Rotušės aikštė pasitinka pokyčius: Kauno senamiestyje įsibėgėja archeologiniai tyrimai

  • Teksto dydis:

Pastarosiomis savaitėmis greta atnaujintos baltosios gulbės matomos pusantro metro gylį siekiančios tranšėjos sufleruoja apie čia laukiantį darbymetį – ruošiamasi Rotušės aikštės atnaujinimui. Kaip pranešė savivaldybė, miestas netrukus skelbs viešą rangos konkursą, o pirmieji veiksmo jau ėmėsi archeologai. Iki Kalėdų numatyta ištyrinėti 4 tūkst. kv. metrų plotą. Tai vieni didžiausių tokio pobūdžio darbų, kada nors vykę Kauno senamiestyje.

Atskleis senovinę kasdienybę

„Atliekant žemės darbus saugomose istorinėse teritorijose privaloma atlikti archeologinius tyrimus. Jie būtini ir prieš pradedant Rotušės aikštės rekonstrukciją. Tad pagal parengtą projektą čia jau kuris laikas darbuojasi archeologai. Tyrinėjamos vietos, kur bus tiesiami inžineriniai tinklai. Pirmo etapo tyrimai jau baigiasi – veiksmas keliasi į pačią aikštę. Vėliau archeologai dirbs drauge su rangovais. Analogiškai darbai vyko Vilniaus gatvėje ir kitose teritorijose. Tikimės rangovą išrinkti rudeniop, o rekonstrukciją pradėti pasibaigus lauko kavinių sezonui“, – sakė Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Pasak „Praeities tyrimų instituto“ direktoriaus Simono Sprindžio, Rotušės aikštėje pradėti darbai – vieni didžiausių archeologinių tyrimų, kurie kada nors buvo vykdyti Kauno senamiestyje. Jie apims 4 tūkst. kv. metrų plotą. Darbus planuojama baigti iki Kalėdų. Archeologo teigimu, rezultatai turėtų pateikti daug informacijos apie senų laikų miestiečių kasdienį gyvenimą.

„Eigoje archeologinių tyrimų apimtys gali didėti, atsižvelgiant į kintančius projektinius sprendinius, išlikusius archeologinius sluoksnius ar struktūras – grindinius, pastatų liekanas, kitas konstrukcijas. Archeologiniai tyrimai vyks ir kartu su rangos darbais, rekonstruojant jau esamus vamzdynus bei paviršiaus dangas. Tuo metu bus vykdomi vadinamieji archeologiniai žvalgymai“, – sakė S. Sprindys.

Detalieji archeologiniai tyrimai padalinti į šešis etapus, siekiant kuo mažiau trikdyti miesto rutiną. Važiuojamojoje gatvių dalyje ir arčiau lauko kavinių darbus numatoma vykdyti tik pasibaigus vasaros sezonui, bendradarbiaujant su verslo atstovais.

„Gylis, kuriame dirbame, – iki 150 centimetrų. Jis gali didėti, jei aptinkama archeologinio laikotarpio įgilintų struktūrų arba jei paaiškėtų, jog aikštės reljefas nuo XV-XVIII a. iki šiandien yra smarkiai pakeistas. Tyrimai kol kas nėra sudėtingi, nes situacijos gana standartinės. Be to, jau turime patirties dirbant Vilniaus gatvėje, todėl apytikriai žinome, ko tikėtis. Daugiau gali nustebinti tolimesni etapai, kai tyrinėsime aikštės centrinę dalį. Jau ir dabar žinoma, kad ten yra išlikusių buvusio užstatymo liekanų, taip pat vaško lydymo krosnių. Viena jų netgi eksponuojama po stiklu. Archeologiniai tyrimai visuomet reikalauja kruopštumo, ar tai būtų Kauno senamiestis, ar kokia senovės gyvenvietė, kapinynas“, – pridėjo archeologas S. Sprindys.

Lygi aikštė pirmiausia pėstiesiems

Rotušės aikštės rekonstrukciją planuojama pradėti šių metų rudenį, iškart po lauko kavinių sezono. Projektą parengė „SOMA Architects“ komanda.

„Atnaujinta Vilniaus gatvė, sutvarkytas Santakos parkas, atgaivintas rotušės pastatas su naujomis erdvėmis ir muziejaus ekspozicija. Beliko sutvarkyti Rotušės aikštę, kad senamiestis būtų dar gyvesnis. Projektavimas užtruko, bet tikiuosi, kad visas architektų pastangas ir būsimus darbus atpirks geras rezultatas. Norisi, kad pasikeitusi rotušės aplinka būtų jauki, traukianti tiek kauniečius, tiek ir čia apsilankančius turistus“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Po rekonstrukcijos esama važiuojamoji dalis aplink aikštę išliks grįsta akmenimis. Likusioje suplanuota granito danga.

Visas Rotušės aikštės grindinys bus vienodo aukščio, be bortelių ar kitų iškilumų. Prioritetas numatomas pėstiesiems. Be to, planuojama modernizuoti čia pat esantį fontaną – jį pakeis iš grindinio trykštančios vandens srovės.

Kaip įprastai, centrinis aikštės plotas bus pritaikytas šventėms, koncertams bei kitiems renginiams. Čia pat galės įsikurti paviljonai, turgeliai.

Architektai numatę išsaugoti geros būklės brandžius medžius, aplink juos sukurti žalumos saleles. Šalia suprojektuoti skirtingo dydžio apskriti suoliukai.

Nuo puodelio kavos iki santuokos

Pastaraisiais metais vienus didžiausių pokyčių per savo visą istoriją išgyveno ir pati rotušė. Neseniai po pertraukos duris atvėręs reprezentacinis miesto statinys – iš pagrindų restauruotas. Atnaujintas tiek fasadas, tiek ir vidus.

Greta oficialių ceremonijų baltosios gulbės erdvės pritaikytos muziejinei funkcijai: įrengta šiuolaikinė miestą pristatanti ekspozicija, sumontuotas liftas. Pastogėje buvusi tamsi palėpė tapo patrauklia galerija parodoms, edukacinėms veikloms ar bendruomeniškiems susibūrimams.

Atvėrus rūsio erdves, per kelis aukštus išsidėsčiusios Kauno miesto muziejaus ekspozicijos bendras plotas siekia tūkstantį kvadratinių metrų.

Dar šiemet į sutvarkytas erdves sugrįš santuokos ceremonijos. Čia pat veikia Turizmo informacijos centras, specialiai pritaikytose patalpose įkurtuvėms ruošiasi ir kavinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuoliai,bus sutvarkyta dar viena apleista Kauno vieta.

Tam " tur būt "

Tam " tur būt " portretas
jo tikrai dieduko kaulai šalia mamuto šūdo

Tur būt

Tur būt  portretas
atkasė liunzzzzbirbio dieduko kaulus
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių