Rotušės aikštėje – JAV ir Lietuvos draugystės šimtmečio siautulys: viskas prasidėjo čia

Jungtinių Amerikos Valstijų  (JAV) ambasada kauniečius ir miesto svečius sukvietė  kartu paminėti JAV ir Lietuvos diplomatinių santykių šimtmetį, o kartu ir 30-ąjį dvišalių mokslo, profesinių ir kultūros mainų programų jubiliejų.

Ryšiai pradėjo megztis gerokai anksčiau, bet artimesnė šalių draugystė prasidėjo 1922 m., kai JAV pripažino Lietuvos nepriklausomybę. Nuo to laiko net ir sudėtingose situacijose JAV išliko viena svarbiausių mūsų šalies partnerių bei NATO sąjungininkų.

„Ambasadoje, kai tariausi su kolegomis, kur turėčiau būti šią dieną, vis pasakė: privalai būti Kaune, nes viskas prasidėjo čia“, – nuo scenos kalbėjo JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas, primindamas, kad diplomatiniai santykiai tarp šalių užmegzti, kai Lietuvos sostine buvo Kaunas. Čia V. Putvinskio g. veikė ir JAV ambasada.

Ambasadorius Kaune apsilankė ne tik prie pastato, kuriame prieš šimtą metų darbavosi jo tautiečiai diplomatai, bet ir kitose vietose, kurios vienija mūsų šalis. Pavyzdžiui, apsilankė Aleksoto kapinėse  prie JAV kareivio Samuelio Harriso kapo. Šis amerikietis kovėsi Lietuvos laisvės kovose ir žuvo už jos laisvę. 

Negalėjo neužsukti į Japonijos diplomato Čiunės Sugiharos namus-muziejų. Konsulą, išgelbėjusį tūkstančių žmonių gyvybes, R. Gilchristas vadina vienu jam brangiausių herojų. Dar viena jungčių – krepšinis. Lietuvos krepšiniui šiemet – taip pat 100 metų. JAV gimusi sporto šaka valstijas ir Lietuvą jungia pačiais įvairiausiais aspektais.

Mus taip pat sieja ir muzika. Tad šių neeilinių sukakčių proga surengtas a cappella grupių „Freedom’s Boombox“ ir „Pipeline Vocal Project“ koncertas. Jis kartu ir dalis „Kaunas 2022“ vasaros scenos programos.

Prieš koncertą atlikėjai su portalu kauno.diena.lt pasidalijo savo įspūdžiais. „Žmonės malonūs, miestas – nuostabus, norisi daugiau jį patyrinėti“, – įspūdžiais dalijosi jaunuoliai. Nors Kaune juos pasitiko lietus, tačiau čia pat ėmė šviesti saulė. Svečiai dar spėjo paragauti šaltibarščių. Sužavėjo ypač jų spalva. 

Atlikėjai taip pat sužaėti galimybe apsilankyti Kaune Europos kultūros sostinės metais ir tapti šio grandiozinio projekto dalimi, kartu paminėti mūsų šalių draugystės jubiliejų. 

Prakalbus apie muzikos sąsajas tarp valstybių, viena  ambasadoriaus muzikinių rekomendacijų savo tautiečiams buvo grupės „The Roop“ kūryba.  „Jeigu ne pandemija, prieš dvejus metus jie būtų laimėję Euroviziją“, – įsitikinęs diplomatas.  

Netrukus „Freedom’s Boombox“ ir „Pipeline Vocal Project“ jau kopė į sceną Rotušės aikštėje. Unikalių vokalinių sugebėjimų atlikėjai, po pasaulį skleidžiantys a cappella muzikos žavesį, leido kitaip pažvelgti į įvairių muzikinių epochų kūrinius.

Šis koncertas – tai tik vienas iš gausios Lietuvos ir JAV diplomatinių ryšių 100-mečio renginių.

Be kultūros programų, JAV ambasada Lietuvoje kartu su Lietuvos institucijomis bendradarbiauja saugumo srityje per bendrą įsipareigojimą NATO, plečia prekybos ir ekonomikos ryšius, puoselėja bendras vertybes ir žmogiškuosius santykius.

Minėtų jubiliejų proga šiandien šalia Kauno miesto savivaldybės plėvesuoja ir JAV vėliava. Liepos 28-oji žymi svarbią progą – Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių 100-metį. 

Kauno miesto savivaldybė ragino šias sukaktis paminėti ir kiekvienam asmeniškai priimtinu būdu, pavyzdžiui, patiems išskleidžiant JAV ir Lietuvos vėliavas, paskambinant ar parašant savo draugams, giminaičiams iš už Atlanto, žiūrint filmus, skaitant knygas, dalinantis nuotraukomis iš kelionių po šią šalį ir dainuojant amerikietiškas dainas, suvalgant burgerį ar kitą amerikietišką patiekalą.

Išskirtinių ryšių būtent Kaunas turi su Los Andželu. Jie yra miestai partneriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Laisvės galėjo tik trokšti tik banditai arba psichiniai ligoniai. Lietuvos Respublikos Kauno vpk. Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys. Gintautas Žaliagiris (klaunas) 865608032, Neringa Venckienė (prostitutė, Kaunas Gričiupio seniūnija, A. Baranausko gatvė, 12-54) 862401700, 860987088, Aloyzas Venckus (kuilys) 860318032. Gintaras Petrauskas, Povilas Mačiulis, Mantas Jurgutis, Andrius Palionis, Visvaldas Matijošaitis, Rūta Simkautytė-Kondarauskė. Š. Jonušas, I. Kvietkauskienė, Levinskienė, A. Baltrūnas, Kvaraciejus, Sakalaitė, Valaitis, Miknienė, E. Žigutis, J. Raudeliūnienė, A. Cibulskienė, Henrikas Daktaras, Ramutė Daktarienė. Valdas Adamkus, Andrius Kubilius. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT 294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.

amerikieciu HIMERS

amerikieciu HIMERS portretas
:-)))) senakt atakavo tardymo izoliatoriu, kuriame laiko AZOVO nacistus:-)))) Okraina sunaikino 40 savo didvyriu 75 suzeisti. Va taip, Kas laukia VERGO ZELENSKIO , manau mazu maziausiai angliskas naviciokas:-)))

senelis......

senelis...... portretas
nustokit jūs tuos jankius garbint vieną kartą. Neprastesni agresoriai nei rusai. Paiskaitykite pasaulio istoriją, pamatysite kokius darbus dirbo kartu su rusais, kurdami ir bandydami savo ginkluotes. Kentėjo kas, nekalti žmonės. Ex, jūs lietuviai, lietuviai, be tarnystės ponui, niekaip.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių