Spalvingesnę mažųjų ligonių kasdienybę kurs ir bėgimo entuziastai

  • Teksto dydis:

Lietuvos ligoninėse sergančių vaikų kasdienybę praskaidrina šmaikštūs profesionalūs aktoriai – klounai, per metus aplankantys daugiau nei 20 tūkstančių mažųjų. Vaikai gerų emocijų pagalba lengviau ištveria patiriamą stresą ir greičiau sveiksta. Prisidėti prie organizuojamos socialinės akcijos šiais metais galės ir „Citadele Kauno maratono“ dalyviai.

„Vaikai ligoninėje yra itin jautrūs pacientai – juos supa nepažįstama aplinka, adatos, aplinkui nėra pamėgtų žaislų, tėveliai susirūpinę. Tai sukelia didelį stresą ne tik vaikui, bet ir jo artimiesiems“, – sako organizacijos „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ vadovė Viltautė Žemelytė.

Tarptautinė organizacija, teikianti technologijomis grįstus pajamų ciklo, veiklos valdymo bei duomenų analizės sprendimus Jungtinių Amerikos Valstijų sveikatos apsaugos sektoriui „Intermedix Lietuva“, skirs po 1 eurą už kiekvieną bėgiką, įveikusį 5 km distanciją maratone ne pelno siekiančiai organizacijai „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai”.

Be to, žiūrovai ir bėgikus palaikantys artimieji renginio metu galės simboliškai prabėgti ant bėgimo takelio rėmėjų palapinėje, tokiu būdu padidindami aukojamą sumą organizacijai, humoro pagalba teikiančiai emocinę bei psichosocialinę pagalbą labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

„Daugelis galvoja, kad klounai ateina vaikus linksminti. Iš tiesų jie ateina su jais pabūti. Kartais vaikas nori, kad šalia jo tiesiog pasėdėtų ir paklausytų apie perskaitytas knygas. Su klounais mažieji gali bent trumpam pamiršti ligą ir tiesiog pabūti vaikais“,– teigia V. Žemelytė.

Profesionalūs aktoriai – klounai per mėnesį Lietuvos ligoninių palatose aplanko daugiau nei 1 tūkst. sergančių vaikų ir kuria žaidimą, kurio žvaigžde tampa pats vaikas.

Pasak organizacijos atstovų, teatralizuotas superherojų bendravimas su vaikais turi terapinį poveikį – geros emocijos stabdo streso hormonų gamybą ir padeda kasmet daugiau nei 20 tūkst. aplankytų mažųjų pacientų greičiau sveikti. Be to, reguliarūs aktorių vizitai kuria glaudžius ryšius tarp gydytojų, vaikų ir tėvelių.

„Bendradarbiavimas su tarptautine įmone „Intermedix Lietuva“ 5 km trasai suteikia kilnią prasmę. Svarbu, kad renginio dieną žmonės patirtų teigiamas emocijas ne tik užsiimdami savo mėgstama veikla, bet ir ją pasitelkę kaip įrankį laimės suteiktų kitiems. Ši socialinė akcija – proga pasaulį padaryti geresniu“, –sako „Citadele Kauno maratono“ renginio organizatorius Regimantas Tarasevičius.

Tiek organizacija „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“, tiek socialinės akcijos rėmėjai savo veiklomis prisideda prie medicinos sektoriaus aplinkos gerinimo. Iš vienijančių panašumų ir gimė paramos akcija, skatinanti visus kauniečius bei miesto svečius ištiesti pagalbos ranką maratono dieną.

Anot V. Žemelytės, visos renginio metu surinktos lėšos bus skirtos „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ veikloms finansuoti. Superherojai lankosi ne tik šalies ligoninėse, specialiosiose mokyklose ar darželiuose, bet ir veda kūrybines dirbtuves vaikų sanatorijose. 2017 m. surengti 386 apsilankymai įvairiose įstaigose.

Šiuo metu apie 800 užsiregistravusiųjų 5 km distancijoje tapo akcijos dalyviais. Trasai įgavus kilnią prasmę, tikimasi sulaukti dar didesnio geraširdiškų dalyvių antplūdžio. Pernai 5 km įveikė daugiau nei 1300 dalyvių.

Šeštasis „Citadele Kauno maratonas“ kviečia skleisti gerumo žinią ir startuoti Kauno Rotušės aikštėje, Senamiestyje, šių metų birželio 10 d. Didžiausio vasaros bėgimo šventės organizatoriai VšĮ „Kauno maratono klubas“ kviečia savo jėgas išbandyti ne tik profesionalus, bet ir mėgėjus. Taip pat ragina aktyviai palaikyti bėgančius tiek prie starto linijos, kur vyks tradicinė sporto mugė, tiek trasoje išdėstytose sirgalių stotelėse.

Šiais metais dalyviai gali rinktis šias trasas: „Sanatorija Gradiali“ 1,5 km, „Intermedix“ 5 km, „SDG“ 10 km, „Kauno Akropolis“ pusmaratonis ir „Citadele“ maratonas. Registruotis bėgimams galite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių