Tikinčiųjų parašai kunigo parapijoje neišsaugojo

Beveik pusantro tūkstančio Ringaudų, Akademijos ir jų apylinkių tikinčiųjų parašų nepakeitė Vilkaviškio vyskupo sprendimo: Tabariškių parapijos klebonas Rimantas Baltrušaitis perkeliamas į kitą parapiją.

Iškėlimas buvo netikėtas

Tabariškių Kristaus Karaliaus parapijos tikintieji, sužinoję apie ketinimus čia klebonaujantį kunigą Rimantą Baltrušaitį paskirti sielovadinio darbo dirbti Aukštosios Panemunės Švč.Mergelės Marijos Vardo parapijoje, ėmė rinkti parašus, kad kunigas nebūtų iškeltas.

"Kunigas R.Baltrušaitis mūsų parapijoje yra mylimas, žmonės prie jo priprato, kai kurie dėl šio kunigo pradėjo į bažnyčią eiti. Žinia, kad kunigas iš mūsų parapijos iškeliamas, buvo labai netikėta, tai sužinojome neseniai. Daug gyventojų pasirašė, kad jis nebūtų iš čia iškeltas. Parašai buvo nuvežti ir įteikti Vilkaviškio vyskupui Rimantui Norvilai. Tačiau mūsų atstovams buvo pasakyta, kad parašai nieko nepakeis", – sakė Ringaudų bendruomenės centro tarybos narys Arūnas Sukackas.

Vyskupas R.Norvila "Kauno dienai" patvirtino, kad jo sprendimas nesikeis: "Džiugu, kad žmonės vertina kunigą, tačiau tikinčiųjų parašai mane pasiekė per vėlai: jau buvo pasirašytas dekretas. Mes jau gavėnios metu, vėliausiai – po Velykų, tokius su pokyčiais susijusius dalykus suplanuojame. Ir pokyčius su tais klebonais, su kuriais tai tiesiogiai susiję, suderiname. Ne visos vyskupijos tai derina, tačiau aš suderinu. O kai dekretas jau parašytas, nieko nekeičiame, nes tada situacijos įkaitais taptų kiti kunigai, taip pat esantys kilnojimų rate."

Pasak vyskupo, šiuo metu perkeliami apie dešimt Vilkaviškio vyskupijos kunigų.

Skyrė aukštesnes pareigas

R.Norvila užsiminė, kad kunigas R.Baltrušaitis Tabariškėse dirbo metais ilgiau nei septynerius metus trunkanti kadencija.

"Tai yra gerai dirbantis kunigas, ir perkėlimas jam yra ne situacijos pabloginimas, o pagerinimas. Reikia duoti žmonėms augti. Jis perkeliamas į didesnę parapiją ir tampa Aleksoto dekanato vicedekanu. Taigi gauna didesnę atsakomybę ir svarbesnes pareigas", – tvirtino vyskupas.

Jis prisiminė, kad Sąjūdžio laikais ir kiek vėliau tikintieji labai dažnai rinkdavo parašus, kad jų parapijų klebonai nebūtų iškeliami dirbti kitur. "O dabar tai retas reiškinys, – pripažino R.Norvila. – Tačiau būna ir tokių kurioziškų atvejų, kai kunigas pats pasiprašo iškeliamas į kitą parapiją, tik prašo to nesakyti parapijiečiams. Tada vyskupui tenka prisiimti visą atsakomybę. O būna, kad kunigui neišbuvus visos kadencijos tikintieji kreipiasi ir prašo jį pakeisti. Tai būna, kad pakeičiame ir anksčiau. Atsižvelgiame ir į kunigo nuomonę, sveikatos būklę – kartais dešimtys faktorių daro įtaką vienokiam ar kitokiam sprendimui."

Vilkaviškio vyskupas prašė Tabariškių parapijos tikinčiųjų draugiškai priimti naująjį kleboną – kunigą Arminą Lukoševičių.

"Jis yra ką tik baigęs licenciato programos dvasingumo studijas Romoje. Tabariškių parapijoje yra ir Aleksandro Stulginskio universitetas – klebonas užsiima ir studentų sielovada. O kunigas Arminas kaip tik atvažiuoja iš universitetinės aplinkos, jis ir amžiumi jaunesnis – galbūt jam bus lengviau rasti bendrą kalbą su studentais", – vylėsi R.Norvila.

Toks kunigo darbas: turi pabūti vienur, paskui – kitur. Kunigas visam gyvenimui į vieną parapiją neskiriamas.

Toks kunigo darbas

Šiandien 19 val. kunigas R.Baltrušaitis kaip šios parapijos klebonas aukos paskutines šv.Mišias Tabariškių bažnyčioje ir A.Stulginskio universiteto Šv.Dvasios koplyčioje. Perkėlimo dirbti į kitą parapiją jis sakė nesureikšminantis.

"Aš labai džiaugiuosi, kad mane taip myli parapijiečiai, tačiau iš tiesų myli daugiau, nei esu vertas. Ateina laikas, ir reikia keisti vietą. Ir žmonių parašai tam beveik neturi įtakos. Mano kunigystės pradžioje yra buvę: vienoje mažoje parapijoje žmonės, nenorėdami, kad būčiau iškeltas, surinko beveik dvigubai daugiau parašų nei ten yra gyventojų, tačiau buvau iškeltas kitur. Toks kunigo darbas: turi pabūti vienur, paskui – kitur. Kunigas visam gyvenimui į vieną parapiją neskiriamas", – sakė R.Baltrušaitis.

Per 21-us kunigystės metus Tabariškės jam buvo penktoji parapija.

"Kažką išlydėjau, kažką sutikau, su kažkuo atsisveikinau. Kažkas tapo savi, dabar kiti turės tapti savi – taip jau yra. Dabar juk ir valdiškose įstaigose, mokyklose įvedama rotacija. Kitaip žmonės užsisėdi ir viskas stovi vietoje. O dabar ateis kitas klebonas naujo matymo, naujo žvilgsnio, ir parapijos lygis galbūt kils", – pozityvius dalykus permainose įžvelgė kunigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jaunas

Jaunas portretas
Iš kaimo į miestą... nuostabu.

Jura jura

Jura jura portretas
Tai va daug jau laiko praėjo pripažinkim kat musu naujasis klebonas saunus žmogus ir dievo tarnas

Vilija

Vilija  portretas
Visu pirma noriu paklausti tu ,kurie sako ,kad i baznycia eina del kunigo .Kodel taip elgiates?Vadinasi teisingai daro ,kad kunigus iskelia i kitas parapijas .Mes i baznycia eidami turime bendroje maldoje garbinti Dieva ....o ne kuniga .Vyksta is tiesu negeri dalykai ,kada kunigai savo nuolankumu pavergia zmoniu sirdis .Baznycia negali ir neturi buti objektu ,kuri pritraukia zmones vien todel ,kad toje ar anoje baznycioje tarnauja patrauklus klebonas .Baznycia yra bendruomenes maldos namai .Tai ne Dievo namai ,tai ne kunigo namai ...tai bendruomenes suejimo vieta.Nieko nereikstu tas baznycios pastatas ,jeigu jame atliktu apeigas vien tiktai kunigas .Jeigu mes renkames i baznycia tik del kunigo ,vadinasi toje baznycioje vargu ar rasime DIEVISKA DVASIA .Gal toje baznycioje vyksta tik pataikavimas kunigui .Gerai ir teisingai elgiamasi ,kad kunigai laikas nuo laiko, paskiriami vis i kitas parapijas ,jie nuo to tikrai nenukencia .
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių