Sujudimas „Kiemo galerijoje“: statiniai bus griaunami ar remontuojami?

Turistų pamėgtoje „Kiemo galerijoje“ pučia nauji vėjai. Tačiau atsiradęs ženklas „Kaunas tvarkosi!“ vietiniams gyventojams užminė mįslę, kas čia vyks, ko tikėtis.

„Jau rodos žinia, kad „Kaunas tvarkosi!“ nieko nenustebinsi, tačiau Kauno miesto centre esančios „Kiemo galerijos“ kiemo gyventojai suglumo geltonąjį ženklą liepos mėnesio viduryje išvydę savo kieme“, – toks laiškas pasiekė portalo kauno.diena.lt redakciją. 

Anot rašiusiųjų šį laišką, gyventojai kuždasi, kas čia, kaip čia, bet niekas nežino.

„Kraipo galvas, svarsto, ar čia Kauno miesto savivaldybė pagaliau nusprendė pašalinti pavojingus griuvėsius iš lankytinos miesto vietos. Ženklas atrodo lyg ir oficialus Kauno savivaldybės atliekamų darbų simbolis, o gal čia kažkas užsiima saviveikla?“ – klausiama laiške. 

Tuose griuvėsiuose turėjo būti įvairių gražių dalykų padaryta.

Stebėjosi, ką reiškia dekoratyvinė lenta, skelbianti apie renkama paramą, aukas. „Nuo kada savivaldybė renka aukas privačiuose kiemuose? Kaip jos panaudojamos? Kas čia tuo užsiima? Kas gi čia vyksta Kauno miesto galerijoje?“ – domėjosi gyventojai.

Kiemo galerijos įkūrėjas Vytenis Jakas portalui kauno.diena.lt teigė, kad savivaldybė su tuo neturi nieko bendro. „Šitą ženklą radau gatvėje, parsinešiau namo. Visokiais būdais bandau apsaugoti tuos griuvėsius, kad turistai neliptų. Turime tiek problemų su tais turistais, kad jie užknisa, jau nežinau, ką daryti, gal vartus reikės dėti“, – pasakojo V. Jakas, kaip ženklas su užrašu „Kaunas tvarkosi!“ atsidūrė Kiemo galerijoje.

Jis pasakojo, kad jaunimas lipa nežiūrėdami į grandinėmis užtvertus praėjimus. „Vis tiek jie lipa į griuvėsius, į lovą, į vonią, nežinau, kaip gintis“, – apie aukštai  lauke įkurdintus objektus, į kuriuos pažvelgta su menine išraiška, pasakojo V. Jakas.

„Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.

Kiemo galerijos iniciatorius ir įkūrėjas pasakojo, kad jis su bendraminčiais yra rašę ne vieną projektą, kaip būtų galima sutvarkyti griūvančius kiemo Ožeškienės g. statinius, tačiau finansavimo negauta.

„Tuose griuvėsiuose turėjo būti įvairių gražių dalykų padaryta“, – aiškino menininkas ir visuomenininkas. Toje vietoje galėtų būti sukurta bendruomenės erdvė. „Būtų labai nuostabu, jeigu tokia atsirastų, ir galėtume kažkokius dalykus ne tik sau, bet ir miestui daryti.  Mūsų tikslas ir yra dalytis. Dalytis idėjomis, požiūriu į bendruomeniškumą, bendravimo kokybę“, – vardijo V. Jakas.

Įgyvendinimą apsunkina tai, kad dalis statinių yra penkių savininkų nuosavybė, o likęs turtas – bešeimininkis. Didžiausia, anot jo, bėda yra ta, kad nėra suformuotas sklypas. Tik tuomet bus galima kalbėti apie kokius nors remontus ar statybas. Dalis kaimynų nenori prisidėti prie sklypo suformavimo išlaidų, tad visa tai kol kas yra pakibę ore.

„Aš asmeniškai, ką galiu, tą darau“, – sakė visuomenininkas.

„Taip gerai tas dramblys ant tų griuvėsių įsitaisęs...“ – gėrėjosi V. Jakas, nenorintis, kad statiniai būtų griaunami, nors, anot jo, iš seniūnijos gautas jau ne vienas raginimas su grasinimais baudomis tą padaryti. Jis patikslino, kad įspėjama, kad gyventojai turi renovuoti, susitvarkyti arba nugriauti.

Reaguodamas į tokius seniūno laiškus V. Jakas su bendraminčiais ir užtvėrė griuvėsius, pakabino įspėjamuosius ženklus, kad toliau eiti yra pavojinga.   

„Turime daug idėjų, kaip ten viską sutvirtinti, kas ten galėtų būti, tik neturime lėšų“, – konstatavo V. Jakas. 


Šiame straipsnyje: Kiemo galerijaVytenis JakasKaunas tvarkosiskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikrai

Tikrai portretas
Laikas ponui Vytenui įkurti kiemo galerijos bažnyčia. Tikinčių moteryčių ir paauglių jau turi=galės mišias rengti ir aukas rinkti prie savo šiukšlių altoriaus.

Kaimynė

Kaimynė portretas
Labai gaila, kad žurnalistė šiame straipsnyje teikia senas nuotraukas - jau labai seniai statybinis laužas pašalintas, šiukšlės išvežtos, užtvertos prieigos prie griuvėsių. Kiemo idėjos autorius V. Jakas daugelį meninių veiklų įgyvendino ir iki šiol įgyvendina neatlygintinai, todėl visiškai nesuvokiamas straipsnyje minimas pasipiktinimas aukų dėžute - aukojimas - asmeninis žmogaus reikalas, o aukų panaudojimas - kūrinių autoriaus ir kiemo kuratoriaus prerogatyva. ,,Kiemo galerija" yra viena iš žinomiausių, unikalių Kauno vietų, mes, dauguma kiemo kaimynų menininko Vytenio Jako veiklą palaikome, stengiamės prisidėti, didžiuojamės ir džiaugiamės jo sukurtu kiemu ir kitomis bendruomeniškumą skatinančiomis veiklomis. Griuvėsių klausimas yra opus, stengiamas gauti rėmimą jiems rekonstruoti, nes ne visi savininkai pajėgūs prisidėti finansiškai. Gerbkime vieninkitus ir stenkimės pastebėti ir viešai skelbti teigiamus dalykus, ne pavienių asmenų skundus iliustruodami senomis nuotraukomis.

KAIMYNAS

KAIMYNAS portretas
sveikinu tave Vyteni Jakai pagarba tokiems zmonems O kas nedyrba tas neklysta LAIKIKYS
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių