Valstybės diena Kaune: tradicijos persipina su naujomis idėjomis

Liepos 6-ąją Kaunas pasitiko iškilmingais renginiais. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje tradicijos persipynė su naujomis idėjomis, kaip įprasminti Valstybės dieną.

Tradiciniai akcentai

Vyčio Kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonija Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje bei gėlių padėjimas prie Nežinomo kario kapo ir Laisvės paminklo, grojant Karinių oro pajėgų orkestrui – tai tradiciniai Liepos 6-osios akcentai, be kurių neįsivaizduojama Mindaugo Karūnavimo diena.

„Mano tėvelis buvo karys savanoris, žuvo, kovojo už Lietuvą, todėl man labai svarbi Valstybės diena. Visada ateinu. Tik kad žmonių mažai, matyt, lietus sutrukdė“, – šventės metu kalbėjo garbaus amžiaus kaunietis.

Kita besišypsanti moteris susitikus žvilgsniui iš karto pasveikino Liepos 6-osios proga ir palinkėjo Lietuvai ištvermės, stiprybės ir pasitikėjimo. „Mums dovanota valstybė ir turime kiekvienas ją puoselėti gerais darbais, geromis mintimis. Padėkime šalin pykčius ir kartu kurkime Lietuvą“, – visus su švente sveikino ponia Regina.

Žygis po Lietuvą

Po iškilmingos ceremonijos Lietuvos šaulių sąjungos nariai ir pareigūnai, neabejingi motociklams, pradėjo žygį po Lietuvą. Nuo Karo muziejaus prasidėjo Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės motošaulių ir Kelių policijos pareigūnų motorizuotas žygis per Lietuvą, skirtas Valstybės dienai paminėti.

Per keturias kelionės dienas žygio dalyviai kovine šaulio ekipuote ir ginkluote lankysis skirtinguose miestuose ir susitiks su vietos policijos pareigūnais, ugniagesiais, medikais bei vietos gyventojais.

Susitikimuose visi norintieji galės iš arčiau apžiūrėti šaulių ginkluotę, ekipuotę ir, žinoma, motošaulių plieninius žirgus.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės motošaulių būrys buvo sukurtas siekiant įprasminti ir pratęsti Abiejų Tautų Respublikos sparnuotųjų husarų istorinę atmintį bei tradicijas, rengti šaulius šalies gynybai bei pagalbai kitoms tarnyboms pasitelkiant šiuolaikinius žirgus – motociklus. Šauliai nori būti arčiau kiekvieno žmogaus, todėl atvyksta pas jus“, – prieš pradedant kelionę kalbėjo Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės motošaulys, vienas iniciatorių atkurti sparnuotųjų husarų tradicijas Kęstutis Ščevinskas.

Plieninius žirgus pabalnoję šauliai tikino, kad žygiui reikėjo šiek tiek pasiruošti, tačiau net ir prastas oras nenuplauna šventinės nuotaikos ir ryžto motociklu įveikti atstumą iki jūros, aplankyti istorines Lietuvos vietas ir skleisti žinią apie šaulius, kviesti prisijungti į jų gretas.

„Šauliai ir motociklai susisiejo visai neseniai, nors kariuomenė jau seniai šias transporto priemones naudoja. Šaulių sąjunga sugalvojo, kad reikia suvienyti tuos šaulius, kurie domisi motociklais ir taip leidžia savo laisvalaikį bendram žygiui po Lietuvą. Man dar neteko taip apsiginklavus važiuoti motociklu, bet apsišarvavus teko, nes speciali apranga ir motociklas yra neatsiejami dalykai. Buvo kelios treniruotės, kaip tvarkingai važiuoti rikiuotėje. Žinoma, rikiuotis mes mokam, bet dabar prie rikiuotės reikėjo priderinti ir savo metalinius žirgus“, – kalbėjo į žygį motociklais išsiruošęs šaulys Mantas Kazlauskas.

„Anksčiau sparnuotieji husarai irgi keliavo žirgais, tad dabar mes juos pakeičiam plieniniais. Jaučiuosi labai gerai, man tai kaip pratybos. Šaulių toks oras tikrai negąsdina, o dabar radome dar vieną bendrystę – motociklus, kurie taip pat mus sujungia. Man pačiai būti šaule reiškia atiduoti duoklę Tėvynei. Tai veikla, kai pats save gali paruošti ir žinoti, ką turi daryti“, – prieš pradedant kelionę motociklu po Lietuvą kalbėjo Onutė.

Žygio metu susitikimuose bus raginama aukoti Ukrainos kovotojams, o už surinktus pinigus bus nupirktas jiems reikalingas elektrinis motociklas.

Motošaulių ir partnerių – policijos pareigūnų – kolona keliaus maršrutu Kaunas–Palanga–Šiauliai–Panevėžys–Kernavė. Šio maršruto ilgis – 800 km.

Šventiniai Liepos 6-osios renginiai kauniečius suburs vakare prie Kauno pilies. Čia vyks tarptautinio festivalio „Operetė Kauno pilyje“ renginiai, bus apdovanoti miesto iškiliausi žmonės. 21 val. visus suvienys jau tradicija tapęs Tautiškos giesmės giedojimas, o dar kiek vėliau kauniečiai galės stebėti sostinės dovaną – misteriją „Vilniaus sapnas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimui is kaimo

anonimui is kaimo portretas
lenins niekada nestovejo ant parodos kalno jeigu ka,o jei esi bukas tai nekisk savo trigrasio

Neleist Verygos prie lovio..

Neleist Verygos prie lovio.. portretas
Nu va dar juokdariu betruko...Veryga su salmu ir motodviraciu... Kur dingo 1,5 miliono vertes kaukies nuo viruso ir ko jam reikia cia? eiline reklama sekantiems rinkimams? Vel kad galetu svelniai tariant vogti pinigus?

Anonimas

Anonimas portretas
Paminkla kaunieciu vadui statysim,ant parodos kalno ,kur lenins stovejo! Nusipelne paminklo vyru vyras dar gyvas budamas. Tai vadas ,kuris daugiausia gerio ir grozio sukure kaunieciams!
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių