Likimo valiai paliktą Švč. Sakramento bažnyčią gelbsti geradariai

Apgailėtinos būklės Švč.Sakramento bažnyčioje į šipulius byra antro aukšto perdangos. Tiesa, ne miesto valdžios, o šventovės šeimininko iniciatyva už geradarių lėšas.

Prieš metus "Kauno dienos" kalbintas šventovės šeimininkas kun. teol. lic. Jonas Stankevičius tik gūžčiojo – bažnyčia, kurios patalpomis kone 50 metų naudojosi miestas, palikta likimo valiai.

Stojęs prie bažnyčios vairo, J.Stankevičius bažnyčią ėmė gelbėti savo jėgomis. Pakeitė lietvamzdžius, kad drėgmė dar labiau neardytų aptrupėjusio pastato tinko, šiek tiek palopė stogą, atsikratė per daugybę metų patalpose susikaupusių šiukšlių, įrengė nediduką rektoriaus kabinetą.

Antras aukštas, kur kadaise buvo pagrindinė kino teatro "Santaka" salė, liko neliestas, o storos medinės durys toliau dangstė apgailėtiną erdvių būklę – kiaurus, polietilenu uždangstytus langus, lentomis užverstą Didžiojo altoriaus aikštelę ir iš lubų kyšančius laidus.

Dar praėjusiais metais J.Stankevičius gavo leidimą vidaus griovimo darbams. Deja, jų negalėjo pradėti dėl lėšų stygiaus.

"Pagaliau pajudėjome", – rudeniui persiritus į antrą pusę, lengviau atsiduso dvasininkas.

Pirmieji etapais numatyti darbai pradėti už parapijiečių ir bažnyčios lankytojų aukas.

Prieš kelias savaites antrame Švč.Sakramento bažnyčios aukšte, anot jo, pradėtos griauti pertvaros. Paklaustas, ar pačioje miesto širdyje stūksanti šventovė pagaliau sulaukė miesto valdžios malonės, J.Stankevičius šyptelėjo. Esą dar praėjusiais metais jis kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę, kad skirtų lėšų skyrimo suplanuotiems vidaus darbams.

"Deja, finansavimo taip ir negavome", – šventovės šeimininkas apgailestavo, kad per metus miesto valdžios požiūris nepasikeitė. Pirmieji etapais numatyti darbai pradėti už parapijiečių ir bažnyčios lankytojų aukas. Dalį pinigų iš solidarumo fondo skyrė kurija.

"Kas toliau? Lauksime pinigų iš Kultūros paveldo departamento, kad galėtume pradėti restauraciją", – ateities planais dalijosi J.Stankevičius. Beje, juose numatyti ir bent keli vitražai. Vienas jų – garsiosiose Austrijos "Geyling" dirbtuvėse kurtas "Nukryžiuotasis su angelais", kadaise puošęs centrinį bažnyčios langą prie Didžiojo altoriaus. Šiuo metu jis saugomas M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.

"Dirbtuvėse restauruojami dar keli šventovės vitražai. Tikimės, kad jau šį mėnesį atsivešime juos į Kauną, – paklaustas, kada paveikslai iš tūkstančių spalvoto stiklo gabalėlių atsidurs ten, kur jiems ir priklauso, dvasininkas negalėjo atsakyti. – Kol visko neišgriovėme ir nepradėjome vidaus restauravimo darbų, vitražų paprasčiausiai nėra kur statyti."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
O as visa laika piktinausi,kad tokioj ypatingoj vietoj stovinti isskirtine baznytele, yra visiskai apleista ir neremontuojama,o pasirodo niekas neskiria lesu. Cia yra ne tik baznycios reikalas, bet ir miesto,o taip pat ir Kulturos paveldo departamento. Sita baznycia turi buti kuo skubiau suremontuota ir puosti musu senamiesti. Savivaldybei vertetu atkreipti i tai demesi!

užtat

užtat portretas
viešbučio Gruodžio gatvėje savininkas, nusipirkęs namą Donelaičio g. ir jį atremontavęs, sulaukė Kauno savivaldybės finansinės paramos.

elis

elis portretas
Partijos gauna iš biudžeto milijonines kasmetines išmokas, tuo tarpu išskirtinė sielovados šventovė su istorine praeitimi, tai lyg brangakmenis miesto architektūroje, paliktas supuvimui
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių