Vasario 29-oji tapo prakeiksmu kasos aparatams

Išskirtinė diena kalendoriuje – kas ketverius metus pasitaikanti vasario 29-oji – verslininkams ir jų klientams pažėrė nemalonių staigmenų. Sutriko degalinių, vaistinių, pašto darbas.

Su netikėta problema susidūrė bendrovės, besinaudojančios „Empirija” kompiuteriniais kasos aparatais su fiskaliniu bloku. Dėl programinės klaidos iš karto po vidurnakčio užstrigo kasos aparatai.

Ryte mažesnės bendrovės išrašinėjo kasos pajamų orderius, tačiau didžiosios, kurių klientų srautai yra milžiniški, to padaryti buvo nepajėgios, todėl paprasčiausiai negalėjo aptarnauti klientų.

Kai kurie specialistai iš karto siūlė vienintelį sprendimo būdą –  aparate nustatyti rytojaus datą.

Nepriėmė banko kortelių

„Šiandien, vasario 29 d., „Lukoil“ degalinėse iš pat ryto buvo fiksuojami techniniai sutrikimai, kurių metu strigo atsiskaitymai mokėjimo bei bankinėmis kortelėmis. Šiuo metu neaptarnaujamos banko kortelės – nesklandumai toliau šalinami. Nuostoliai ir nepatenkintų klientų skundai dar yra tiriami”, – situaciją komentavo „Lukoil Baltija” marketingo grupės vadovė Ingrida Ivanauskienė.

„Lietuva Statoil“ rinkodaros grupės vadovė Daivutė Jokšienė teigė, kad bendrovė taip pat dar nebandė skaičiuoti nuostolių. „Kol kas koncentruojamės ir visas pajėgas skiriame likusiems sutrikimams pašalinti“, – sakė D.Jokšienė. Klientai aptarnaujami grynaisiais ir „Statoil“ kortelėmis.

Nuo 10 val. minėtų ir kai kurių kitų tinklų degalinėse klientai jau buvo aptarnaujami, tačiau tik tie, kurie galėjo susimokėti grynais pinigais. Klientai įspėjami, kad kvitai bus išduodami ne šios dienos, o kovo 1 d. data.

Portalo 1kaunodiena.lt skaitytojai skundėsi, kad ryte degalinėse negalėjo ne tik atsiskaityti banko mokėjimo kortelėmis, bet ir nusipirkti alkoholio, mat kasos aparatai rodė kovo 1 d. 3 val. O Lietuvoje alkoholis neparduodamas nuo 22 val. iki 8 val.

Problemos dėl kasos aparatų ištiko ir „Lietuvos paštą“. Jo skyriuose laikinai neteikiamos grynųjų pinigų išmokėjimo paslaugos, neišduodami kreditai, negalima įsigyti Vyriausybės taupymo lakštų.

„Atsiskaitymo banko kortelėmis sutrikimo net ir nebuvo. Visame tinkle sutriko tik kai kurių kasų veikla ir vaistus buvo galima įsigyti. Naudojamės „Empirijos" paslaugomis, bet nedrįstu spėlioti, kodėl mums pasisekė labiau nei kitiems“, – sakė „Eurovaistinės“ atstovas spaudai Simas Liulas.

VMI rekomendacijos

Su keblumais susidūrusių bendrovių finansų direktoriai buvo pakviesti į susitikimą su Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovais.

Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė teigė, kad VMI rekomenduoja kasos aparatų naudotojams tęsti darbą naudojant kasos aparatus. Klientams pageidaujant, elektroninių kasos aparatų kvituose ir sąskaitose-faktūrose galima patikslinti kvito spausdinimo datą į vasario 29-ąją rankiniu būdu bei taisymus pasirašyti.

„Vasario 29 dieną gautos pajamos turi būti apskaitomos kaip gautos vasario 29 d. ir įtrauktos į vasario mėnesio apyvartą. Kasos aparatų kvitų nespausdinančių elektroninių kasos aparatų naudotojams atsiskaitant su pirkėjais rekomenduojama išduoti kasos pajamų orderius ir pinigų priėmimo kvitus“, – aiškino A.Gaudutytė.

Kaito kaltininkų telefonai

„Empirija“ IT skyriaus vadovas Tomas Vaidotas neslėpė, kad bendrovės telefonai kaito nuo pasimetusių klientų antplūdžio. Tačiau, pasak atstovo, problemos iškilo ne visoms bendrovėms, naudojančioms „Empirijos“ fiskalinių blokų (FB) modelius.

„FB programinė įranga nuolat tobulinama – yra ištaisomos rastos klaidos, įvedami nauji apsaugos mechanizmai. Vienas iš tokių apsaugos mechanizmų yra datos teisingumo kontrolė. Nustatėme, kad naudojamame datos tikrinimo algoritme įsivėlė klaida – FB apskaičiavo, kad šie – 2012 metai – nėra keliamieji, todėl vasario mėnesį nėra 29 dienos. Norime atkreipti dėmesį, kad ši klaida programoje nebuvo aptikta atliekant tiek vidinį, tiek išorinį programos testavimus bei nepasireiškė nei 2004, nei 2008 metais“, – aiškino T.Vaidotas.

Pasak jo, tai yra tik vienos dienos problema – toliau programa dirbs teisingai. „Kadangi tai yra fiskalinio bloko programos klaida, mes ją nedelsdami ištaisysime ir, atlikę įstatymų numatytas procedūras, pateiksime klientams teisingą versiją. Šiandien išspręsti šią problemą siūlome apeinant 2012 vasario 29 dieną fiskaliniame bloke“, – teigė IT skyriaus vadovas.

Tose kasose, kuriose kompiuterinė kasos programa kontroliuoja FB datą, t.y. lygina ją su kompiuterio data, reikia pakeisti ir kompiuterio datą. Tačiau ją pakeitus gali sutrikti banko apmokėjimo sistema.


Šiame straipsnyje: kasos aparatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

romek

romek portretas
oi, ir vėl taip netikėtai, neplanuotai atsirado dar viena diena vasaryje, nelaimė...

as

as portretas
kaip is medzio iskrite visi pardavejai, nejaugi visame pasaulyje tokios problemos, manau, kad tik stebuklu salyje LIETUVA, net geda skaityti, tipo komp. programose nera tos dienos

aaa

aaa portretas
gerai jau tiesiai šviesiai prisipažintų, kad atskirai keliamųjų metų apskaičiavimo algoritmas išvis netestuotas buvo :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių