Kai daug auklių, vaikas – be galvos: Gestapas vėl suimtas, tačiau trumpiau nei prašė prokuroras

Kauno apylinkės teismas, į kurį trečiadienį kreiptasi dėl 43-ejų Pauliaus Navicko, sulaikyto vėlų pirmadienio vakarą po įžūlaus apiplėšimo Savanorių prospekte panaudojus peilį, suėmimo trims mėnesiams, prokuroro prašymą tenkino tik iš dalies, izoliuodama šį kaunietį, pravardę Gestapas, nuo visuomenės dviem mėnesiams. Remiantis ikiteisminiais tyrimais, pradėtais P. Navicko atžvilgiu nuo šių metų sausio, kai jis buvo išleistas iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės gydytis ambulatoriškai, Gestapo daromi nusikaltimai – vis įžūlesni. O prieš 30 metų P. Navickas, būdamas keturiolikos, pagrobė ant Milikonių kalno aštuonmetę iš Šilainių, ją išžagino ir nužudė, numesdamas nuo Varnių tilto į Nerį.

Viskas pagal įstatymo raidę?

Po šio Lietuvą sukrėtusio nusikaltimo P. Navickas, turėjęs Gestapo pravardę dar iki tol – dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, buvo pripažintas nepakaltinamu. Jam buvo skirtas priverstinis gydymas griežto stebėjimo sąlygomis Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Tačiau, remiantis įstatymais, reglamentuojančiais priverstinį tokių asmenų gydymą, kas pusę metų Rokiškio psichiatrijos ligoninės specialistai turi kreiptis į teismą dėl tokių ligonių stebėjimo ir gydymo sąlygų, jeigu jie dar nepasveiko, pratęsimo arba pakeitimo, jeigu gydymo rezultatai – akivaizdūs.

Buvo po kurio laiko skirtas tik ambulatorinis gydymas ir P. Navickui. Tačiau pernai kovą po Kauno poliklinikos Kalniečių padalinio kreipimosi į Kauno apylinkės teismą dėl ambulatorinio stebėjimo ir gydymo P. Navickui pakeitimo į stacionarų, šį teikimą nagrinėjusi teisėja Jolanta Ramonienė jį tenkino. O pernai, rugsėjo pabaigoje, Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmai patenkino ir Rokiškio psichiatrijos ligoninės teikimą dėl stacionaraus stebėjimo ir gydymo bendro stebėjimo sąlygomis jam pratęsimo. Ir daugiau, Panevėžio apylinkės teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Irmos Gritėnienės patikinimu, jų Rokiškio rūmai jokios kitos nutarties dėl P. Navicko nėra priėmusi.

Tačiau pats P. Navickas sausio mėnesį naujus ikiteisminius tyrimus jo atžvilgiu pradėjusiems Kauno teisėsaugininkams teigė, kad buvo išleistas iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės gydytis ambulatoriškai šiemet sausio 10-ąją. O sausio 19-ąją jau buvo pradėtas pirmasis iš minėtų ikiteisminių tyrimų.

Įžūlėja akyse

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, Rokiškio psichiatrijos ligoninė Kauno teisėsaugininkams patvirtino,  kad P. Navickas buvo išrašytas iš jų gydymo įstaigos sausio 10-ąją. Tačiau, kodėl, dar nepaaiškino. 

Šiemet sausį P. Navicko atžvilgiu buvo pradėti net keli ikiteisminiai tyrimai – dėl bandymo pagrobti automobilį, įsibrovimo į spaudos kioską bei dviejų vagysčių iš automobilių. Jis savo kaltę pripažino. Tačiau dėl to, kad nukentėjusiesiems nebuvo padaryta didelė žala, į teismą dėl jo suėmimo tada nesikreipta.

Tačiau po pirmadienio išpuolio Savanorių prospekte, sujungus naujausią ir sausio mėnesio jo bylas į vieną, jau nuspręsta kreiptis į teismą dėl P. Navicko suėmimo maksimaliam trijų mėnesių terminui.    

Kaip jau rašyta, apiplėšimas, dėl kurio buvo sulaikytas P. Navickas, buvo įvykdytas pirmadienį – apie 23.30 val. ne per toliausiai vieno iš Savanorių prospekte įsikūrusių prekybos centrų IKI. O sulaikyti jį karštais pėdsakais policijai padėjo pilietiški asmenys, nelikę abejingi nukentėjusiojo prašymams padėti.

Vėliau 43-ejų nukentėjusysis pareigūnams pasakojo, kad prie jo, ėjusio gatve, prišoko nepažįstamas asmuo,  kuris parvertė jį ant žemės ir, išsitraukęs iš kišenės sulenkiamą peilį, nupjovė jo rankinės, kurioje buvo piniginė bei dokumentai, petnešą. O po to su grobiu pabėgo. Tačiau netrukus turėjo įžūlumo grįžti – reikalaudamas, kad apiplėštasis eitų su juo prie bankomato, nes, panašu, kad susidurta su problemomis, kaip pasinaudoti piniginėje rasta banko kortele. Tai įvyko, nukentėjusiajam dar nespėjus pranešti apie užpuolimą policijai. Plėšikui ir vėl grasinant peiliu, užpultajam teko jam atiduoti ir mobiliojo ryšio telefoną.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Tačiau policijos pareigūnai suskubo į šio nusikaltimo vietą laiku, nes nukentėjusiajam prašant kitų žmonių pagalbos, kažkas iš jų pranešė apie šį įvykį Bendrajam pagalbos centrui.

P. Navickas, pas kurį rasti pagrobti daiktai, buvo sulaikytas už 15-20 minučių ne per toliausiai nusikaltimo vietos.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, jis kaltės nepripažįsta. Ir pateikė savąją įvykio versiją. Tačiau ne apie tai, kad minėtus, pas jį aptiktus daiktus, rado.

Teismo posėdis, kuriame buvo nagrinėjamas prokuroro prašymas suimti P. Navicką trims mėnesiams, prasidėjo 15 val. Jame P. Navickas dalyvavo nuotoliniu būdu iš Kauno policijos areštinės.

Medikai bejėgiai?

Pernai gruodį Kauno apylinkės teisme jau buvo baigta nagrinėti viena P. Navicko baudžiamoji byla, kurią jis užsidirbo, 2020-ųjų gruodį Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmams tenkinus Rokiškio psichiatrijos ligoninės teikimą pakeisti jam stacionarų stebėjimą ir gydymą į ambulatorinį pagal gyvenamąją vietą.

Į šią bylą buvo sugulę šeši nuo 2022-ųjų balandžio pabaigos iki birželio pradžios padaryti nusikaltimai,  inkriminuoti P. Navickui, tuo metu dirbusiam „Bolt Food“ kurjeriu,: elektrinio paspirtuko vagystė iš „Hyper Maximos“, automobilio „Toyota Prius“ raktelių vagystė iš lažybų punkto bei įsibrovimas į minėtą automobilį, elektrinio paspirtuko vagystė iš Kalniečių poliklinikos, įsibrovimas į vieną Kapsų gatvės butą, išlaužus jo plastikinį langą, ir ten rastų beveik 900 eurų vertės daiktų vagystė, patekimas į vieną Savanorių prospekto parduotuvę, išlaužus jos žaliuzes, bei ten buvusių keturių elektrinių paspirtukų, filmavimo kameros bei kitų prekių už bendrą 9700 eurų sumą vagystė bei neteisėtas šovinio, skirto šaudyti iš tam tikro kalibro šautuvų, karabinų bei kulkosvaidžių laikymas savo namų spintoje viename Savanorių prospekto daugiabutyje.

Šią bylą nagrinėjęs teisėjas Virginijus Kalkauskas pernai gruodį paskelbė nutartį skirti P. Navickui priverstinį gydymą ambulatorinėmis sąlygomis. Priimant šį sprendimą remtasi bylos nagrinėjimo metu P. Navickui skirtos stacionarinės psichiatrinės ekspertizės Utenos ekspertiniame skyriuje atsakymu, kad dėl konstatuoto lėtinio sveikatos sutrikimo jam turi būti skirtas ambulatorinis stebėjimas bei gydymas pagal gyvenamąją vietą. Panašu, kad remiantis šia teismo nutartimi, kuri nebuvo apskųsta, P. Navickas šiemet sausį ir grįžo iš Rokiškio į Kauną.

Kauno apylinkės teismo teisėja Sigita Kazlauskienė, nagrinėjusi prokuroro Donato Jačiausko prašymą suimti P. Navicką trims mėnesiams, tenkino jį tik iš dalies, leisdama izoliuoti Gestapą nuo visuomenės dviem mėnesiams.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Šis teisėjos sprendimas grįstas tuo, kad byla nėra didelės apimties, o P. Navickui vėl teks skirti psichiatrinę ekspertizę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paslikas

Paslikas portretas
Ar jo ne globoja būsimas prezidentas Vuitkus ?

Kodėl, \\\\\\...//////

Kodėl,  \\\\\\...////// portretas
iš tos išgamos muilo neišvirė.

To Psichas

To Psichas portretas
Taigi, jau yra nužudęs mergaitę... čia kažkoks perteklinio humaniškumo išsigimimas, kai akivaizdžiai pavojingą psichinį ligonį paleidžia laisvai tarp žmonių..
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių