Vaikų dienos centrai Kauno rajone: paskirtis keičiasi, poreikis nemažėja

Pakaunėje veikia vienuolika vaikų dienos centrų, juos lanko 276 vaikai, o dar 27 – tokias įstaigas kaimyninėse savivaldybėse. Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Rūtos Černiauskienės teigimu, vaikų dienos centrų reikėtų visose seniūnijose, ypač didesnėse, tačiau valstybė 2023 m. neskirs finansavimo naujai įsteigtiems. Visus metus juos privalės išlaikyti savivaldybė, o valstybė dalinį finansavimą skirs tik 2024 m.

„Lėšos, skirtos vaikų dienos centrams, kasmet auga“, – pastebėjo R. Černiauskienė. 2021 m. savivaldybė skyrė 104,8 tūkst. eurų, o valstybė – 112,3 tūkst. eurų, 2022 m. didėjo tiek savivaldybės (155,9 tūkst. eurų), tiek valstybės (158,7 tūkst. eurų) finansavimas. „Šių metų biudžete planuojame numatyti 350 tūkst. eurų. Koks bus valstybės finansavimas, informacijos dar neturime“, – sakė administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Atsirado du nauji

Šiemet pakaunėje vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugas vaikams pradėjo teikti du nauji vaikų dienos centrai: Linksmakalnio, kurį lanko 26 vaikai, ir Lietuvos samariečių bendrijos Kauno skyriaus (LSBKS) Pagynėje (Babtų seniūnija), kur po pamokų renkasi 25 vaikai.

Viešnagė: vaikų dienos centro „Neveronys“ vaikai vasarą lankėsi alpakų ūkyje. / Kauno rajono vaikų dienos centrų archyvų nuotr.

Seniausiai – 1996 m. kovo 16 d. – pakaunėje įkurto statusas priklauso LSBKS vaikų dienos centrui „Užuovėja“, kurį lanko 23 vaikai. Antrasis seniausias – visuomeninės organizacijos Domeikavos vaikų ir jaunimo centras „Neris“ – šiemet kovo 14 d. švęs veiklos 20-metį.

Lėšos, skirtos vaikų dienos centrams, kasmet auga.

Pernai jauniausiu pakaunės centru buvo vadinamas viešosios įstaigos „Šauniausia kelionė“ įkurtas vaikų dienos centras, pradėjęs veikti 2021 m. rugsėjo 13 d. Čekiškėje. Jį lanko devyniolika vaikų. „Šiame krašte buvo labai svarbu organizuoti vaikų popamokinę veiklą ir užimtumą“, – pabrėžė R. Černiauskienė.

Svarbūs keliais aspektais

Pasak administracijos direktoriaus pavaduotojos, vaikų dienos centruose formuojami vaikų socialiniai, gyvenimo ir kiti įgūdžiai, lankytojai saugiai ir turiningai praleidžia laiką pasibaigus pamokoms. „Centrai prisideda prie visapusiško vaiko asmenybės tobulinimo, padeda įveikti krizes, atkurti santykius šeimoje, integruotis į visuomenę, sudaro sąlygas tėvams derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus“, – pranašumus vardijo savivaldybės atstovė.

Margarita Venslovienė. / Kauno rajono vaikų dienos centrų archyvų nuotr.

„Kiekvieno mūsų gyvenime vaikystė yra svarbiausias gyvenimo etapas, kai mokomės iš mus supančių suaugusių žmonių, daug sužinome iš aplinkinių ir savo pasąmonėje sukuriame suvokimą apie mus supantį pasaulį. Vienas geriausių būdų išmokyti vaikus – būti pavyzdžiu, padėti, suprasti, priimti kitus, modeliuoti pozityvų elgesį jiems ir su jais. Svarbų vaidmenį vaiko gyvenime atlieka ir vaikų dienos centrai, kurių teikiamos paslaugos yra svarbios vaikų kognityvinės raidos vystymuisi“, – teigė Kauno rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Venslovienė.

Kitokie nei anksčiau

Romualda Naučiuvienė, viešosios įstaigos „Juventa“, turinčios vaikų dienos centrus Neveronyse ir Voškonyse, direktorė, pabrėžė: vaikų dienos centrų paskirtis pamažu keičiasi. Dabar jau yra nemažai vaikų, kuriems reikalinga tik priežiūra. Tėvai, kurie išties rūpinasi, darbe gali būti ramūs: jų atžalos po pamokų yra užimtos, pamaitintos, joms padedama paruošti pamokas.

276 – tiek vaikų lanko pakaunės vaikų dienos centrus.

Pasak R. Naučiuvienės, patenkinti yra ir tėvai, kurie augina daugiau vaikų, jais rūpinasi, bet sunkiau verčiasi. Jei gyvenama senuose namuose, neretai žiemą juose būna šalta, o ir maistas ne toks įvairus. „Tačiau yra vaikų, kurių namuose sąlygos dar prastesnės. Ne paslaptis – kai kurių tėvai girtauja, vaikai linkę ištrūkti, pabūti ramesnėje, saugesnėje aplinkoje su bendraamžiais. Be to, centre jiems yra įdomiau: paruošus pamokas vyksta įvairūs užsiėmimai, žaidimai, net ir trumpalaikių atostogų metu organizuojame išvykas: į kiną, teatrą, pasiausti ant batutų, vasarą – stovyklas“, – pasakojo „Juventos“ vadovė.

R. Naučiuvienė pabrėžė ir bendradarbiavimo su Kauno rajono savivaldybe svarbą. „Palaikome ryšius su kitose šalies vietovėse veikiančiais vaikų dienos centrais, kai kurių direktoriai iš savivaldybių vadovų išgirsta, kad tų centrų galėtų ir nebūti. Mūsiškiai dažnai pasidomi, kaip mums sekasi, ar neturime problemų, nesiderėdami skiria pinigėlių, aplanko su dovanomis prieš didžiąsias metų šventes, Socialinių darbuotojų dieną, – sakė pašnekovė. – Finansavimas įstaigai labai svarbus, nuo jo priklauso mūsų veikla. Esame pripratę prie geresnio gyvenimo, bet ir vargo, nepritekliaus dar yra daug. Ne visi žmonės gerai uždirba, ne visi moka tinkamai naudotis uždirbtais pinigais. Atrodo, valstybės skiriamų lėšų padaugėjo, tačiau ir kainos pakilo, todėl išties esame patenkinti Kauno rajono savivaldybės dėmesiu ir parama. Džiaugiamės bet kokia parama: maistu, drabužiais, žaidimais, dovanėlėmis.“

Veikia visus metus

Kauno rajono vaikų dienos centrai veikia visus metus, mokslo metais veikla labiau orientuota į vaikų mokymosi pasiekimus, motyvacijos ugdymą, gerų rezultatų siekimą, o vasarą daug keliaujama, dalyvaujama įvairiose stovyklose.

Išvyka: vaikai visuomet labai laukia kelionės prie jūros. / Kauno rajono vaikų dienos centrų archyvų nuotr.

„Domeikavos vaikų ir jaunimo centras „Neris“ kiekvieną vasarą organizuoja keliaujančias vasaros stovyklas „Neris“. Kiekvieną dieną stovyklautojai renkasi įvairius užsiėmimus: menines dirbtuves (dekupažo, piešimą ant vandens), kūrybinį potencialą išreiškia įspūdingose vakaro programose, žinias – proto mūšiuose. Pernai vaikai aplankė Birštoną, A. ir J. Juškų muziejų, Smiltynę, Lantainių piliakalnį“, – pasakojo M. Venslovienė.

Vaikų dienos centro „Neveronys“ vaikai viešėjo alpakų ūkyje, Raudondvario dvare ir dalyvavo gintaro edukacinėje programoje, Inkilų kaime (Ukmergės r.) su edukacine programa „Vilnos kelias“, o Zapyškyje gamino molio dirbinius.

Teikiamos paslaugos yra svarbios vaikų kognityvinės raidos vystymuisi.

Zapyškio vaikų dienos centre švenčiamos visos kalendorinės šventės. Žolinės dieną vaikai dalyvavo šventėje Jadagoniuose. „Centras organizuoja edukacines programas, kurios traukia visų vaikų dėmesį. Kiekvienas vaikas galėjo iš paruoštų odos pusgaminių sukurti savo mamai dovanėlę ir pasirinktinai pasigaminti raktinę, apyrankę ar sagę iš natūralios odos, pasirinkdamas detales, derindamas spalvas“, – veiklas pristatė Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Vaikų dienos centras „Užuovėja“ suorganizavo dvi vasaros stovyklas. „Vienas smagiausių ir įsimintiniausių nuotykių buvo šeimų išvyka, kurios metu tiek vaikai, tiek suaugusieji dalyvavo įvairiose edukacinėse, kūrybinėse ir sporto veiklose. Išvykos metu daug dėmesio buvo skirta pozityvios tėvystės užsiėmimams, kurie padėjo mokytis kurti artimesnį ryšį tėvams ir vaikams“, – prisiminė M. Venslovienė.

Mankšta: į kasdienę rutiną įtraukiamas ir sportas. / Kauno rajono vaikų dienos centrų archyvų nuotr.

Keletas Labdaros ir paramos fondo „Nemuno krašto vaikai“ vaikų dienos centro vaikų dainuoja popmuzikos grupėje. Šiais metais popgrupė dalyvavo festivalyje „Laumės juosta“ ir dainavo TV laidoje „Duokim garo“.

Vaikų dienos centre „Šauniausia kelionė“ darbuotojai stengiasi sukurti saugią aplinką, kurioje vaikai būtų mylimi ir patys mokytųsi mylėti, nebijotų priimti iššūkių, prisiimti atsakomybę, svajoti ir imtis veiksmų svajonėms pasiekti. Vasarą čia veikė stovykla „Tu esi ypatingas“. Stovyklos metu vaikai piešė ant marškinėlių, drauge su Burbulų dėde gamino muilus, apyrankes, žaidė, diskutavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių