Šv. Jurgio Kankinio bažnyčia dabinasi vitražais

Šv.Jurgio Kankinio bažnyčioje sekmadienį pašventintas dar vienas vakarinę šventovės sieną papuošęs vitražas. Kaskart užsukus į atsinaujinančią bažnyčią galima pamatyti ką nors nauja.

Istorija stikle

Šalia Kauno pilies esančioje Šv.Jurgio Kankinio bažnyčioje prieš keletą dienų paprastą 14 kv. m langą pakeitė tūkstančio spalvotų stikliukų vitražas. "Čia vakarinė šventovės pusė. Nuostabiai nušvinta leidžiantis saulei", – bažnyčios viduje pasklindančiomis vitražo spalvomis džiaugėsi pranciškonų gvardijonas kunigas Paulius Saulius Bytautas.

Naująjį vitražą kunigas vadina trumpa pranciškonų istorijos Lietuvoje dalimi. Vitraže – šešios figūros. Šv.Jonas iš Kapistrano rankose laiko kryžių iš Šv.Damijono bažnyčios. Pasak dvasininko, šv.Pranciškus meldėsi toje bažnyčioje ir kryžius prabilo į jį: "Eik ir atstatyk mano bažnyčią." Toks tad ir buvo šv.Pranciškaus pašaukimas.

Į gretą prie šv.Jono iš Kapistrano stojo vyskupas Martynas Topolietis ir kunigaikščio Kazimiero Jogailaičio maršalas Stanislovas Sudivojaitis. Šis maršalas broliams pranciškonams padovanojo žemę ir vieno aukšto namelį. Viename namelio kambaryje pranciškonai apsigyveno, o kitame įkūrė koplyčią.

Vitražo apatinėje eilėje įkurdintas kunigaikštis Kazimieras Jogailaitis. Jis buvo itin palankus pranciškonams. Iš vienos kunigaikščio pusės įamžintas jo mokytojas Jonas Goštautas, o iš kitos – Mikalojus Radvila Senasis.

Kai manęs klausia, kam tie vitražai, atsakau klausimu: "O jūs puošiate savo namus?"

Naująjį vitražą, kaip ir daugumą ankstesnių, kūrė vitražistas Bronius Bružas. Už vitražo atsiradimą taip derančioje gotikinėje aplinkoje bažnyčia dėkinga Kondrotų šeimai ir Hjustono (JAV).

Puošia namus

Šv.Jurgio Kankinio bažnyčios pietinė ir šiaurinė dalis jau anksčiau pasipuošė vitražais. Čia įsikūrė šventųjų Klaros, Jono, Onos, Kazimiero, Pranciškaus, Jurgio ir Juozapo atvaizdai. Taip pat langus puošia "Nekaltas Marijos prasidėjimas" ir "Kankinio" stiklo mozaikos kūriniai.

Brolis P.S.Bytautas šyptelėjo, kad vakarinėje bažnyčios sienoje abipus naujo praėjusį sekmadienį pašventinto vitražo rasis dar du vitražai, bylosiantys apie pranciškonus Lietuvoje ir Kaune. Liks labai nedaug – du gerokai mažesni langai prie didžiojo altoriaus taip pat turėtų būti pakeisti spalvingais vitražais. Tada jau visi bažnyčioje esantys langai taps vitražiniai.

"Kai manęs klausia, kam tie vitražai, atsakau klausimu: "O jūs puošiate savo namus?" – grožėdamasis naujuoju didingu vitražu nutilo brolis pranciškonas.

Kunigas tyliai tęsė pastebėjimus, kad Kristaus kelio stotelės, kurios simbolizuoja Jėzaus Kristaus kančios kelią nuo patekimo pas Poncijų Pilotą iki pat nukryžiavimo bei palaidojimo, vitražai ir kiti vizualaus meno kūriniai bažnyčioje yra kaip pieštos knygos ar istorijos, kurias galima skaityti tik žiūrint į paveikslą.

Vietos – visiems

Po nepriklausomybės atgavimo Lietuvoje savo veiklą atnaujinę pranciškonų vienuoliai ėmėsi Šv.Jurgio Kankinio bažnyčios, sovietmečiu paverstos sandėliu, atkūrimo darbų. Net vykstant parengiamiesiems bažnyčios restauracijos darbams, ne pamaldų metu jos durys nuolat atvertos miesto svečiams ir miestiečiams.

Metaliniai stelažai, keliais polietileno sluoksniais uždengtos atskiros bažnyčios dalys, teptukai, gremžtukai, sklindantys įvairūs statybiniai garsai tapo įprastu vaizdu šioje bažnyčioje. Prieš keletą metų Dailės gimnazijos mokinukai buvo ištapę ne vienus metus restauracijos laukiančius šoninius bažnyčios altorius, kad atsinaujinusioje bažnyčioje šv.Mišios vyktų pakilesnėje aplinkoje, o vaikai galėtų savo jėgas išbandyti didelio formato religinėje tapyboje.

Dabar vienas vaikų kadaise ištapytas altorius jau restauruotas. Laukia ir kiti šoniniai altoriai. Jau nuvalytos ant sienų tapytos stotelės. Kunigas atskleidė, kad keisis ir įėjimas į bažnyčią. Restauratoriai, po truputį krapštydamiesi, vis atranda autentiškų likučių, pagal kuriuos sprendžia, kur kas buvo ir ką pasiseks atkurti.

Kasmet spalio 4-ąją viso pasaulio krikščionys mini gyvūnijos ir Šv.Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, dieną. Pasaulinė gyvūnų globos diena minima ir Šv.Jurgio Kankinio bažnyčioje – laiminami gyvūnai bei jų šeimininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Ar tiems ypač seniems unikaliems tapybos paveikslams bažnyčioje tinkamos laikymo sąlygos? Juk ten dar kaip statybvietė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių