Buvęs „Kauno švaros“ vadovas D. Tumynas stojo prieš teismą

Kauno apygardos teismas po nesėkmingų mėginimų rugsėjo mėnesį atvertė korupcija kaltinamo Daliaus Tumyno bylą.

Kaltinamųjų suole šalia buvusio „Kauno švaros“ direktoriaus sėdėjo ir kitas kaltinamasis – bendrovės  „Galuotas“ vadovas Algimantas Tareilis.

Nei D. Tumynas, nei A. Tareilis kaltais neprisipažino. Jie sutiko duoti parodymus, tačiau D. Tumynas savo versiją pateiks po visų liudytojų apklausų, o štai „Galuotas“ vadovas pasisakė kalbėsiantis jau kitame teismo posėdyje.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) surinktais duomenimis, D. Tumynas paslydo dėl traktoriaus. Šiuo metu Marijampolės rajone ūkininkaujantis buvęs „Kauno švaros“ vadovas esą kaip kyšį iš bendrovės „Galuotas“ priėmė traktorių „Kioti“.

Iš Vilniuje įsikūrusios kompanijos „Galuotas“, nieko nenutuokdamas apie daromą nusikaltimą, traktorių į Marijampolės rajone esantį D.Tumyno šeimos ūkį nugabeno bendrovės vairuotojas. Jis taip pat turėtų teisme papasakoti apie savo kelionę ir įpareigojimus.

Kaltinamajame akte minima, kad „Galuoto“ vadovas sumokėjo už traktoriaus registraciją, techninę apžiūrą, civilinės atsakomybės draudimą, galinį stiklą bei žibintus. Visų šių paslaugų vertė siekia apie 300 eurų.

Bendra kyšio vertė nesiekia 15 tūkst. eurų.

Kaltinamajame akte išdėstyti ir tokios „dovanėlės“ būtinumo motyvai. Kauno miesto savivaldybės valdomos įmonės generalinis direktorius D. Tumynas įtariamas išskirtinių sąlygų sudarymu A. Tareilio vadovaujamai bendrovei dalyvaujant „Kauno švaros“ rengiamuose viešuosiuose pirkimuose.

Esą „Kauno švaros“ generalinis direktorius galėjo pasistengti, kad rengiamose techninėse specifikacijose viešajam konkursui pirkti sniego valymo techniką, atsirastų reikalavimai, kurie atitiktų būtent „Galuoto“ traktoriukų techninius duomenis.

Sutapimas ar ne, bet „Galuotas“ 2017 metais laimėjo du „Kauno švaros“ skelbtus konkursus ir pardavė 3 traktorius „Kioti“ su priedais sniegui valyti. Bendra abiejų sutarčių vertė siekė 130 tūkst. eurų.

„Geriau prisipažinti. Prisipažinimas vertinamas kaip lengvinanti aplinkybė“, – jau po teismo posėdžio besiskirstant priminė korupcijos bylą nagrinėjantis teisėjas.

Kaltinamųjų advokatai pajuokavo, kad bylų nagrinėjime panašiai kaip futbole – po pralaimėtų rungtynių visada kalti būna teisėjai ir gynėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių