„Raudondvario oranžerija“ – autentiška dvasia ir gurmaniški pojūčiai

Pakaunėje esantis Raudondvario dvaras jau senokai tituluojamas Lietuvos mažąja kultūros ir meno sostine. Ne mažiau žinomas ir jo centre prieš spalvingą rožyną iškilęs, elegantišku kupolu karūnuotas restoranas "Raudondvario oranžerija" – stilinga aplinka pasakoja romantiškas buvusių šio dvaro šeimininkų istorijas, emocijas, įspūdžius sustiprina su išmone paruošti tautinio paveldo bei gurmaniškos europietiškos virtuvės patiekalai.

Pralenkė lūkesčius

"Kaip čia gražu..." – dažnas aikteli vos peržengęs restorano slenkstį. Po vienu pastato stogu darniai dera dvi labai skirtingos erdvės: keturios klasikinės, renesanso prabanga nuo baldų iki aukso krašteliais dekoruotų indų alsuojančios salės ir po kupolu esanti, egzotiškoje žalumoje skęstanti oranžerija – neįpareigojanti erdvė su staliukais jaukiems pasisėdėjimams.

Žiema ar vasara – restorane nuolat gausu žmonių: laisvalaikį leidžiantys miestelio gyventojai ir nuo šurmulio pabėgę kauniečiai, įspūdžių ištroškę vietiniai turistai, grupės iš užsienio ir nostalgiją tėvynei širdyje branginantys emigrantai, o kur dar šventės – asmeninės ir verslo, giminių suvažiavimai, Kalėdos, Naujieji metai, įvairūs renginiai – konferencijos, seminarai, prezentacijos.

Aišku, didžiausias darbymetis prasideda sodams, gėlynams sužydėjus – juokaujama, kad restorano "Raudondvario oranžerija" kolektyvas sutuokia visos Lietuvos jaunuosius, pakrikštija visus vaikus ir pažymi visus svarbiausius gyvenimo jubiliejus. Būrelį linksmai krykščiančių vaikų, besibučiuojančius jaunuosius galima sutikti ne tik tradiciškai penktadienį ir šeštadienį – tokio tipo pokyliai, šventės restorane organizuojami visomis savaitės dienomis išskyrus pirmadienį, gana dažnai čia registruojamos santuokos.

"Prieš 2013 m. įvykusią rekonstrukciją sunku buvo įžvelgti, nedrąsu tikėtis, kad šis objektas taps toks populiarus ne tik Kaune ir jo rajone, bet visos Lietuvos mastu, – sako restorano vadovas Vytas Čičelis. – Restorane "Raudondvario oranžerija" nuolat vyksta įvairūs renginiai. Ši išskirtinė erdvė yra ir savivaldybės reprezentacinė susitikimų vieta – ne kartą buvo organizuojami vyriausybinių ir valstybinių delegacijų protokoliniai priėmimai, lankėsi visi Lietuvos prezidentai, išskyrus D.Grybauskaitę."

Išskirtinė aura

Savo įspūdinga architektūra restoranas išsiskiria iš viso bendro Raudondvario dvaro komplekso. Grafų Tiškevičių laikais italų architekto statydinta oranžerija buvo egzotiškų gyvūnų ir augalų vieta, po grafų kelionių nuolat papildoma įvairia egzotika, vertingais meno kūriniais ir knygomis. Šiandien jos didžiuliame, net 800 kv. m plote įrengta virš 100 vietų pagrindinė pokylių salė, konferencijų menėje su terasa telpa apie 80 žmonių, VIP menėje prie balto marmuro židinio puiku rengti nedidelius 20 asmenų skirtus pobūvius, o žaliojoje oazėje – mėgautis desertais, gurkšnoti kokteilius, kavą gali apie 20 svečių. Didelių renginių metu prie stalų restorane gali tilpti iki 250 žmonių. Vasaros metu smagu šventes švęsti lauke – tam parko pusėje po šimtamečiais medžiais įrengta erdvi pavėsinė, kurioje laisvai jaučiasi 100 žmonių.

Pasak vadovo, restorano interjero stilius buvo skrupulingai kuriamas tariantis su dizaineriais, ieškota autentiškų grafų Tiškevičių laikmetį menančių baldų, paveikslų, knygų, įvairių interjero detalių, žavia pagrindinės menės detale tapo ant lubų užrašyti žodžiai, kuriuos grafas Tiškevičius mėgo kartoti valgio metu. Unikalus eksponatas – iš Olandijos kolekcininko atvežti 150 metų senumo veikiantys vargonai-fisharmonija. Pasirodo, šis retas muzikinis instrumentas – ne tik dėl grožio.

"Jo melodija nuskaidrina nuotaiką ypatingų švenčių, priėmimų metu. Tai nutinka ne taip dažnai, kaip norėtume, – Kaune gyvena tik du žmonės, kurie moka groti fisharmonija. Šioje erdvėje muzikos nestinga: turime koncertinę įrangą, puikų apšvietimą, todėl pas mus dažnai koncertuoja ne tik pavieniai atlikėjai – atvažiuoja chorai, aktoriai", – pasakoja pašnekovas.

Restoranas "Raudondvario oranžerija" turi dar vieną skardžiabalsį "atlikėją", kurio nuoširdumas nepalieka abejingų – tai ryškiaspalvė papūga ara, vardu Leo, kurią visi meiliai vadina Levuku. Ji gyvena oranžerijoje, mėgsta tupėti prie baro ir pakalbina, kibina visus, kas užsuka į svečius.

V.Čičelis pasakoja, kad iš senų oranžerijos augalų išgyveno tik vienintelė palmė – šiuo metu Lietuvoje ji antra pagal savo amžių, visi kiti augalai buvo pasodinti po rekonstrukcijos.

"Niekas netiki, kad per 6 metus jie galėjo taip suaugti ir suvešėti. Vieni sako – gera žemė, kokybiškos trąšos, o aš manau – palanki aura", – šypsosi pašnekovas.

Galimybė rinktis

Žinomas šou verslo atstovas, renginių vedėjas Remigijus Žiogas – dažnas svečias šiame restorane: jau 4 metus čia organizuoja bei veda vestuves ir įmonių renginius.

"Visada labai džiaugiuosi gavęs kvietimą čia dirbti. Man, kaip paprastam žmogui, ne tik oranžerija – visas Raudondvario dvaro ansamblis turi didelę istorinę vertę, traukia savo grožiu ir unikalia aura, jos negalima nepajausti. Ši vieta – išskirtinė verslui, reikšminga visai Lietuvai, – įsitikinęs renginių vedėjas. – Kaip šou verslo atstovui, man imponuoja galimybė rinktis – restorane "Raudondvario oranžerija" yra net penkios skirtingos salės. Kiekviena jų savaip patraukli, skiriasi dydžiu, todėl patogu organizuoti tiek mažus šeimos pobūvius artimųjų rate ar vestuves, tiek didelius renginius. Viskas sutvarkyta taip, kad skirtingose salėse esančių žmonių interesai nesikerta, svečių nuotaikos negadina smalsūs turistai."

Pašnekovas pastebi, kad restoraną "Raudondvario oranžerija" renkasi toli gražu ne visi – jis traukia brandžius savo vidumi, išpažįstančius lietuviškąsias vertybes žmones, kurie gali didžiuotis visapusiškai išlavintu estetikos, etikos ir, be abejo, maisto skoniu.

"Organizuodamas renginį kokioje kitoje vietoje visada pats rūpinuosi maistu, o šio restorano virtuve pasitikiu – nė karto neteko nusivilti. Komanda, padavėjai dirba darniai, organizuotai ir tiksliai – man tereikia suderinti laiką, pavyzdžiui, kada įnešti karštus patiekalus, šampaną ir t.t.", – sako pašnekovas.

Emocijos prie stalo

Restorane apsilankiusiems svečiams įteikiamas gana solidus valgiaraštis – šalti ir karšti užkandžiai, karštieji patiekalai, įvairiausi desertai. Tiesa, ne visi pageidavimai liks patenkinti paprašius iš karto – kai kuriuos patiekalus reikia užsisakyti iš anksto suderinus apsilankymo laiką. Nesistebėkite: restorano virtuvėje rasite tautinio paveldo ženklu pažymėtų ištaigingų didikų stalo ir įmantrių, šiuolaikiškos eksperimentinės europietiškos virtuvės valgių, kai kuriuos jų ruošti reikia iš anksto – prieš dieną ar net dvi.

Vieni populiariausių, kuriuos skanaujant patirsite senovinės dvaro dvasios įkvėptų emocijų, – aromatingi barščiai su baravykais, jautienos ruliadas – nugarinės suktinis su obuolių ir burokėlių kremu bei bulvių piurė, pagal Radvilas keptas sterkas su troškintomis šakninėmis daržovėmis, gaivi, karštą dieną sėkmingai malšinanti troškulį salstelėjusi kepintos duonos gira. Gurmaniškų skonių mėgėjai čia sugrįžta pasimėgauti ėriuko nugarinės su šonkauliais kepsniu, pateiktu su karamelizuotais svogūnais ir Portobelo grybais, kelias dienas apelsinų sultyse marinuota antiena su apelsinų padažu, saldžiųjų bulvių traškučiais ir sojų pupelių garnyru, išradingai paruoštu tuno tartaru, kurį paragavęs dažnas svečias spėlioja – žuvis ar jautiena?..

Vaikų krikštynų ar gimtadienio šventė, smagus jaunimo vakarėlis neįsivaizduojamas be traškių prancūziškų blynelių. Jie patiekiami su skirtingais įdarais, originaliai susukami į rožių žiedus. Ką rinktis iš itin gausaus desertų sąrašo, patars po savo valdas smalsuolius vedžiojanti pati grafienė Rozalija. Didžiausia jos silpnybė ir šios nuostabios vietos simbolis – šokoladinis marcipaninis tortas su migdolais.

Restorano valgiaraštis – sezoninis, todėl keičiasi ir pasipildo naujais patiekalais du kartus per metus – pavasarį ir rudenį. Šiltuoju metų laiku jame atsiranda daugiau lengvų žuvies, daržovių, vaisių bei uogų patiekalų, o šaltymečiu dominuoja sotūs valgiai.

Šventė, kokios norėjo

Gegužės mėnesį Raudondvaryje savo vestuves atšventusi Rūta Š. sako, kad visi jos pasirinkti patiekalai ne tik buvo meniškai patiekti, bet ir gardūs, kai kurie jų maloniai nustebino savo skoniu, netradiciniu paruošimo būdu.

"Vestuves planavome be nakvynės, todėl ieškojome restorano Kaune ar Kauno rajone – norėjome nedidelės, jaukios, privačios šventės artimų žmonių rate. Aplankėme daugelį vietų, tačiau mus sužavėjo būtent restoranas "Raudondvario oranžerija", – sako Rūta Š., vietą šventei užsisakiusi vos ne prieš metus.

Čia viskas vienoje vietoje: patogus susisiekimas, vietą lengva rasti, daug erdvės, nuostabi aplinka pobūviui, fotosesijai ir poilsiui, išskirtinė virtuvė.

Jauną porą visų pirma užbūrė išskirtinė erdvės atmosfera, dvaro istorijos įkvėpta aplinka, antra – salė, kurią pasiūlė, tobulai atitiko visus jų lūkesčius – graži, nedidelė, kokios norėjo ir ieškojo, – joje tilpo apie 30 žmonių. Didelis privalumas – salė sujungta su lauko terasa, iš kurios atsiveria Raudondvario pilies parkas.

"Mūsų šventė vyko nuo 18 iki 3 val. nakties, todėl labai džiaugėmės galimybe pakeisti aplinką: galėjome išeiti į lauką, pasėdėti gaiviame ore prie staliukų, pasivaikščioti parke, nusifotografuoti. Vidurnaktį čia vyko šventės kulminacija – gintaro dulkių ceremonija, – pasakoja Rūta Š. – Jei galima būtų atsukti laiką atgal, nieko nekeisčiau. Visos mano svajonės ir lūkesčiai išsipildė su kaupu – be reikalo jaudinausi, nerimavau, kad nepavyks. Gražiai šeimos šventei restoranas "Raudondvario oranžerija" – ideali vieta. Manau, kad čia apsilankysime dar kartą – švęsime krikštynas."

Malonios staigmenos

Vestuvių planuotoja ir dekoratorė Inga Budrienė įsitikinusi, kad kuo šventėje daugiau malonių netikėtumų, staigmenų ir paslapties, tuo joje dalyvaujantiems svečiams ir patiems jauniesiems daugiau teigiamų emocijų, įspūdžių, kurie ilgiau nei dovanos išliks visų prisiminimuose. Kaip tik todėl kurdama šventę ji netramdo savo fantazijos – kuria staigmenas ne tik savo klientams, bet ir sau.

"Pagrindinėje restorano menėje – vakarienė skambant lengvai foninei muzikai, kitoje salėje – muzikinė grupė ir šokiai, žalioji oranžerija idealiai tiko skanauti vestuvių tortą, o išvažiuojamoji vestuvių registracijos ceremonija įvyko įspūdingoje terasoje su stilingu fontanu, – pasakoja apie neseniai "Raudondvario oranžerijoje" organizuotas vestuves verslininkė. – Mano praktikoje čia vyko ir angliško stiliaus vestuvės: po parko medžiais suruošiau stilizuotą popietinės arbatos gėrimo su užkandžiais ceremoniją."

Klasikinis, santūria prabanga dvelkiantis restorano interjeras kūrėjai itin parankus – jis ir padiktuoja stilių, ir leidžia mąstyti nestandartiškai. Pasak I.Budrienės, svarbiausia – visuma. Ne kartą dekoruodama restorano erdves ji išbandė įvairius variantus: išmoningai žaidė spalvomis ir jų deriniais, autentiškus medienos baldus derino su moderniomis metalinėmis, skaidraus plastiko kėdėmis, stalais su veidrodiniu stalviršiu, šampaną pateikė sauso ledo garuose, stalus puošė fontanus primenančiomis spalvomis ir aromatais erdvią menę užliejančiomis gyvų gėlių kompozicijomis.

"Kodėl šią pakaunės vietą mėgsta jaunieji? Čia viskas vienoje vietoje: patogus susisiekimas, vietą lengva rasti, daug erdvės, nuostabi aplinka pobūviui, fotosesijai ir poilsiui, išskirtinė virtuvė. Kuo mažiau blaškymosi, tuo tobulesnė šventė", – įsitikinusi pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių