Dvigubas fiasko: bausmė pranoko kyšį už įtariamojo D. Bugavičiaus nužudymu laisvę

Šiaulių apygardos teismas skyrė beveik 35 tūkst. eurų baudą tik po neeiliniam trileriui prilygusių gaudynių sulaikytam su organizuoto nusikalstamumo pasauliu siejamam kauniečiui Giedriui Rimkui, bandžiusiam padėti ištrūkti į laisvę vienam iš Deimanto Bugavičiaus nužudymo organizatorių.

Vienas iš 50-ies

Kaip jau rašyta, šis epizodas prieš dvylika dienų buvo išskirtas iš vadinamosios teisėjų korupcijos bylos, kurioje, Generalinės prokuratūros teigimu, – jau virš 50 įtariamųjų padarius daugiau kaip 110 nusikalstamų veikų.

G.Rimkus kaltintas prekyba poveikiu, t.y. pernai rugsėjo 18-ąją susitikęs su kitu šios bylos įtariamuoju – advokatu Drąsučiu Zagrecku jo kontoroje Vilniuje ir susitaręs, kad šis, pasinaudodamas savo pažintimis ir įtaka, paveiktų tris Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjus, turėjusius nagrinėti dviem mėnesiams suimto jo draugo – vieno iš D.Bugavičiaus nužudymo organizatorių Ričardo Baikos skundą, kuriuo jis prašėsi į laisvę. Už palankų sprendimą kiekvienam iš šių teisėjų turėjo būti perduota po 10 tūkst. eurų.

Drąsutis Zagreckas (kairėje)

Dar po šešių dienų toje pačioje kontoroje G.Rimkus davęs D.Zagreckui 5 tūkst. eurų kyšį, kad šis paveiktų Vilniaus apygardos teismo teisėją, kuris savo ruožtų paveiktų minėtus tris kolegas. Vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje įtarimai yra pareikšti vieninteliam Vilniaus apygardos teismo teisėjui Henrichui Jaglinskui.

Be to, G.Rimkus buvo kaltinamas ir sulaikymo metu pasipriešinęs pareigūnams.

Sulaikytas ant dvylikaaukščio stogo

Neeiliniam trileriui prilygęs G.Rimkaus sulaikymas įvyko vasario 27-osios rytą.

Tada Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, atvykę į Kauną jo sulaikyti, susidūrė su neeiline kliūtimi. 40-metis G.Rimkus, pasinaudodamas tuo, kad Savanorių prospekto daugiabutis, kuriame jį aptiko svečiai iš

Vilniaus, renovuojamas, pabėgo nuo šių per savo buto penktajame aukšte balkoną dvylikaaukštį juosiančiais pastoliais.

„Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.

Tačiau vėliau, išsikvietus pagalbon Kauno policiją ir šiai apsupus namą, buvo sulaikytas ant stogo.

Nepasidavė be kovos jau teistas, tiesa, jo teistumas jau išnykęs, G.Rimkus ir ten – per grumtynes smogė vienam paskui jį ant stogo priverstam lipti pareigūnui į petį, dėl ko teko panaudoti elektrošoką.

Prokuroro prašymas patenkintas

Kadangi G.Rimkus savo kaltę pripažino, jo atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą nuspręsta baigti baudžiamuoju įsakymu.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro pareiškime teismui užbaigti procesą tokiu būdu buvo prašoma skirti G.Rimkui 55 tūkst. eurų baudą, kuri buvo didesnė už teisėjams siūlytą atlygį ir advokatui duotą kyšį kartu sudėjus. Tačiau, atsižvelgiant į kaltinamojo prisipažinimą, sumažinti ją trečdaliu.

Šį pareiškimą nagrinėjęs pats Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Gražvydas Poškus prokuroro prašymą patenkino ir skyrė G.Rimkui 34 650 eurų baudą, atsižvelgdamas ne tik į kaltinamojo prisipažinimą, bet ir į tai, kad jis augina tris mažamečius vaikus, o jo žmona šiuo metu – vaiko auginimo atostogose. Tačiau G.Rimkus įpareigotas sumokėti šią baudą per vienerius metus nuo baudžiamojo įsakymo, kurį dar gali apskųsti, įsiteisėjimo.

G.Rimkui nesutikus su skirta bausme, jau būtų rengiamas teismo posėdis. O baigiant bylą baudžiamuoju įsakymu kaltinamasis į teismą nėra kviečiamas. Tačiau, surengus posėdį, bylą nagrinėtų jau kitas teisėjas.

Suimtas iki šiol

G.Rimkaus likimas, Apeliacinio teismo sprendimu, buvo patikėtas Šiaulių apygardos teismui, nes Vilniaus apygardos teismas, kurio teisėjus rengtasi papirkti, šios bylos nagrinėti negalėjo.

R.Baikos, kaltinamo D.Bugavičiaus nužudymo 2015-ųjų lapkričio 6-ąją organizavimu bei neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, byla, kurioje kaltinimai yra pareikšti ir dviem, teisėsaugininkų duomenimis, samdytiems žudikams iš Estijos, perduota Kauno apygardos teismui. Ją planuojama atversti jau šį mėnesį.

Ričardas Baika (iš kairės), Hansas Erikas Ehvertas (viduryje), Arle Grabbi (dešinėje)

Visi trys kaltinamieji D.Bugavičiaus nužudymu laukia teismo už grotų. Nors R.Baikos artimieji, anot jį ginančio advokato, yra iš anksto sumokėję už jo paleidimą 20 tūkst. eurų užstatą.

Deimantas Bugavičius



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam-Darius --tu skaityk visa teksta ,ne tik uzvadinima

tam-Darius  --tu  skaityk visa  teksta  ,ne tik  uzvadinima portretas
na ,o zarnaliuga manau baigus ta pacia riomerine profke ,kaip ir tie teisejai .....

Darius

Darius portretas
Ar žurnalistė baigusi kokią nors mokslo įstaigą ?

Žurnalistinio

Žurnalistinio portretas
Neraštingumo pavyzdys.Patys faktai įdomūs,bet jų pateikimas-antros klasės mokinuko lygio.Iki galo perskaityti nėra kantrybės.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių