Skautų rytas su saule: šventė organizacijos įkūrėjo gimimo dieną

  • Teksto dydis:

Ankstyvą vasario 22-osios rytą Lietuvos ir viso pasaulio skautai sutinka su tekančia saule – taip tradiciškai skautai švenčia organizacijos įkūrėjo lordo Roberto Baden-Powello gimimo dieną.

Šeštadienį Kauno skautai rinkosi ant pėsčiųjų tilto į Panemunės šilą. Skautų organizacijos įkūrėjo garbei pasitikę tekančią saulę, vėliau broliai ir sesė vaišinosi arbata, dainavo, bendravo ir Panemunės šile surengė orientacinį žygį pagal 1938 m. čia vykusios tautinės skautų stovyklos žemėlapį.

"Jam – skautų įkūrėjui – šiandien būtų suėję net 163 metai. Todėl pasveikinkite sutiktus skautus, nes šiandien mes švenčiame!" – bendraminčiams priminė Kauno skautai.

1857-ųjų vasario 22 d. gimęs R.Baden-Powellas buvo Didžiosios Britanijos karininkas. Kaip skelbiama, skautybės idėja gimė 1899 m. vykusiame Mafekingo apsupime. Tuomet R.Baden-Powellas vadovaujami 12–16 metų berniukai puikiai atliko žvalgybos, ryšių ir sanitarijos užduotis, taip prisidėdami prie anglų pergalės.

Pasibaigus karui, R.Baden-Powellas pritaikė karių-žvalgų ugdymo programą vaikams, ją papildydamas Amerikos indėnų gyvenimo detalėmis, išleido knygą "Skautybė berniukams" ("Scouting for boys"). 1907-aisiais jis suorganizavo pirmąją skautų stovyklą, kurioje dalyvavo 20 berniukų.

R.Baden-Powello pedagoginiai sugebėjimai, nuoširdus darbas su vaikais, patraukli ir praktiška ugdymo ir veiklos programa pritraukė į organizaciją tūkstančius vaikų. Po poros metų Anglijoje buvo jau apie 10 tūkst. skautų. Pamažu skautai paplito po visą pasaulį. 1920 m. Londone įvyko pirmoji pasaulio skautų stovykla. Joje R.Baden-Powellas paskelbtas pasaulio skautų šefu. Už nuopelnus žmonijai 1929 m. Anglijos karalius jam suteikė lordo titulą.

Lankydamas skautus lordas R.Baden-Powellas keliavo po visą pasaulį, o 1933 m. svečiavosi ir Lietuvoje. Palangoje jo vardu buvo pavadinta gatvė. Netoli Birutės kalno yra išlikęs akmuo, ant kurio iškalti R.Baden-Powello, jo žmonos ir Lietuvos prezidento Antano Smetonos inicialai.

Skautai siekia ugdyti savo narius dorais, kilnios dvasios, tvirto būdo, sveikais, sąmoningais, mylinčiais gamtą žmonėmis ir naudingais piliečiais savo valstybei. Skautų šūkis – "Dievui, Tėvynei, artimui", o pošūkis – "Budėk!"



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jums Zebedeno reikia!

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunūs vaikai, šaunus jaunimas. o šauniausias Žaliakalnio tuntas
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių