Ruošia šventinį rūbą: Kalėdos pakaunėje bus imbierinės

Po septynerių metų pertraukos prie Kauno rajono savivaldybės vėl bus puošiama eglė. Smagių atrakcijų šventiniu laikotarpiu žada Raudondvario dvaras, jau tapęs pakaunės Kalėdų sostine. Švenčių pasiilgęs Kauno rajonas meta iššūkį pandemijai ir skelbia, kad šios Kalėdos bus imbierinės: miesteliuose, gyvenvietėse ir kaimuose saugiai organizuojamų renginių metu bus vaišinamasi imbierine arbata ir imbieriniais sausainiais.

Pernai pasiteisinusi Kauno rajono savivaldybės iniciatyva – puošti lauko eglutes, dalytis jų nuotraukomis feisbuko paskyroje ir balsuoti už gražiausias – bus tęsiama ir šiemet. Kūrybingos bendruomenės turi puikių idėjų ir laukia konkurso starto.

Kurs pasaką

"Pernai Kalėdas pavogė pandemija, – šypsojosi Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė, – bet šventiniu laikotarpiu vis tiek buvome pasipuošę, o dabar jau esame atsigavę. Tikiuosi, kad šiemet lapkričio 26-ąją eglę galėsime įžiebti visi kartu gyvai."

Raudondvario dvaro sodyboje nuo seno yra susiklosčiusi tradicija kurti Kalėdų pasaką, o eglę puošti menų inkubatoriaus kieme. Ji išlieka klasikinė, kasmet tik šiek tiek keičiasi dekoracijos. "Šiemet daugiau dėmesio skirsime scenai, stebuklingame miške vyks neįtikėtini dalykai, koncertuos atlikėjai. Kadangi Kalėdos – stebuklų metas, viliamės, kad iš pačios Laplandijos sulauksime Kalėdų Senelio. Visa Raudondvario dvaro sodyba bus pilna mistinių personažų ir figūrų. Parkas irgi bus papuoštas naujomis dekoracijomis", – dalį šventinių paslapčių atskleidė S.Navickienė.

Tradiciškai veiks ledo čiuožykla. Šiemet du kartus per savaitę tiek su vaikais, tiek su suaugusiaisiais nemokamai dirbs trenerė. Pasivaikščiojus kalėdiniame Raudondvaryje, pačiuožinėjus čiuožykloje bus galima užsukti į arbatinę, cukrainę ar pasimėgauti ką tik iškeptais blynais, vafliais, spurgytėmis ir kitokiais skanumynais.

Raudondvaryje bus naujienų

"Šiemet į eglės įžiebimo šventę kviečiame gausesnį būrį amatininkų, prašome atsigabenti savo dirbinių, kad turėtume ne tik maisto produktų, bet ir didelę rankų darbo Kalėdų dovanų pasiūlą. Įdomios produkcijos turi ir menų inkubatoriuje reziduojantys menininkai, juos taip pat raginame dalyvauti mugėje. Juk būtų išties simboliška, kad žmonės, užsukę į dvarą, išsineštų iš jo tai, kas čia pagaminta, paremtų menininkus ir susikurtų Kalėdų nuotaiką", – sakė Raudondvario dvaro direktorė.

Smagiausia naujovė – šiemet Raudondvario dvaro sodyboje vyks ledo skulptūrų festivalis. Jis prasidės eglės įžiebimo dieną – lapkričio 26-ąją – ir tęsis visą savaitgalį. "Tikimės, kad Dievas duos gerą orą, nors ledas formuojasi ir per lietų. Jau matėme ledo skulptūrų meistrų darbą šiemet, kai Vasario 16-ajai menų inkubatoriaus kieme buvo išskaptuotas Vytis. Šįkart, manau, taip pat išvysime įspūdingų dalykų, kurie siesis su Kalėdų pasaka. Manau, kad dvaro sodybą papuoš mažiausiai dešimt skulptūrų, jei leis aplinkybės, darbuosis penkiolika menininkų", – naujienomis dalijosi S.Navickienė.

Snieguolė Navickienė: tikiuosi, kad šiemet lapkričio 26-ąją eglę galėsime įžiebti visi kartu gyvai.

Šventinė nuotaika bus kuriama ne tik dvaro sodyboje, bet ir miestelyje. Nuo lapkričio 26 d. visame Raudondvaryje prasidės akcija "Tebūnie šviesa". Visi Raudondvario gyventojai bus kviečiami savo languose sukurti šviesos instaliacijas. Raudondvaris stengsis tapti šviesiausiu miesteliu Lietuvoje", – raudondvariškių siekius atskleidė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja kultūrai Alvyra Čičinskienė.

Raudondvario poilsio zonoje, Didžiojoje gatvėje, įsikurs Nykštukų miestelis, kurio šeimininkai – Raudondvario kaimo bendruomenės centras ir raudondvariečių bendruomenė. Čia visi norintieji galės atnešti savo sukurtus nykštukus, bus papuošta eglutė, savaitgaliais bus galima išgerti arbatos, susitikti su pasakų personažais, nusifotografuoti.

Mandarinų eglė

"Obelynėje, prie Tado Ivanausko vasaros vilos, su Marijumi Gvildžiu planuojame lankytojus nudžiuginti kalėdiniu akcentu – čia turėtų išnirti gražus baltas elnias su šviečiančiais ragais. Gruodžio 24-osios naktį ketiname įžiebti Kalėdų eglę ir giesmėmis pradėti Kalėdas Obelynėje. Vieną didžiausių ir gražiausių eglių parke papuošime girliandomis", – planais dalijosi Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas.

Kauno rajono muziejuje Raudondvaryje taip pat švytės tradicinė grafo Tiškevičiaus mandarinų eglė. Ji taip vadinama todėl, kad puošiama stikliniais, specialiai muziejui sukurtais mandarinų formos žaisliukais.

"Ankstesniais metais mandarinų eglė būdavo puošiama gruodžio 22 d., šiemet tai darysime kiek anksčiau, nes veikia labai graži kalėdinė klaipėdiškio dailininko Vladimiro Bogatyriovo akvarelių paroda", – sakė Z.Kalesinskas.

Puošyba: Kauno rajono muziejuje Raudondvaryje, pasak direktoriaus Z.Kalesinsko, švytės tradicinė grafo Tiškevičiaus mandarinų eglė.

Akcentai: tvarumas ir originalumas

Sukurti Kalėdų nuotaiką prie Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo senosios bažnytėlės įpareigotas Ežerėlio kultūros centras. "Papuošti didelę eglę čia sudėtinga, nes teritorija vėjuota, betono gręžti negalima, medelį reikia pritvirtinti svarmenimis. Bet yra Kalėdos, bus ir eglė", – patikino Zapyškio seniūnas Sigitas Imbrasas.

Pernai tuopose prie šventovės suposi angelai, jie grįš čia ir šiemet, taip pat Zapyškio seniūnija švenčių laikotarpiui papuoš dviračių ir pėsčiųjų taką.

Keblumai: prie Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo senosios bažnytėlės papuošti didelę eglę sudėtinga, nes teritorija vėjuota.

Švenčių laikotarpiu Babtų seniūnijoje važinės muzikinis kalėdinis traktoriukas, o per Samylų seniūnijos kaimus, dalydamas dovanėles pasitinkantiems vaikams ir šeimoms, Kalėdų Senelis dardės brikute.

Ringaudų centrinėje aikštėje ne tik iškils įspūdinga eglė, bet ir išdygs 10–20 eglučių kalėdinis parkelis. Kalėdų eglučių alėja atsiras ir Lapių seniūnijos bei laisvalaikio salės prieigose. Lapėse apsilankyti žada sportiškas Kalėdų senelis – jis vaikučiams ves mankštą, žaidimus ir, žinoma, dalys dovanas. O štai Karmėlavos seniūnijos eglės įžiebimo šventę vainikuos originaliausio ir aukščiausio pasaulyje Kalėdų Senelio pasirodymas.

Prie Kulautuvos laisvalaikio salės įsikurs Šviečiantis Kalėdų kiemas. Čia veiks rankų darbo kalėdinių suvenyrų, dovanėlių mugė, miško voverės virs ir visus vaišins Kalėdų koše ir saldžia kakava. Bus organizuojamas konkursas "Kalėdų skanėstas". Išradingiausio ir skaniausio skanėsto autoriams atiteks Kulautuvos Kalėdų simboliu tapęs šviečiantis mėnulis, kurį nykštukai atveš ir sumontuos laimėtojų kieme.

"Daugelyje pakaunės vietovių veiks kalėdinis paštas, bus giedamos giesmės, organizuojami koncertai, rodomi įvairūs spektakliai, o Neveronyse – netgi pristatomas vietos bendruomenės vaikų sukurtas miuziklas pagal legendinio "Spragtuko" istoriją. Ilgakiemyje, jau tituluojamu angelų miesteliu, veiks vaikų gamintų kalėdinių angelų, o Piliuonos koplyčioje (Taurakiemio seniūnija) – kalėdinių žaislų paroda", – renginių įvairove džiaugėsi A.Čičinskienė.

Švenčių dienomis pakaunė pasižymės edukacijų gausa. Nemaža jų dalis bus orientuotos į tvarumą. Ilgakiemio laisvalaikio salės kieme Kalėdų eglutės bus gaminamos iš žurnalų, Linksmakalnio laisvalaikio salės ir seniūnijos kieme – kalėdiniai žaisliukai iš natūralių medžiagų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zigmas

Zigmas portretas
Gerai kad nuėmėt tuos raudonus bumbulus ,buvo baisu ..., jau maniau Putinas atvažiuoja...

Stasia

Stasia portretas
O pas mus senovinės kalėdos iš peaėjusio amžiaus, gražu ir džiaugiamės.

Keista

Keista portretas
O kodel ne gejines kaledos, kur tolerancija.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių