Analogo neturinčios tragedijos byla: nuosprendis kaltininkei įsiteisėjo

Dėl tragedijos odontologijos klinikoje „Neradenta“, per kurią žuvo pacientė bei dvi darbuotojos, kalta jos savininkė Neringa Ladauskienė ir šiai skirta bausmė yra teisinga. Tokį verdiktą šiandien paskelbė jos advokato skundą, kuriuo buvo prašoma N.Ladauskienę išteisinti, nagrinėjęs Kauno apygardos teismas.

Buvo nuteista lygtinai

Kaip jau rašyta, septintą dešimtį pradėjusiai N.Ladauskienei pernai vasarą Kauno apylinkės teismas dėl darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimų pažeidimo skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę, atidedant jos vykdymą dvejiems metams, ir uždraudžiant tiek pat laiko teikti bet kokias sveikatos priežiūros paslaugas.

Be to, iš N.Ladauskienės ir UAB „Neradenta“, kurios 100 proc. akcijų taip pat priklauso nuteistajai, solidariai buvo priteista beveik 64 tūkst. eurų. Didžiąją dalį šios sumos sudarė atlygis žuvusiųjų, išskyrus pačios N.Ladauskienės dukrą, artimiesiems. Nors jų ieškiniai viršijo 164 tūkst. eurų. Visiškai buvo patenkintas tik Valstybinei ligonių kasos ieškinys.

Pagrindiniai liudytojai – artimieji

Analogo neturinti tragedija N.Ladauskienės vadovaujamos UAB „Neradenta“ patalpose Vilijampolėje, Sąjungos aikštėje, įvyko 2014-ųjų liepos 10-ąją. Jos aplinkybes teisėsaugininkai atkūrė, padedami po šio įvykio neišgyvenusios klinikos pacientės Ritos Verbickienės artimųjų, kuriems ji ligoninėje spėjo papasakoti apie patirtą košmarą.

Esą jai besėdint pacientės kėdėje, prireikė spirito dezinfekcijai. Todėl N.Ladauskienė davusi nurodymą patikrinti, ar 5 litrų talpos plastikinėje talpoje su užrašu - mineralinis vanduo, tikrai kokybiškas spiritas. Tai tikrinta, padegus jį kriauklėje.

Atsisukusi į įtartiną sujudimą, R.Verbickienė teigė mačiusi degantį spintelės stalviršį. N.Ladauskienės padėjėja Palmira Leitienė su kita gydytoja odontologe – Rasa Polujanske jį gesino skudurėliais bei chalatų apačia. R.Verbickienė norėjusi šokti iš paciento kėdės ir bėgti laukan. Tačiau buvo nuraminta N.Ladauskienės, kad tai – tik spiritas.

Mirė viena po kitos

Vos spėjus R.Verbickienei užsisukti, pasigirdo sprogimas. Panašu, kad kažkuri iš degantį spiritą gesinusių moterų netyčia kliudė netoliese stovėjusią neužsuktą jo talpą.

Tą pačią akimirką R.Verbickienė pajuto, kad šlapi ir jos drabužiai, bei pamatė, kad ugnis jau žaibu vilnija kabineto sienomis. O ant jo lango buvo grotos. Vienintelis kelias ištrūkti iš šio pragaro buvo šalia kriauklės esančios kabineto durys, kurios taip pat jau degė atvira liepsna.

Apie 50 proc. kūno apdegusi R.Verbickienė mirė po savaitės, būdama 60-ies. Praėjus dviem savaitėm po tragedijos užgeso ir pačios N.Ladauskienės dukters R.Polujanskės, dirbusios motinos klinikoje, gyvybė. Tądien ji jau buvo baigusi darbą, tačiau prieš pat nelaimę grįžo į savo kabinetą pasiimti rankinuko. Ir pateko į pačią įvykio kulminaciją. O po to galiausiai įkrito į liepsnojančią spirito balą, kai su gesintuvu iš koridoriaus atbėgęs jos vyras jau tiesė pagalbos ranką. 32-ejų metų R.Polujanskė, apdegusi 95 proc. kūno, taip ir nepabudo iš komos.

Nepabudo iš komos ir apie 60 proc. kūno apdegusi P.Leitienė. 64-erių metų P.Leitienė mirė dar po savaitės.

Vienas kartas nemelavo

N.Ladauskienė fiziškai nukentėjo mažiausiai, nes išsirengusi pratūnojo pritūpusi kabineto kampe. Nors ir jai konstatuotas sunkus sveikatos sutrikdymas – 30 proc. antrojo bei trečiojo laipsnio kūno nudegimas. O teismui buvo pateikta pažyma, kad po šio įvykio ji neteko 60 proc. darbingumo.

Ekspertai nustatė, kad minėtame plastikiniame inde su užrašu – mineralinis vanduo, buvo 44 proc. etilo alkoholis. Tačiau ne talpos turinys tapo gaisro priežastimi, bet saugaus elgesio taisyklių, naudojant degius skysčius, nesilaikymas. Bendrovėje „Neradenta“ periodinio instruktavimo dėl priešgaisrinės saugos taisyklių laikymosi žurnale nebuvo darbuotojų parašų jau nuo 2007-ųjų.

Nors N.Ladauskienė tikino, kad kasmet pravesdavusi joms saugaus elgesio instruktažus. Tik esą pamiršdavusi duoti pasirašyti.

Nustatyta, ir tai, kad N.Ladauskienės klinikoje nebuvo patvirtinta jokių – nei priešgaisrinės, nei darbų saugos taisyklių.

Vertė kaltę padėjėjai

Kaltinama dėl to, kad neužtikrino saugių darbo sąlygų ir nieko nedarė, kad užkirstų kelią neatsakingiems savo darbuotojų veiksmams, N.Ladauskienė pateikė savo gynybinę versiją.

Esą viskas įvyko dėl jos padėjėjos P.Leitienės kaltės – ji pati atėjo į kabinetą, kai padėjėja jau rengėsi tragediją sukėlusiems veiksmams. Ir lemiamu momentu buvus užsisukusi, ieškodama kažko spintoje. O kai atsisuko į riksmus, jau degė prie kriauklės stovėjusios P.Leitienės nugara.

Tačiau, anot kaltinimą šioje byloje palaikiusio prokuroro Andriaus Kiuršino, N.Ladauskienės parodymus paneigia ekspertai, konstatavę, kad P.Leitienė apdegė tik iš priekio, kaip ir pačios N.Ladauskienės dukra. Kas įžiebė lemtingą degtuką, liko nenustatyta.

Būtų užtekę atsiprašymo

N.Ladauskienės advokato skundą nagrinėjusi Kauno apygardos teismo teisėjų Viktoro Preikšo, Svetlanos Jurgaitienės ir Valdo Vitunsko kolegija konstatavo, kad Kauno apylinkės teismo teisėja Sigita Meškauskienė išsamiai išnagrinėjo šią bylą ir N.Ladauskienę kalta dėl tragedijos pripažino pagrįstai.

Tačiau šiandien buvo paskelbta nutartis, kuriuo pakeista tik minėto nuosprendžio dalis, susijusi su ieškinių žuvusiųjų artimiesiems priteisimu. Konstatuota, kad pirmiausiai jie priteisiami iš pačios bendrovės „Neradenta“, kurios 100 proc. akcijų, kaip jau minėta, priklauso N.Ladauskienei. O jeigu ši bendrovė, pavyzdžiui, staiga bankrutuotų, tuomet nukentėjusiesiems žalą turėtų atlyginti jau pati N.Ladauskienė.

Po šiandieninio minėtos Kauno apygardos kolegijos sprendimo nuosprendis N.Ladauskienei įsiteisėjo.

„O reikėjo tiek nedaug – tik atsiprašyti“, – po tokio finalo teigė vienos iš žuvusiųjų dukra, dar kartą patvirtinusi, kad jeigu būtų sulaukusi atsiprašymo, net nebūtų, kaip ir kitos žuvusiosios artimieji, kreipųsis į teisėsaugą. Nors netekties skausmas niekaip nemažėja, nepaisant to, kad nuo tragedijos prabėgo jau beveik ketveri metai.

Pati N.Ladauskienė išklausyti Kauno apygardos teismo sprendimo neatvyko. Tačiau beveik neabejojama, kad dar skųsis su savo advokatu Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alkoholikas

Alkoholikas portretas
Dega nuo 38laipsniu

Anonimas

Anonimas portretas
degtinė 40 proc. dega. Todėl DEGTINĖ

CHA CHA

CHA CHA portretas
Dega.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių