Į Kauną grįžta laukiniai 90-ieji?

  • Teksto dydis:

Savaitgalį Kaune vėl siautėjo automobilių padegėjai. Ugniagesių gelbėtojų duomenimis, šiemet tokių nusikaltimų jau užregistruota tiek, kiek per visus 2019-uosius.

Išpuolis pačiame centre

Šį kartą ugnies grobiu tapo viename Kęstučio gatvės kieme stovėjęs 2020-ųjų gamybos "VW T-Rock", registruotas vienos įmonės vardu, ir šalia jo buvęs 2018-ųjų laidos "BMW-520", priklausantis fiziniam asmeniui.

Gaisro pašvaistė šį vidinį Kauno centro kiemą nušvietė naktį iš penktadienio į šeštadienį, apie pusę trijų. Tai padegėjų, remiantis kitais panašiais šių metų išpuoliais, mėgstamas laikas.

Pirmadienio vidurdienį tai, kas liko iš 2020-ųjų gamybos "VW T-Rock", dar riogsojo nusikaltimo vietoje – prie įeigos į įspūdingą daugiabutį, kartu su įvairių biurų statiniais juosiantį šį Kęstučio gatvės vidinį kiemą su tarpuvarte. Tačiau, pagal iškabas, minėtame kieme įsikūręs tik Kauno dziudo klubas. Įeigos į kitus biurus – iš gatvės pusės.

Nors ugniagesiai gelbėtojai atskubėjo į įvykio vietą per porą minučių, sudegė visos degios šiemet pagaminto "VW T-Rock" dalys. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

BMW įvykio vietoje jau nebuvo. Kaip ir jokios gyvybės šiame neeilinę naktį išgyvenusiame kieme.

Kaip paprastai tokiais atvejais, nekalbi buvo ir ikiteisminį tyrimą dėl svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu pradėjusi Kauno policija. Kol kas jis patikėtas Centro policijos komisariatui. Pasak Kauno apylinkės prokuratūros 2-ojo skyriaus vyriausiosios prokurorės Jurgitos Patalavičienės, dėl didelės sugadinto turto vertės ateityje šį tyrimą greičiausiai perims Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Vakar J.Patalavičienė dar tegalėjo pasakyti, kad kol kas įtariamieji nesulaikyti, nors intensyvus šio išpuolio tyrimas vyko visą savaitgalį. Sudaryta tyrimo grupė, kuri jau daug nuveikė. Turėta galvoje ir vaizdo kamerų, kurių Kauno centre – apstu, vaizdo įrašų peržiūra.

Po šoko – tyla

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos tyrėjai šį savaitgalio įvykį užregistravo prie tų, kuriuos sukėlė pašalinis ugnies šaltinis. Nuo kitos panašios kategorijos įvykių, kurie tiesiogiai įvardijami kaip padegimai, sukeltieji pašalinio ugnies šaltinio skiriasi tuo, kad jų atveju nerandama jokių galimų įkalčių, nors nusikaltimas – akivaizdus.

Šiemet, iki rugsėjo 14-osios, tokių įvykių Kaune jau užregistruota penkiolika, t.y. tiek, kiek per visus 2019-uosius. O pernai per šį laikotarpį jų buvo dar tik dvylika.

Tačiau ugniagesiai gelbėtojai turi ir jau minėtą kitą statistikos eilutę – "padegimai". Pernai tokių įvykių, per kuriuos buvo padegti automobiliai, Kaune užregistruota dešimt. Iki pernykštės rugsėjo 14-osios, pagal įvykio vietoje aptiktus įkalčius, jų buvo septyni. O šiemet – tik du. Tačiau tai rodo, kad padegėjai tiesiog ėmė veikti profesionaliau, t.y. nebepalikdami jokių įkalčių.

Galimai dėl šios priežasties kol kas tyla gaubia ir ikiteisminį tyrimą dėl nemažą atgarsį sukėlusį gegužės 7-osios nakties gaisrą Pelėdų kalne, per kurį ugnies grobiu tapo du visureigiai, kuriais naudojosi žinomas Kauno plastikos chirurgas Saulius Vikšraitis.

 

 

Šį ikiteisminį tyrimą taip pat buvo pradėjęs teritorinis policijos komisariatas, tačiau po savaitės jį perėmė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyba. "Kauno dienos" žiniomis, po to, kai nukentėjusysis įvardijo galimą įtariamąjį.

"Mes įtariame kaimynus", – prasitarė S.Vikšraitis po įvykio ir žiniasklaidai.

"Kauno dienos" duomenimis, įvardytas asmuo ar jo aplinka – gerai žinomi teisėsaugai. Nukentėjusysis linkęs jį įtarti dėl turėto konflikto, pirminiais duomenimis, susijusio su pinigais.

Vienas iš sudegintų "Land Rover Range" buvo apie poros metų senumo ir jo vertė buvo šešiaženklė. Abu jie buvo registruoti S.Vikšraičio, gyvenančio už kelių namų nuo įvykio vietos, plastinės chirurgijos centro vardu. Sudegė ir šalia visureigių stovėjęs "VW Passat", priklausantis kitam šios gatvės gyventojui.

Ugniagesiai gelbėtojai pranešė apie šį įvykį policijai dar tebegesindami gaisrą, nes, kad tai padegimas, buvo aišku iš karto.

Taip atrodė išaušus rytui gaisro Pelėdų kalne padariniai. Šis nusikaltimas iki šiol neatskleistas. ("Kauno dienos" nuotr.)

Žadėjo atlygį

Per kelis šio pavasario ir vasaros mėnesius Kaune buvo pradėti jau trys ikiteisminiai tyrimai dėl panašių į liūdnai pagarsėjusį dešimtąjį dešimtmetį grąžinusių įvykių, kuriuos narplioja su organizuotu nusikalstamumu besigalinėjantys Kauno policijos pareigūnai ir prokurorai.

Liepos 2-ąją į jų pasalą pateko jau tris kartus teisto Vilijampolės gyventojo klapčiukas – 38-erių metų Sakartvelo pilietis, besirengiantis padegti Aukštuosiuose Šančiuose, Jaunųjų Talkininkų gatvėje, stovėjusius dviem skirtingiems asmenims priklausiusius automobilius "BMW X5" ir "VW Polo".

Svetimomis rankomis automobilius deginusiam už turto prievartavimą teistam T.L. inkriminuojamas dviejų tokių išpuolių per kelis mėnesius organizavimas. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Nustatytas ir šio nusikaltimo organizavimu įtariamas 43-ejų T.L., prieš kelerius metus lygtinai anksčiau laiko paleistas iš įkalinimo vietos, kur atliko bausmę už turto prievartavimą ir plėšimą. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, už minėtų automobilių padegimą jis Sakartvelo piliečiui buvo pažadėjęs 500 eurų atlygį. O vienas iš automobilių, kuriuos ketinta padegti, priklausė tam pačiam asmeniui, kuris balandžio 24-ąją tokiomis pačiomis aplinkybėmis jau neteko tame pačiame Aukštųjų Šančių privačių namų kvartale stovėjusio savo "BMW 320D". Teisėsaugininkų duomenimis, ir šis automobilis buvo padegtas T.L., turinčio pravardę Storas, užsakymu. Tik už "BMW 320D" padegimą po kurio laiko buvo sulaikytas kitas asmuo, kuriam buvo pažadėtas 200 eurų atlygis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas portretas
Galiu pasakyti Gintarė Su savo vyriokų apgaudinejo žmonės ,šokinėja ant visų tai nieko nuostabaus ,kad pešasi tarpusavi ,galu galiausiai verkia krokodilo ašaromis

legendos ir padavimai sako

legendos ir padavimai sako portretas
kad 90-iais automobiliai ,o kartais ir namai degdavo tu,kurie kazka apgavo ar nuskriaude finansiskai. Automobiliu padegimas budavo lengvas perspejimas,dazniausiai tokius suoluosindavo uz ju nuodemes.

Atgal i praeiti

Atgal i praeiti portretas
Vietoj - ginti saugoti padeti, dabar naujas devizas - uzregistruoti uzvizuoti atrasyti
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių