D. Kedys turėjo pasislėpti Švedijoje dirbančio lietuvio name?

  • Teksto dydis:

Byloje dėl galimo pareigų neatlikimo reaguojant į planuojamus nužudymus Kaune Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį apklausė du liudytojus.

Byloje dėl galimo pareigų neatlikimo reaguojant į planuojamus nužudymus Kaune Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį apklausė du liudytojus. Vienas jų - namelio, kuriame, kaip manoma, policija tikėjosi sulaikyti Drąsių Kedį, savininkas. Kitas asmuo - M.Žalimo draugas, kuris leido naudotis M.Žalimui nameliu.

Bylos duomenimis, namelyje buvo įrengta sistema, kuri būtų sureagavusi, jeigu D.Kedys būtų ten įėjęs.

Teismui liudiję Tomas Vaitelavičius ir Tomas Piktelis - Švedijoje dirbantys lietuviai.

T.Vaitelavičius sakė, kad kaltinamų policijos pareigūnų nepažįsta. 2009 metais jis davė sodo namelio Vilniuje, Gurių sodų 19-ojoje gatvėje raktus draugui T.Pikteliui.

"Ką iš televizoriaus žinau apie bylą, tą žinau. Prieš trejus-ketverius metus apklaustas buvau. Grįžau iš Švedijos, radau rūsio stiklus išdaužytus", - sakė T.Vaitelavičius.

Vyras prisiminė, kad T.Piktelis jo klausė, ar jis negalįs duoti raktus savo draugui.

"Paaiškėjo, kad davė Mindaugui Žalimui", - sakė T.Vaitelevičius.

Kai jis ėmė aiškintis, kodėl išdaužyti stiklai, M.Žalimas tvirtino, esą policijos pareigūnai ieškojo kontrabandos. Vėliau vyras paklausė kaimynės, gal ji žinanti, kodėl išdužo jo sodo namelio rūsio langas. Kaimynė papasakojo, kad sodo namelio sklype vaikščiojo kaukėti policijos pareigūnai, ginkluoti automatais. Rūsio langą išdaužė, kad patektų į rūsio vidų.

T.Vaitelavičius įtarė, kad M.Žalimas meluoja, "nes kontrabandos su Kalašnikovo automatais policija paprastai neieško", todėl apie išdaužtus langus M.Žalimo paklausė dar kartą. Tada šis ėmė pasakoti, kad policija ieškojo kažkokio pabėgusio maniako žudiko iš Trakų.

"Atsiėmiau visus raktus iš draugų ir įsivedžiau signalizaciją. (...) O D.Kedžio gyvenime nebuvau matęs", - pasakojo T.Vaitelavičius.

Jau daug metų Švedijoje dirbantis vyras sakė, kad dėl išdaužto lango į policiją nesikreipė, nes neturėjęs tam laiko, mat į Lietuvą grįžta tik kartą per metus - per Kalėdas aplankyti šeimos.

Savininko draugas T.Piktelis pasakojo kurį laiką pats gyveno sodo namelyje, paskui išvažiavo į Švediją.

"Raktus palikau M.Žalimui, grįžę radome išdaužtą langą. Kai išsikvietė į prokuratūrą, tada sužinojome", - sakė liudytojas.

Jis teigė davęs M.Žalimui raktus manydamas, kad namelis nebus apleistas - draugas atvažiuos išsikepti šašlykų, pavedžios šunį.

Pasak T.Piktelio, su M.Žalimu jis dirbo apsaugoje.

"Kol dirbome, viskas gerai, geras draugas buvo, padėdavo. Po įvykio nustojome bendrauti, juk nemalonus įvykis, aš buvau atsakingas už namelį", - pripažino liudytojas.

Vyras sakė 2009 rudenį išvažiavo į Švediją, apie teisėjo Jonos Furmanavičiaus nužudymą sužinojo Švedijoje, o M.Žalimas apie šiuos įvykius, kas jam esą žinoma, nieko neminėjo, nepasakojo ir kad bendradarbiavo su policija.

T.Piktelis sakė girdėjęs, kad M.Žalimas kreipsis į žurnalistus, bet ne dėl įvykių Kaune, o dėl incidento klube, kai buvo sumuštas Baltarusijos pilietis.

"M.Žalimas buvo mėgėjas pasigirti. Kad fantazuotų ar pagražintų istorijas, nepastebėjau", - sakė T.Piktelis.

Teismas bylos nagrinėjimą tęs vasarį - toliau bus tęsiama liudytojų apklausa.

Buvęs generalinio policijos komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro vado pavaduotojas Tomas Ulpis, Kriminalinio policijos biuro pareigūnai, operatyvinius veiksmus atlikę Dariušas Sinkevičius ir Vitalijus Vitkovskis bei jų vadovas, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Emilijus Damukaitis kaltinami neatlikę pareigų ir neužkirtę kelio teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymams. 

M.Žalimas pareiškė prieš žudynes apie planuojamus D.Kedžio veiksmus įspėjęs policijos vadovybę, tačiau pareigūnai esą nesiėmė jokių veiksmų, kad užkirstų joms kelią.

D.Kedys kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir Laimutės Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir Andrių Ūsą D.Kedys kaltino pedofilija. Dviejų instancijų teismai A.Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Teisėsauga teigia, kad jis mirė nesmurtine mirtimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentatorius

Komentatorius portretas
Eiline propaganda, siekiant apsmeizti mirusi Drasiu Kedi... Juk reikia kazkam viska suversti, juolab , kad Kedys mires ir nebegali pats apsiginti...

tautos isrinktasis

tautos isrinktasis portretas
kiek galima apie ta kedi? nustatyta, kad pedofilijos nebuvo niekas nezude ir buvo tik savaimines mirtys.algas kelkit, o ne lavonus atkasinekit,veltedziu minia!

Dėdei ir nes

Dėdei ir nes portretas
Jūs psichiniai ligoniai ar visiški degradai? Ar gal vaikystėje kas nuskriaudė, kad rašote tokias šlykštynes?
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių