Vidaus vandens kelių direkciją krečia kontrolieriai

Vidaus vandens kelių direkcijoje (VVKD) atliekamas auditas dėl galbūt neskaidrių žvyro pardavimo sandorių. Įtariama, kad upinis smėlis gali būti parduodamas žemiau už savikainą.

Parduoda pigiau?

Susisiekimo ministrą Roką Masiulį ir viceministrą Paulių Martinkų pasiekė VVKD darbuotojų skundas. Jame nurodyta, kad direkcija galbūt švaisto valstybės pinigus.

"Vėl rašome dėl VVKD direktoriaus Antano Ivanausko. Mums kelia didelį susirūpinimą labai blogėjanti direkcijos finansinė padėtis. Vėluoja atlyginimai ir viskam trūksta pinigų. Mūsų įsitikinimu, taip yra dėl nuostolingo direkcijai upinio smėlio pardavimo bendrovei "Domus firma". Smėlis parduodamas ne tik už mažiau nei normali kaina, bet ir žemiau savikainos", – skunde dėstė darbuotojai.

Darbuotojų žiniomis, smėlis parduodamas po 1 eurą už 1 kub. m, nors savikaina yra apie 2 eurus. Normali rinkos kaina – 3 eurai.

"Nežinome, ar tikrai teisybė, bet kalbama, kad pateisintų smėlio kainą, A.Ivanausko nurodymu dirbtinai mažinama darbų savikaina išlaidas nurašant neva farvateriui valyti", – ministerijai adresuotame laiške rašė darbuotojai.

Smėlis parduodamas ne tik už mažiau nei normali kaina, bet ir žemiau savikainos.

Atliekamas patikrinimas

Susisiekimo ministerijos Komunikacijos ir protokolo skyriaus vedėja Dalia Perednienė dienraščiui "Kauno diena" patvirtino, kad ministerijos vadovybė yra sulaukusi signalų dėl prekybos iš upės iškasamu gruntu.

"Ministerijos žiniomis, su bendrove "Domus firma" sutartis sudaryta 2009 m., pagal kurią patiekta 38 590 kub. m smėlio, mokant po 9 litus (2,61 euro) už 1 kub. m. Minimą sutartį pasirašė buvęs VVKD vadovas Gintautas Labanauskas. Turimomis žiniomis, daugiau sutarčių VVKD su "Domus firma" neturi", – sakė ji.

Vis dėlto skundas nepraslydo pro pirštus. D.Perednienė tikino, kad šiuo metu atliekamas patikrinimas dėl kitų VVKD turimų sutarčių tiekti gruntą.

Be to, Susisiekimo ministerijoje taip pat svarstoma galimybė iškasamą upinį gruntą panaudoti žvyrkelių pagrindui tvirtinti. Vadinasi, gali būti, kad direkcija negalės pardavinėti upinio smėlio, o jis bus naudojamas sausumos kelių tiesimo darbams.

Direkcijos pozicija

"Noriu pažymėti tai, kad direkcija iš darbuotojų nėra gavusi skundų, kuriuose būtų keliami klausimai dėl įmonės finansavimo, atlyginimų mokėjimo ar teikiamų paslaugų ir jų kaštų", – sakė VVKD direktorius A.Ivanauskas.

(Nuotraukoje – A. Ivanauskas)

Jis neigė, kad įmonės finansinė padėtis blogėja – su Susisiekimo ministerija kasmet pasirašoma sutartis ir skiriama iki 1,87 mln. eurų.

"Finansavimas nei prastėja, nei gerėja. Jo pakanka eksploatuoti 52 proc. visų valstybinės reikšmės vidaus vandens kelių. Direkcija vykdydama kitą, su vandens transportu susijusią veiklą, papildomai per metus uždirba per 300 tūkst. eurų, – teigė vadovas. – Įmonėje atlyginimai išmokami laiku, du kartus per mėnesį, kaip ir numatyta su darbuotojais pasirašytose darbo sutartyse. Šių metų pradžioje dėl apyvartinių lėšų stygiaus 20 darbo dienų vėlavo darbo užmokesčio išmokėjimas už vasario mėnesį administracijos darbuotojams, beje, suderinus su jais. Tai buvo vienintelis toks atvejis per pastaruosius trejus metus."

Pasak A.Ivanausko, su darbuotojų skunde minima bendrove "Domus firma", direkcija per pastaruosius trejus metus nebuvo sudariusi grunto tiekimo sutarčių. Jis teigė, kad grunto kaina (be jokių papildomų paslaugų) pagal direkcijos patvirtintus įkainius, priklausomai nuo jo kiekio, yra nuo 1,82 iki 3,51 euro už 1 kub. m su PVM.

Neaiškūs konkursai

"Kauno diena" primena, kad maždaug prieš mėnesį VVKD veikla užkliuvo laivybos specialistams. Nacionalinės upių transporto plėtros asociacijos vadovas Nerijus Baltrukonis tuomet tikino, kad asociacijos nariai žada kreiptis į teismą ir bendrai reikalauti, kad VVKD padengtų bendrovių nuostolius, kilusius dėl direkcijos naudojamos viešųjų pirkimų taktikos.

Jis ir asociacijos nariai tikino suglumę, kaip direkcija skelbia nedidelių upės dalių valymo konkursus. Jie skaidomi, kad tik neatsirastų kitų dalyvių, o tiksliau, kad bendrovėms neapsimokėtų dalyvauti tokiuose konkursuose. N.Baltrukonio manymu, upių valymo darbams visiems metams turėtų būti skelbiamas vienas konkursas, vėliau patikslinant vietas.

Konkurencijos taryba situaciją išnagrinėjo ir raštu kreipėsi į direkciją, tiesiog išvardydama jos pareigas. Priminta, kad direkcija turėtų užtikrinti rinkos dalyviams teisę varžytis konkursuose. Taip pat turi būti užtikrinamas efektyvus valstybės lėšų panaudojimas, o ūkio subjektų iniciatyva ir sąžiningos konkurencijos laisvė nebūtų nepagrįstai ribojama.

Konkurencijos taryba, anot I.Račickaitės, pasiūlė Susisiekimo ministerijai įvertinti, ar direkcijai teikiamas finansavimas iš valstybės lėšų bei valstybės turto perdavimas nepažeidžia ES valstybės pagalbos taisyklių reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Upė "tvarkoma" tik prie prieplaukos, kur patogiausia ir pelningiausia žvyrą kasti.

Anonimas

Anonimas portretas
Senas nomenklaturscikas

ANTANAS

ANTANAS portretas
Ar čia Labanauskui panižo užpakali ir norisi sugryžt į buvusią kėdę,kad vėl pasipylė skundai
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių