų kadencijai paskirtas Lietuvos policijos specialiuoju atašė Nyderlanduose ir Europos policijos biure.

Už grotų liko branduolys

Vilniaus miesto apylinkės teismas tada leido suimti 18 iš 19-os sulaikytųjų. Daugumą – maksimaliam trijų mėnesių terminui.

Tik dėl vieno iš sulaikytųjų suėmimo tada į teismą nesikreipta. Kodėl, ikiteisminiam tyrimui vadovaujantys Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai tada nekomentavo. Kaip nelinkę ir šiandien komentuoti "Kauno dienos" turimos informacijos, kad jau pirmosiomis dienomis po suėmimo bendradarbiauti su teisėsauga sutiko dar keli kamuoliniai.

Šiandien už grotų yra likę tik virš dešimt jų. Anot teisėsaugininkų, patys pagrindiniai ir dar keli asmenys. Tarp jų – ir vadovavimu šiam ginkluotam nusikalstamam susivienijimui įtariamas Giedrius Janonis, pravarde Kamuolys. Be susivienijimui inkriminuojamų įvairių sveikatos sutrikdymų, jis dar kaltinamas ir kvaišalų kontrabanda į Norvegiją.

G. Janonis/ Tomo Raginos nuotr.

Įtarimai šioje byloje, apimančioje apie 20 metų trukusį kamuolinių siautėjimą, jau pareikšti per 60 asmenų. Tačiau ne visi jie siejami su šia ginkluota nusikalstama gauja.

Išsigando Strasbūro?

Nors garsiausios pastarojo meto Kauno gaujų – ir Daktarų, ir Agurkinių bylos, kaip paaiškėjo per teisminius jų nagrinėjimus, grindžiamos jų narių, sutikusių bendradarbiauti su teisėsauga, parodymais, pareigūnai linkę įrodinėti, kad kamuolinių atveju buvo ne taip.

Ir esą daugumos pastarųjų paleidimas į laisvę, skiriant švelnesnes už suėmimą kardomąsias priemones, labiau susiję su jų už grotų jau praleistu laiku arba vaidmeniu kamuoliniams inkriminuojamuose nusikaltimuose.

Neatmetama prielaida, kad įvairių kalbų sukėlęs kardomųjų priemonių švelninimas kai kuriems kamuoliniams susijęs ir su prieš mėnesį iš Strasbūro gauta pamoka. Kaip jau rašyta, Europos Žmogaus Teisų Teismas keturiems Agurkinių nusikalstamo susivienijimo lyderiams už pernelyg ilgą suėmimą iki nuosprendžio priteisė po 6,6 tūkst. eurų, nors šie reikalavo po 40 tūkst.

"Kadangi mus spaudžia laikas, šiuo metu tyrimas vyksta labai intensyviai. Ir tikrai šiais metais mes jau šią išskirtinės apimties bylą bandysime baigti", – "Kauno dienai" teigė su kamuolinių nusikalstamos veikos tyrimu susiję teisėsaugininkai.

Tuo jie buvo linkę motyvuoti ir savo nenorą atskleisti daugiau informacijos būtent šioje tyrimo stadijoje. Pavyzdžiui, atsakyti į klausimą, ar tarp kamuoliniams inkriminuojamų sveikatos sutrikdymų yra rezonansinių.

Gresia griežtos bausmės

Kaip jau rašyta, visiems suimtiesiems po, anot teisėsaugininkų, pernai balandžio 17-ąją kamuoliniams suduoto mirtino smūgio buvo pareikšti įtarimai dalyvavus ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikloje.

Už tai gresia laisvės atėmimas nuo šešerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos. O tokio susivienijimo organizatoriams ir vadovams – nuo dešimties iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Rengdamasis kamuolinių sulaikymo operacijai, per kurią realizuota apie dvejus metus rinkta informacija, LKPB bendradarbiavo ne tik su Nyderlandų Karalystės ir Europolo pareigūnais, bet ir kitais partneriais iš ES šalių.

O pačios operacijos metu Lietuvoje buvo įkurtas koordinacinis centras, kuriame su LKPB pareigūnais darbavosi ir Europolo analitikai-ekspertai. Pagalbon buvo pasitelktas ir Europolo mobilus duomenų keitimosi ir analizės centras, padėjęs užtikrinti greitą apsikeitimą informacija su užsienio partneriais bei atlikti duomenų analizę ir patikrinimus Europolo duomenų bazėse.

Milijoninio turto mįslė

Vien pernykštės balandžio 17-osios rytą, sulaikant kamuolinių branduolį, buvo atlikta per šimtas kratų.

Jų metu rasta daug ginklų – automatinių ir pusiau automatinių. Taip pat apribota įtariamųjų teisė disponuoti milijoninės vertės turtu: automobiliais "Tesla", "Porshe", "Mercedes". Kaip tada teigta, operacija iš Kauno išsiplėtė į penkias apskritis. Ir įtariamieji privalės pasiaiškinti dėl piniginių lėšų, už kurias buvo įgytas šis turtas, kilmės.

Anot teisėsaugininkų, jų turto, pajamų ir išlaidų analizė parodė, kad disponuojamo turto kilmė yra neaiški. Įtariama, kad iš sunkių nusikaltimų gauta turtinė nauda buvo legalizuota pasitelkiant įvairius maskavimo būdus, schemas ir pinigų plovimo operacijas, į kuriuos buvo įtrauktas ne tik artimųjų ratas, bet ir tam tikri juridiniai vienetai.

Be to, anot LKPB pareigūnų, kamuoliniai puikiai išmanė tam tikrą jų taikomą taktiką ir bandė, naudodamiesi tam tikromis technologijomis, įrenginiais ir programėlėmis, užsimaskuoti, kad nebūtų susekti. O jų nusikalstama veika buvo organizuojama ir vykdoma per kelias valstybes. Dėl to, nors apie tai ir žinota, anksčiau paversti to įrodymais ir išskaidyti šią grupuotę nepavyko.

Kuriam teismui bus perduota kamuolinių byla, dar neaišku. Daktarų ir Agurkinių nusikalstamų susivienijimų nusikaltimus buvo patikėta narplioti Klaipėdos apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irena

Irena portretas
Uzkniso tie banditai, kiek ju dar prisiveis, tokia maza ra Lietuvele, o tu isgamu daugeja, sudyti prie sienos isrikiuoti ir serijos automatu as pati dar prisideciau susaudant, kiek gali gazdint normalius zmones

Idomu

Idomu portretas
Pavardes paskelbkit

Humoras

Humoras portretas
Cia spektaklis vyksta, 300 zmoniu 18 metu reketuoja verslininkus, plasia, vage, platina narkotikus, namai dygsta kaip baravykai, su posche vazineja ir niekas nieko nemato 18 metu? Tai kur ta policija, kur mokesciu inspekcija? paprasta vagi is zemes iskasa, o cia 300 zmoniu 18 metu kaune daro ka nori
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių